Θέσεις και Κριτικές

Επιστολές πολιτών και φορέων για θέματα που αφορούν την πόλη.

Ερωτήσεις και επερωτήσεις από την δημοτική παράταξη «Η Πόλη που θέλω» στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

ipolipoutheloΣτην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Η Πόλη που θέλω» έθεσαν ερωτήσεις- επερωτήσεις σχετικά με :

 • Την δημόσια περιουσία εκφράσαμε τις ανησυχίες για την δραστηριότητα που υπάρχει αυτήν την χρονική περίοδο σε δυο οικόπεδα της πόλης.
 • Τους δασικούς χάρτες, για ποιους λόγους δεν απεικονίζεται στους χάρτες που αναρτήθηκαν το ΚΥΤ και το κτίριο - σπίτι που πρόσφατα ανακαινίστηκε στην είσοδο του ΚΥΤ;
 • Ζητήσαμε την ενίσχυση της φύλαξης του Δημοτικού Νεκροταφείου για την καταπολέμηση των φαινομένων των κλοπών που συμβαίνουν εκεί ακόμη και με τη χρήση καμερών.
 • Για τις διαδικασίες της νέας μίσθωσης κτιρίου και τη μεταστέγαση του Β’ ΚΑΠΗ της Αγ. Μαρίνας.
 • Ζητήσαμε δημιουργία κάποιας δομής ή την λειτουργία σε υπάρχουσες δομές για την εξυπηρέτηση αναγκών των αστέγων και ανήμπορων συνδημοτών μας.
 • Θέσαμε το θέμα της προμήθειας κάδων απορριμμάτων και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης διότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος σχετικά με την προμήθεια, θυμίζοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε καταγγείλει την προηγούμενη διοίκηση για αδιαφανείς διαδικασίες.
 • Για την καταγραφή εισερχομένων στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και εάν αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR ) και εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου προστασίας για αυτήν την ενεργεία καταγραφής επισκεπτών σε πάρκο.
 • Γιατί δεν προχωρούν οι εκκαθαρίσεις των εταιριών και νομικών προσώπων από το 2011.
 • Δημοτικό ραδιόφωνο (ποια η ακροαματικότητα του και πόσα ποσά έχουν δαπανηθεί για αυτό)
 • Ενεργοποίηση της ήδη ορισμένης διαπαραταξιακής επιτροπής για ΑμΕΑ. Αισθητήρες διαβάσεων ΑμΕΑ (Τι αποτελέσματα έχει φέρει η εφαρμογή του μέτρου μέχρι σήμερα;)
 • Διαδικτυακά σεμινάρια εκμάθησης χρήσης Η/Υ (Πότε θα ξεκινήσουν και αν η εταιρεία που τα διοργανώνει είναι η ίδια που υποστηρίζει και τις σελίδες του Δήμου στα social media;)
Περισσότερα...

Η αφελής αντιπολίτευση του Δήμου Ηλιούπολης σε αντιπαράθεση με πληρωμένους κονδυλοφόρους

arampatzis ipolipoutheloΤοπικά ΜΜΕ όμορου δήμου που σχολιάζουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ότι δεν άπτεται λογικής. Είναι ξεκάθαρό ότι προσπαθούν να υποστηρίξουν την άποψη του Δημάρχου για διαδημοτικό κοιμητήριο στο χώρο του ΚΥΤ. Ματαιοπονούν και απροκάλυπτα εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων επιδιώκουν πάση θυσία τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου. Και μάλιστα, όταν οι συντάκτες αυτών των απόψεων είναι έμμισθοι συνεργάτες κάποιων δημάρχων.
Ο Δήμαρχος οφείλει να προβληματιστεί διότι κατάφερε να συσπειρώσει όλη την "αφελής αντιπολίτευση" εναντίον του. Επίσης, οφείλει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση που καταθέσαμε ως παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου, η οποία λύνει το πρόβλημα του κοιμητηρίου στην Ηλιούπολη.
Η προσπάθεια απαξίωσης της αντιπολίτευσης αλλά και του νομικού σύμβουλου του Δήμου Ηλιούπολης κυρίου Ν. Καραβέλου, από τα τοπικά ΜΜΕ, γίνεται με στόχο να μειωθεί η βαρύτητα της απόφασης καθώς και η γνωμοδότηση του νομικού, στην οποία στηρίχτηκε το δημοτικό συμβουλίου για την ΣΜΠΕ του Υμηττού , η οποία έχει σχέση με το ΚΥΤ και τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου.
Ο κος Καραβέλος είναι ένας έγκριτος νομικός με ήθος , αξιοπρέπεια , συνέπεια πράξεων, λόγων και στάσης ζωής . Η παρουσία του ήταν σημαντική στο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας στους δήμους Ηλιούπολης, Αλίμου και Αργυρούπολης. Έχει υπηρετήσει διαχρονικά τα συμφέροντα του δήμου μας ως δημοτικός σύμβουλος, ως προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας και νομικός σύμβουλος του δήμου αλλά και ως ενεργός δημότης που πονάει την πόλη του.
Άκομψη και προσβλητική η προσπάθεια απαξίωσης από πληρωμένους κονδυλοφόρους.

Για την Πόλη που θέλω 
ο επικεφαλής 
Γαβριήλ Αραμπατζής

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΤΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΤΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Προφήτης Ηλίας από την δεκαετία του ’50 μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα παραδοσιακό ξωκλήσι στον δασικό χώρο του Υμηττού, πάνω από την Ηλιούπολη. Στις αναμνήσεις των παλιότερων κατοίκων, συνδέεται με τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, με τις σχολικές εκδρομές και τα πρώτα ραντεβουδάκια.

Τη δεκαετία του ’80 χτίστηκε αυθαίρετα από την τότε δημοτική αρχή δίπλα στον Προφήτη Ηλία ένα μικρό «αναψυκτήριο», απ’ όπου οι Ηλιουπολίτες μπορούσαν να πίνουν τον καφέ τους αγναντεύοντας την θάλασσα ή τη δύση του ήλιου. Τα χρόνια πέρασαν και η επόμενη δημοτική αρχή θεώρησε σκόπιμο να επεκτείνει (επίσης αυθαίρετα) το αναψυκτήριο και να το εντάξει σε μια «Δημοτική Επιχείρηση», παραχωρώντας την διαχείρισή του σε κάποιους ιδιώτες. Λίγα χρόνια αργότερα, η «Δημοτική Επιχείρηση» έκλεισε και μαζί της έκλεισε και το αναψυκτήριο .

Την τρέχουσα δεκαετία επικρατεί μια νέα κατάσταση:

Στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία γίνονται κάποιες μικροανακαινίσεις και εμφανίζεται ο παππάς Στυλιανός Καρπαθίου. Παράλληλα, αν και υπάρχουν δύο ενοριακές εκκλησίες δεξιά και αριστερά, οι Αγ. Ανάργυροι και η Αγ. Μαύρα (με τους συστεγαζόμενους αγίους), το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο γαμήλιων τελετών, βαπτίσεων, ομιλιών και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων. Παράλληλα, αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέες ανάγκες μαζικής πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων, με συνέπεια την δημιουργία ενός παράνομου αυτοσχέδιου πάρκιν στον δασικό χώρο του Υμηττού. Ακόμη,αυτή η νέα κατάσταση, οδηγεί στην κατάργηση της απαγορευτικής μπάρας διέλευσης αυτοκινήτων που υπήρχε στην είσοδο της οδού Μαραθωνομάχων, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Μ’αυτά και μ’αυτά, φτάνουμε στις παραμονές των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, όπου ο τότε δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος ανακαινίζει το αυθαίρετο πρώην «δημοτικό αναψυκτήριο» και το εγκαινιάζει ως «Περιβαλλοντικό Κέντρο», το οποίο σχεδιάζει να λειτουργήσει σε συνεργασία με την εκκλησία.

Πρόσφατα, από δημοσιογραφικές πληροφορίες έγινε γνωστό ότι στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία γίνονται οικοδομικές εργασίες ανασύστασης και επέκτασης. Ουσιαστικά χτίζεται μια καινούργια εκκλησία, ενώ προς το παρόν διατηρείται εσωτερικά και το ξωκλήσι. Μετά τις αντιδράσεις κάποιων πολιτών, το δασαρχείο παρενέβει και επέβαλε διακοπή οικοδομικών εργασιών. Διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τότε εργασίες δεν είχαν καμιά νόμιμη αδειοδότηση, παρ’όλους τος ισχυρισμούς του παππα- Στυλιανού.

72953928 434519657248869 705550710258794496 n
Οπότε τίθενται τα ερωτήματα:

Γιατί δεν παρενέβει νωρίτερα το Δασαρχείο;

Γιατί δεν εφάρμοσε στην προκειμένη περίπτωση τον νόμο περί ανέγερσης αυθαιρέτου σε δασικό χώρο;

Γιατί η δημοτική αρχή Ηλιούπολης, οι Δημοτικές παρατάξεις ανέχθηκαν την παρανομία τόσο για τον Προφήτη Ηλία όσο και για το λεγόμενο «Περιβαλλοντικό Κέντρο»;

Η αυθαιρεσία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά και γενικότερα στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


27.10.2019

Υπάρχει μέλλον για την Αριστερά, αν…

Την Κυριακή, 7 Ιουλίου, οι πολίτες τερμάτισαν τον έγγαμο βίο ΣΥΡΙΣΑ - κυβέρνησης. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η πραγματική ζωή. Όπως έδειξε το exit poll οι νέοι/ες της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 17-24 ετών ψήφισαν κατά 38% ΣΥΡΙΖΑ και 30,4% ΝΔ. Άρα υπάρχει μέλλον για την Αριστερά, αν…

ipopsifioi syriza euroekloges tsipras


Περισσότερα...

Αλλαγή πορείας στο Δήμο Ηλιούπολης. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

seftelis eklogesΑγαπητοί συμπολίτες.
Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν. Νέος Δήμαρχος από το Σεπτέμβρη αναλαμβάνει ο Γιώργος Χατζηδάκης. Οι δημότες της Ηλιούπολης αποφάσισαν πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια:

Περισσότερα...

Γιατί λέω «Ναι» στον Βασ. Βαλασόπουλο

kalpi eklogesΈχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής μου στον Δήμο Ηλιούπολης και στους συμπολίτες μου, δεν μπορώ να μην διατηρώ ένα ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα σ’ αυτόν, παρά την απομάκρυνσή μου από την ενεργό δράση.
Περισσότερα...

Απαξιωτική στάση και σιωπή της διοίκησης του Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου

copyrightκ. Διευθυντά

Σε ανάρτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας σας δημοσιεύεται δελτίο τύπου του  Δήμου Ηλιούπολης το οποίο αναφέρεται σε εκδήλωση του Δήμου Ηλιούπολης και προβάλλει την (εν αγνοία των Δημιουργών) παράσταση του έργου Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ σε κείμενο της υπογράφουσας και μουσική-τραγούδια Σταύρου Παπασταύρου.

Περισσότερα...

Μούγκα στη στρούγκα από τα «ανεξάρτητα ΜΜΕ» της Ηλιούπολης για την Δημόσια Περιουσία

Καλά ρε παλληκάρια μην σπρώχνεστε όλοι στην πλατεία …Ανεξαρτησίας (ευτυχώς που έχουμε τέτοια και δεν χρειάζεται να τρέχετε σε άλλη πόλη), δεν σας χωράει όλους!!!

Εγώ λέω ότι, μάλλον θα πρέπει να θυμηθούμε να τους στείλουμε χρόνια πολλά, για την γιορτή τους στις 4ης Ιούλη. Με τόση ανεξαρτησία που τους διακρίνει, θα ήταν άδικο να μην γιορτάζουν μαζί με τη χώρα της …"ελευθερίας", τη χώρα που 14,5 εκατομμύρια υπολογίζονται τα παιδιά (κάτω των 18 ετών) που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 42,2 εκατομμύρια αμερικανοί ζούσαν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας, αλλά θα μου πει κάποιος τι σχέση έχουν αυτά τα επίσημα στοιχεία (γιατί υπάρχουν και τα ανεπίσημα που αυξάνουν κατά πολύ αυτά τα νούμερα), με τα ανεξάρτητους, οπότε λέω να μην σταθώ άλλο σε αυτό το θέμα και να πάω στους "Ανεξάρτητους".

Αν κάποιος δεν κατάλαβε σε ποιους αναφέρομαι, να εξηγήσω ότι μιλάω για τα ανεξάρτητα sites της Ηλιούπολης που η ανεξαρτησίας τους ξεχειλίζει τόσο, που βρωμάει ψέμα και υποκρισία.

Μιλάω γι αυτούς τους site-άδες που κορδώνονται πως είναι “ανεξάρτητοι” και το καλύτερο απ’ όλα είναι πως διαμαρτύρονται κιόλας, αν τους κάνει κάποιος κριτική, για τον τρόπο που ανεβάζουν τα κείμενα, πως είναι λέει, …δημοσιογράφοι και αυτοί θα εκτιμήσουν το τι θα γράψουν στα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ sites.

Μιλάω για παράδειγμα για το ilioupolinews, για το "Σφυγμό", για τον "Ενεργό Πολίτη" και τα λοιπά ΜΜΕ της Ηλιούπολης και όχι μόνο αλλά περισσότερο αναφέρομαι σε αυτούς τους τρεις, γιατί ήταν παρόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μάλλον δεν άκουσαν ή δεν είδαν τίποτα να γίνεται εκεί μέσα, που να αξίζει τον κόπο να το ανεβάσουν και έτσι να αυξηθούν τα κλικ στα site τους, που θα τους φέρουν κέρδη οικονομικά ή πολιτικά, εκτός κι αν υπάρχουν κι άλλα κέρδη που δεν γνωρίζει ο πάσα ένας, οπότε ...πάσο που λένε και οι παίχτες!!!!

Εκτός βέβαια κι αν είναι ενταγμένα σε ένα άλλο, παιχνίδι!!! Το παιχνίδι της απόκρυψης, της συσκότισης, της απόλυτης σιωπής γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Δημόσια Περιουσία.

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο ένας από αυτούς, ο Ενεργός ήδη εξασφάλισε μια θέση σε ψηφοδέλτιο παράταξης και μπορεί να δικαιολογηθεί ότι υπερασπίζεται την παράταξη της οποίας είναι υποψήφιος και βέβαια για να μην μπερδευτεί κάποιος και η παράταξη που βάζει υποψηφιότητα είναι …ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ!!!!

ΥΓ. Γιατί έχω μια βεβαιότητα ότι το κείμενό μου δεν θα το ανεβάσει κανένας???

Τοπική κοινωνία και πολιτική (Άρθρο Χρίστου Αλεξόπουλου)

 Αλεξόπουλος

Σε λιγότερο από τρεις μήνες θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα και ακόμη οι διάφορες παρατάξεις, που διεκδικούν την ανάληψη της ευθύνης της πολιτικής διαχείρισης της πραγματικότητας στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, δεν έχουν κοινοποιήσει έναν ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο, με επιστημονική τεκμηρίωση και ακριβέστατη κοστολόγηση σχεδιασμό, στον οποίο γνωστοποιούνται και οι πηγές άντλησης των απαραίτητων πόρων, ώστε οι εξαγγελλόμενες πολιτικές προθέσεις να είναι ρεαλιστικές.

Αναγκαστικά οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν με βάση τις προσδοκίες και τις φαντασιώσεις, που μπορεί να δρομολογήσει ο εκφερόμενος πολιτικός λόγος για ένα μέλλον, το οποίο έχει περισσότερο εξιδανικευμένα χαρακτηριστικά. Εξάλλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η προβολή των εξαγγελλομένων σε βάθος χρόνου, διότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικές μελέτες.

Μια συστηματική προσέγγιση των προγραμμάτων των παρατάξεων, που διεκδικούν την ανάληψη της δημοτικής αρχής, δείχνει με μεγάλη σαφήνεια, ότι αποτελούν συρραφή ιδεών μεμονομένων ατόμων σε σχέση με την τοπική κοινωνία, οι οποίες κατά την γνώμη τους εγγυώνται την βελτίωση των υποδομών (π.χ. πεζοδρόμια), χωρίς όμως να επιλύονται προβλήματα λειτουργικότητας (π.χ. δημιουργία χώρων στάθμευσης για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια και να μην αναγκάζονται οι πεζοί να διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα ή την ζωή τους περπατώντας στους δρόμους).

Επίσης δεν μελετούν ούτε προσπαθούν να αλλάξουν αρνητικές κοινωνικές στάσεις (π.χ. να μην καθιστούν οι κάτοικοι απροσπέλαστα τα πεζοδρόμια με διάφορους τρόπους, όπως είναι το παρκάρισμα).

Μεγάλη απορία δε δημιουργεί η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, όταν οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες και αλλάζουν τα δεδομένα της πραγματικότητας. Όμως με αυτό τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου δεν διασφαλίζεται η λειτουργικότητα της τοπικής κοινωνίας στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται (π.χ. η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, υψηλός βαθμός ρύπανσης στις «μεγαπόλεις» του μέλλοντος όπως η Αθήνα με τους διάφορους δήμους, που την συγκροτούν, η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στα μεγάλα αστικά κέντρα, η αξιοποίηση τεχνολογιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας και η αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη).

Πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Δήμοι του λεκανοπαιδίου της Αττικής και ιδιαιτέρως εκείνοι, οι οποίοι πληρούν περισσότερο τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού βιώσιμου μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, όπως είναι ο Δήμος Ηλιούπολης ή και άλλοι όμοροι δήμοι, που τα όρια τους «εγγίζουν» τον Υμηττό.

Αντί περιστασιακά και χωρίς την ταυτόχρονη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής (δίκτυο ποτίσματος) να «αναδασώνουν» δίχως αποτέλεσμα το τμήμα του βουνού, το οποίο συνορεύει με τον δήμο τους, θα ήταν πιο αποτελεσματικό και με αναπτυξιακή διάσταση σε σχέση με το μέλλον να συνεργασθούν, όσοι συμφωνούν και να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο (μια πρώτη αναφορά σε αυτό το θέμα έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Κώστας Σεφτελής). Θα μπορούσε μάλιστα να συνδυασθεί και με την διάσταση της αναψυχής.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης του πάρκου, αφού προηγηθεί μια συνολική μελέτη και αναδασωθεί με βιώσιμο τρόπο το βουνό, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας, θα ήταν λειτουργικό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, το οποίο θα μπορούσαν να επισκέπτονται όλα τα σχολεία της Αττικής και όχι μόνο. Για την λειτουργία του θα ενεργοποιηθούν σίγουρα και οι εθελοντικές περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Παράλληλα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας μικρός ζωολογικός κήπος κυρίως για παιδιά και να προβάλλονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την κατασκευή μιας μικρής μονάδας επίδειξης, η οποία θα μπορούσε να ηλεκτροδοτεί το πάρκο. Κατάλληλες για την οικοδόμηση της είναι οι ηλιοθερμικές συγκεντρωτικές τεχνολογίες, όπως ο Ηλιακός Πύργος.

Η διάσταση της αναψυχής θα μπορούσε να προσθέσει ακόμη πιο πολλές δυνατότητες στο πάρκο. Σε αυτή την περίπτωση όμως είναι απαραίτητη η συνεργασία περισσότερων Δήμων, διότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Βασική προϋπόθεση για αυτής της μορφής και περιεχομένου πολιτική είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των δημοτικών παρατάξεων. Η συνήθως περιστασιακή συγκρότηση τους ανάλογα με τα πρόσωπα και τις φιλοδοξίες τους σε σχέση με την διαχείριση της «εξουσίας» στο επίπεδο του Δήμου δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης των τοπικών κοινωνιών στις σύγχρονες ανάγκες (αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κ.λ.π.).

Ούτε και ο τρόπος διαμόρφωσης των «προγραμμάτων» είναι λειτουργικός, ενώ το περιεχόμενο τους δεν δρομολογεί την απαραίτητη δυναμική στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να είναι σε θέση να διαχειρισθούν θετικά την πορεία τους προς το μέλλον.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι παρατάξεις να συμπορεύονται με την ταχύτητα της ροής του χρόνου. Οι εξελίξεις είναι πολύ πιο γρήγορες τώρα και γι’ αυτό ο προγραμματικός σχεδιασμός επιβάλλεται, από το ένα μέρος να είναι μακροπρόθεσμος και από το άλλο να στηρίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις της πραγματικότητας στη δυναμική προβολή της στο μέλλον.

 Ιδιαιτέρως στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προϋπόθεση αυτός ο τρόπος λειτουργίας, διότι η δυναμική, που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην προοπτική του χρόνου απαιτεί και την μακρόπνοη συνεργασία και διαπολιτισμική προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών.

Η πραγματικότητα όμως δεν κινείται σε αυτό το μήκος κύματος. Στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών διαπιστώνεται η απουσία της ευρωπαϊκής διάστασης και δεν προωθείται η διαπολιτισμική προσέγγιση, ούτε διαμορφώνεται ευρωπαϊκή συνείδηση, ενώ δεν αξιοποιούνται τόσο οι καλές πρακτικές άλλων τοπικών κοινωνιών των κρατών-μελών σε διάφορους τομείς όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι Δήμοι μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά, εάν στηρίξουν τις δομές της κοινωνίας πολιτών, που ενεργοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, στην προσπάθεια για την δικτύωση τους με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την συμβολή ευρωπαϊκών θεσμών να οργανώνουν δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν την κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών. Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί πλούτο για την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

 Επίσης στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας επείγει να εξειδικευθούν προτάσεις για την εξισορρόπηση της εικονικής προσέγγισης της πραγματικότητας στο πλαίσιο της ψηφιακής τεχνολογίας από τον σύγχρονο άνθρωπο με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, οι οποίες προωθούν την κοινωνικότητα και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου για την οικοδόμηση ισχυρής κοινωνικής συνοχής και την ελαχιστοποίηση της αποξένωσης σε σχέση με την υπόσταση του ως ατομικής και κοινωνικής ανθρώπινης οντότητας και το οικοσύστημα.

Σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανάλογα με την θεματική τους αναφορά (π.χ. πολιτισμικές, περιβαλλοντικές κ.λ.π.), αρκεί να μην μετατραπούν σε προεκτάσεις πολιτικών κομμάτων ή δημοτικών παρατάξεων.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει αυτόνομο πολιτικό λόγο και ανάλογη λειτουργία, ώστε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή του Δήμου και των παρατάξεων, που δραστηριοποιούνται στα όρια του. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο θα μπορέσει να διαμορφωθεί και να εκφρασθεί το κοινωνικό συμφέρον, να αποκτήσει «σάρκα και οστά» η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και περιεχόμενο η δημοκρατική λειτουργία.

Χρίστος Αλεξόπουλος
Ερευνητής - Κοινωνιολόγος & δημότης ΗλιούποληςΤο άρθρο δημοσιεύτηκε στο metarithmisi.liberal.gr, ΕΔΩ:

Προκλητική απόφαση της ΕΤΑΔ: Τώρα που όλοι και όλα αποκαλύπτονται.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τώρα που όλοι και όλα αποκαλύπτονται, ένα στεντόρειο μαζικό λαϊκό ΟΧΙ στις προκλητικές αποφάσεις της ΕΤΑΔ, είναι η μόνη διέξοδος για την Δημόσια Γη στην Πόλη.
Στις 27 Μάρτη συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΤΑΔ ΑΕ και αποφάσισε να παραχωρήσει τις εκτάσεις στο Χαλικάκι και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δήμο με τις εξής προκλητικές προϋποθέσεις:
 
α) Παραχώρηση κατά χρήση και για διάστημα 20 ετών.

β) Η παραχώρηση θα είναι με αντίτιμο, στην βάση, είτε της αντικειμενικής αξίας των δημόσιων οικοπέδων, είτε με το 20% των εσόδων σε τυχόν επιχειρηματική δράση και πάντα με την προσφορότερη και συμφέρουσα, για την ΕΤΑΔ ΑΕ, τιμή.

γ) Ο ΔΗΜΟΣ να αναγνωρίσει την κυριότητα της ΕΤΑΔ στις Δημόσιες εκτάσεις!!!!

Οι προκλητικές για το λαό της πόλης αποφάσεις της ΕΤΑΔ ΑΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν κατά γράμμα τις ανησυχίες που, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ, έχουμε αναδείξει όλο αυτόν το καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο, με απανωτές ερωτήσεις στην Βουλή, με ανακοινώσεις προς το λαό και τους Φορείς της πόλης, με κινητοποιήσεις.
Έρχεται όμως η τελευταία απόφαση της ΕΤΑΔ, κραυγαλέα να καταδείξει ότι οι «διαπραγματεύσεις» που συστηματικά προώθησαν όλο αυτό το διάστημα, η Δημοτική Αρχή του κ. Βαλασόπουλου και η Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στους διαδρόμους της ΕΤΑΔ ΑΕ, εν αγνοία του λαού της πόλης, δεν ήταν απλά μια ανεύθυνη πολιτική αλλά μια επικίνδυνη πολιτική, που έδωσε αέρα στα πανιά της ηγεσίας της ΕΤΑΔ ΑΕ και της Κυβέρνηση και προκλητικά να ζητούν αναγνώριση κυριότητας στην Δημόσια Γη της Πόλης.
Η γραμμή τους «αναγνωρίζουμε το πλαίσιο δράσης της ΕΤΑΔ στην Δημόσια Γη και διαπραγματευόμαστε κάτι να πάρουμε, έστω και με αντίτιμο» και η σιωπή που συνεχίζουν ακόμη και τώρα να τηρούν γύρω από τις εξελίξεις και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΤΑΔ ενώ γνωρίζουν, τους αποκαλύπτει πολιτικά!!!

Είναι γυμνοί πολιτικά και επικίνδυνοι!!! Τώρα κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να πάρει θέση. Από κανέναν δεν μπορεί να συγχωρεθεί καμία καθυστέρηση και κωλυσιεργία

Ένας είναι ο δρόμος. Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την εβδομάδα που έρχεται ώστε να απορρίψει τις προκλητικές αποφάσεις και αξιώσεις της ΕΤΑΔ.
Κανένα Αντίτιμο. Καμία κυριότητα σε ΕΤΑΔ και Υπερταμείο.

Τώρα κυβερνητική πράξη για την απαγκίστρωση της Δημόσιας Γης και των υποδομών της Πόλης από ΕΤΑΔ και Υπερταμείο.

Καλούμε το Λαό, την Νεολαία, τους Φορείς της Πόλης, να σηκώσουν και πάλι το ανάστημά τους. Είναι αυτοί και πάλι, μετά από 40χρονια, που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παραδώσουν την Δημόσια Γη σε αυτούς που τους ανήκει!

Στο ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ για να στεγάσει τις ανάγκες του!!!

Ανεξέλεγκτος ο ανεφοδιασμός των Σούπερ Μάρκετ στην Ηλιούπολη.

Είναι γεγονός πως οι μετακινήσεις μας με αυτοκίνητα ή με λεωφορεία, κάποιες ώρες της ημέρας είναι δύσκολες.

Οι πρωινές όμως μετακινήσεις και η διέλευση από συγκεκριμένα σημεία της πόλη μας, αποτελούν την καθημερινή μας δοκιμασία.

Βασική αιτία είναι ο ανεξέλεγκτος ανεφοδιασμός των Σούπερ Μάρκετ, αφού δεν τηρείται στοιχειωδώς κάποιο ωράριο που να λαμβάνει υπόψη την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, ειδικά στις πρώτες πρωινές ώρες και κυρίως από τις 07:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ.

Έτσι ο κυκλοφοριακός φόρτος και η λειτουργία της πόλης επιβαρύνονται δυσανάλογα πολύ.

Τη βασική αρμοδιότητα για το θέμα την έχει η Περιφέρεια Αττικής, αλλά το γενικό νομικό πλαίσιο που ισχύει είναι αναχρονιστικό, είναι αντικρουόμενο και εντέλει δεν εφαρμόζεται, ούτε έχει εναρμονιστεί στις νέες συνθήκες.

Με παρέμβαση μου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 31/1/2019, ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο να πάρει πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν τα 4 ή 5 Σούπερ Μάρκετ, να διαφοροποιήσουν το ωράριο αλλά και τον τρόπο ανεφοδιασμού τους. Έκρινε θετική την πρότασή μου και υποσχέθηκε πως θα κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις.

Κώστας Γ. Σεφτελής

Σελίδα 1 από 168

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community