Οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ (θεσιθήρες και drifters) για την ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

* θεσιθήρας: κυνηγός καρέκλας,  drifter:άσκοπα περιπλανώμενος

enomenoi2enomenoi2

Ας ξεκινήσουμε την ιστορία από τις προηγούμενες εκλογές, του 2019.

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: Οι θεσιθήρες και ο Χασάπης της απλής αναλογικής
Ο πρώην δήμαρχος Βαλασόπουλος, εκεί που έλεγε οτι θα χρειαζόταν 2 θητείες για να ολοκληρώσει το έργο του και στη συνέχεια να παραδώσει τη σκυτάλη σε ένα νεώτερο της παράταξής του ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, τελικά αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα και για τρίτη θητεία.

Αυτή η απόφαση, πλέον του αυταρχισμού του, εξόργισε (δικαιολογημένα κατά τη δική μου άποψη) στελέχη του που περίμεναν την ανέλιξή τους, όπως ο Χατζηδάκης, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν απο την παράταξη κατηγορώντας όμως με ψέμματα τον Βαλασόπουλο για ατασθαλίες στο έργο του ηλεκτροφωτισμού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. (Ο Βαλασόπουλος εκ των υστέρων δικαιώθηκε δικαστικά).
Μαζί με το ΕΝΑΚ του Δημήτρη Πανταζόπουλου δημιούργησαν την παράταξη 'ΗΛΙΟΥΠΟΛΟΙ μαζί' - ΕΝΑΚ η οποία με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Χατζηδάκη, στο δεύτερο γύρο των εκλογών κέρδισε τη παράταξη του Βαλασόπουλου με 50,88% (διαφορά 442 ψήφοι) με τη στήριξη πολιτών από όλες σχεδόν τις παρατάξεις που συσπειρώθηκαν κατά του Βαλασόπουλου λόγω του αυταρχισμού που εκδήλωνε τα τελευταία χρόνια.
Στις εκλογές του 2019, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε η απλή αναλογική, δηλαδή η κάθε παράταξη θα είχε αριθμό συμβούλων που αντιστοιχούσε στα ποσοστά που πήρε την πρώτη Κυριακή.
Έτσι, στον Χατζηδάκη, με τα μικρά ποσοστά της πρώτης Κυριακής (15,91%), αντιστοιχούσαν μόνο 6 σύμβουλοι. Αυτό σημαίνει οτι δεν είχε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και θα έπρεπε να προχωρήσει σε προγραμματικές συγλίσεις με άλλες παρατάξεις, όπως θα περίμενε ο νομοθέτης της απλής αναλογικής.
Όμως ο Χατζηδάκης αυτό το έπραξε μόνο σε μία περίπτωση, αυτή με την παράταξη 'Συνεργοί για την Ηλιούπολη' με την οποία συμφώνησε να γίνει έμμισθος αντιδήμαρχος ο δημοτικός της σύμβουλος, Αποστόλης Στασινόπουλος (*).
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ποδοπατώντας το πνεύμα της απλής αναλογικής, λειτούργησε σαν χασάπης και, αντί να προχωρήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις με τις άλλες παρατάξεις, τις κατακρεούργησε τάζοντας καρέκλες και απομυζώντας συμβούλους τους οι οποίοι τελικά αποδείχτηκαν θεσιθήρες και με ελαφριά πηδηματάκια έφυγαν από την παράταξή τους και συντάχθηκαν με τον Χατζηδάκη.
Έτσι:
- από την παράταξη του Τάσου Ευσταθίου ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΑΜΕ μπροστά αφαίμαξε τον Παναγιώτη Κόκλα.
- από την πρώην παράταξή του (ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ) αφαίμαξε τους/τις Χριστίνα Σερέτη, Γιώργο Γιαννόπουλο, Κώστα Καλούδη, Ηλία Πανταζόπουλο, Ιωάννα Σκλαβενίτη και Θέμη Γιαννόπουλο.
- από την παράταξη ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη την Μαρία Αγγελή και τον Φώτη Χρυσουλάκη.
(*) Τελικά ο Αποστόλης Στασινόπουλος στο θέμα του κοιμητηρίου Ηλιούπολης έπραξε αυτό που ήθελε ο εργοδότης του Χατζηδάκης και όχι η παράταξή του. Στην απειλή να βρεθεί άνεργος, πούλησε τους ΄Συνεργούς' και στη συνέχεια βρήκε πολιτικό καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ όπου βρήκε θερμή υποδοχή (και τίτλους).

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η 'πλατφόρμα'
Ξεκινώ με την Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Οκτωβρίου 2022 του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε:
'... η συμμετοχή και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε παρατάξεις και πρόσωπα, με σαφή προοπτική νικηφόρων αποτελεσμάτων. Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να υπάρχουν προοδευτικές διοικήσεις στους περισσότερους ΟΤΑ, με ισχυρή παρουσία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
....Στο πλαίσιο αυτό προσεγγίζουμε και το ζήτημα των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών σχημάτων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τόσο το κριτήριο της πολιτικής αξιοπιστίας και αναγνωρισιμότητας στις τοπικές κοινωνίες, όσο και το ζήτημα της σωστής συνεργασίας και επικοινωνίας με τον χώρο μας.
Επιδίωξη είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ομοθυμία και συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις αντίστοιχες αποφάσεις να λαμβάνουν οι τοπικές ΟΜ (οργανώσεις Μελών) με τη συνδρομή των ΝΕ (Νομαρχιακών Επιτροπών) και των κεντρικών οργάνων. Την τελική πολιτική ευθύνη και απόφαση έχει η ΚΕ ....'
Στην πραγματικότητα όμως, υπήρχε αλισβερίσι σε επίπεδο βουλευτών και κάποιων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  με τον Χατζιδάκη ήδη πριν από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Οκτωβρίου 2022 ή ακόμα και πολύ νωρίτερα του συνεδρίου τον Απρίλιο του 2022, εν αγνοία Νομαρχιακών επιτροπών και των Οργανώσεων Μελών που είχαν τεθεί σε παύση λειτουργίας.
Έτσι λοιπόν ο δήμαρχος Χατζηδάκης (ακούω οτι είναι ακόμη μέλος του ΠΑΣΟΚ) σε έκπληξη του πρώην επικεφαλής της 'ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη' και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Κοκοτίνη, ήδη από τον Απρίλιο του 2022 κλήθηκε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (με εισήγηση και απόφαση ποιών?) με δικαίωμα παρέμβασης ως αριστίνδην σύνεδρος ανάμεσα σε άλλες 155 προσωπικότητες προσκείμενες φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη οτι ο Χατζηδάκης ήδη βρισκόταν σε επαφή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι σχεδιάζονταν. Λέγεται μάλιστα οτι ο Χατζιδάκης στις εκλογές του Μάη του 2022 για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν, έστελνε για να εγγραφούν και να ψηφίσουν τον Τσίπρα δικούς του ανθρώπους. 
Επειδή άρχισε να μυρίζει κάτι, μια μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη (στην οποία ήταν και στήριζε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πολλούς άλλους ανεξάρτητους δημοκράτες και αριστερούς), ζητούσαν επανειλημμένα γραπτά και προφορικά τη σύγκλιση συνελεύσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η φράση στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής 'μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ομοθυμία και συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις αντίστοιχες αποφάσεις να λαμβάνουν οι τοπικές ΟΜ (οργανώσεις Μελών) με τη συνδρομή των ΝΕ (Νομαρχιακών Επιτροπών)', έγινε γαργάρα, με ευθύνη των τοπικών στελεχών που τελικά ακολουθούσαν τις βουλές των βουλετών και απέφυγαν τη συζήτηση στις οργανώσεις μελών και στην Νομαρχιακή Επιτροπή.

Στην ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη και εν όψει εκλογής επικεφαλής και υποψηφίου δημάρχου σε αντικατάσταση του Χρήστου Κοκοτίνη, υπήρχαν πλέον ουσιαστικά δύο απόψεις. Η μία ήθελε την ανεξάρτητη κάθοδο στις εκλογές και η άλλη, αν και το κρατούσε μυστικό, την κοινή πλεύση με τον Χατζηδάκη. Τελικά επικράτησε, με ελάχιστους ψήφους διαφορά, η πρώτη άποψη και εξελέγη ως υποψήφιος δήμαρχος ο προταθείς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μη Συριζαίος αλλά αριστερός Θοδωρής Παπαδάτος.

Οι ηττηθέντες, 55 τον αριθμό, σε εφαρμογή υποτίθεται του σχεδίου συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε νικηφόρα αυτοδιοικητικά σχήματα (χωρίς να λάβουν υπόψιν τους την ζητούμενη ομοθυμία και απόφαση από τη βάση) εκεί που πριν τις εκλογές υπόσχονταν την ενότητα στην παράταξη, έκριναν οτι δεν περπατάει ο Παπαδάτος αλλά ο Χατζηδάκης ο οποίος μάλιστα πληρεί και τα κριτήρια της αξιοπιστίας (sic!) και αποχώρησαν από την ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη, την παράταξη που οι ίδιοι συμμετείχαν στην ίδρυσή της, δημιουργώντας αρχικά μια 'πλατφόρμα' η οποία φανερά και μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννη Μπαλάφα στήριζαν τον Χατζηδάκη. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Κάποιοι εδώ και χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έσκαβαν τον λάκκο στην παράταξή τους στην Ηλιούπολη. Κάποιοι  χρωστούσαν γραμμάτια στον Χατζηδάκη.

Ο Χατζηδάκης, ύστερα από συνάντηση και με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συμφώνησε πλήρως στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι γνωστό όμως αν επιβεβαιώθηκε το κριτήριο της πολιτικής του αξιοπιστίας (ναι, αυτός που με ψέμματα κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχό του για ατασθαλίες, κατακρεούργησε την απλή αναλογική και επανέφερε πρόταση για ηλεκτροφωτισμό με τριπλάσιο ποσό)! Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα δεν έβγαλε ποτέ καμμία απόφαση οτι στην Ηλιούπολη στηρίζει τον Χατζηδάκη.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ: Φύγε εσύ, έλα εσύ
Ο Χατζηδάκης προχώρησε στη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον συνεργάτη του, το ΕΝΑΚ, το οποίο ουσιαστικά ήταν αυτό που τον έβαλε στον δεύτερο γύρο στις εκλογές του 2019 όπου τελικά κέρδισε τον Βαλασόπουλο. Το ΕΝΑΚ, που δεν ήθελε να εισχωρήσει κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη, βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος και τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την παράταξη του Χατζηδάκη (Αντιδήμαρχος Γιάννης Πούλος, Γιώργος Μπενάς).
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο των της 'πλατφόρμας'. Άρον άρον δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσαν τον πρώτο υποψήφιο, και στην πανηγυρική φιέστα του Ιουνίου στο Άλσος ανακοινώθηκαν όλοι όσοι ενσωματώθηκαν στο ψηφοδέλτιο του Χατζηδάκη: Γιώργος Αντύπας, Δημήτρης Ασβεστάς, Αλέξανδρος Βαρσάνης, Απόστολος Κονδύλης, Ευδοκία Σκοπελίτη και Λελούδα Χαρατσή ίσως και άλλοι, μαζί με τους Αποστόλη Στασινόπουλο και Φώτη Χρυσουλάκη. Άλλαξαν και το όνομα της παράταξης. Από 'ΗΛΙΟΥΠΟΛΟΙ μαζί - ΕΝΑΚ' έγινε 'ΕΝΩΜΕΝΟΙ για την Ηλιούπολη'. Το colpo grosso ολοκληρώθηκε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Ενωμένοι, θεσιθήρες και drifters για την Ηλιούπολη. Όλοι τους άριστοι.
Ο Χατζηδάκης κατηγόρησε με ψέμματα τον πρώην δήμαρχό του στις προηγούμενες εκλογές, κατακρεούργησε την απλή αναλογική, έφερε σύμβαση ηλεκτροφωτισμού τριπλάσιου ύψους από αυτή του Βαλασόπουλου και άδειασε τον συνεργάτη του (ΕΝΑΚ) που τον έφερε στην εξουσία. Μπράβο ρε Χατζηδάκη, είσαι μάγκας, διέσπασες και  την Ηλίου Πόλις και χώρισες σε δύο στρατόπεδα τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μεν θεσιθήρες από τις παρατάξεις ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Πάμε μπροστά, ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ και ΗΛΙΟΥ - Πόλις -Ανθρώπινη Πόλη πούλησαν τις παρατάξεις τους για μία καρέκλα (για το καλό της πόλης έλεγαν, 'το ίδιο είμαστε' έλεγε η Χριστίνα Σερέτη) και φυσικά δεν έχουν μούτρα να επιστρέψουν στις παρατάξεις με τις οποίες εξελέγησαν.
Οι δε της πλατφόρμας μαζί με τους αναφερόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέσπασαν την παράταξή τους και κατάντησαν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να είναι δύο στρατόπεδα που αλληλοβρίζονται, παρερμηνεύοντας τις αποφάσεις του κόμματός τους (ομοθυμία και αποφάσεις από τις τοπικές Οργανώσεις Μελών έλεγε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής) και δρώντας υπόγεια για να υλοποιήσουν ένα αβέβαιο σχέδιο με έναν αμφίβολης ηθικής δήμαρχο που τελικά ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δεν τον υποστηρίζει καθώς δεν υπάρχει καμμία σχετική απόφασή οργάνου του.

Απορώ που θα περιφέρονται όλοι αυτοί σε ενδεχόμενη ήττα του Χατζηδάκη, ιδιαίτερα όσοι από την 'πλατφόρμα' μπήκαν στο ψηφοδέλτιό του. Γιατί κάποιοι απο τους 55 γυρίζουν πίσω στην παράταξή τους.
Όχι οτι κι εγώ δεν έχω κουσούρια, έχω όμως και κάποιες ευαισθησίες. Ανάμεσά τους το ήθος και η δημοκρατία. Όταν δεν τα συναντώ, παίρνω ανάποδες.
Προς το παρόν τους αφιερώνω το τραγούδι των Deep Purple, Soldier of Fortune.

Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community