Ο Υμηττός Αύριο - το συνέδριο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

429686446 793321102827255 4721121611779441385 n429686446 793321102827255 4721121611779441385 n
Με μεγάλο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου που οργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μετά από πρωτοβουλία και στήριξη των «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΛΗΣ», καθώς και με τη συμμετοχή και στήριξη του Δήμου Ηλιούπολης.


Το Συνέδριο που ήταν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε θέμα Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό μέγαρο Ηλιούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» Σάββατο και Κυριακή 2 και 3 Μαρτίου 2024.
Ήταν ένα κορυφαίο γεγονός για την πόλη μας και την Αττική γενικότερα, με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών επιστημόνων από Ελλάδα και εξωτερικό που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον του βουνού μας, την προστασία, τη διαχείριση και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε αναλυτικά ο εξέχων εξυγιαντικός ρόλος του Υμηττού στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου και η σύνδεσή του με την μακρόχρονη ιστορία της μητρόπολης των Αθηνών, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει πλήθος φυσικών στοιχείων, που πλέον σε πολλά από αυτά έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τους.
Οι είκοσι εισηγητές που μίλησαν, στην πλειοψηφία τους, αφού επεσήμαναν ότι ο Υμηττός στη σύγχρονη ιστορία του βρίσκεται δυστυχώς σε διαρκή πίεση και υποχώρηση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, με κίνδυνο την οριστική του κατάρρευση, εξέφρασαν επιπλέον την αγωνία τους ως πολίτες, απέναντι στις χρονίζουσες αδυναμίες οριστικής και ολοκληρωμένης προάσπισής του.
Προσδιορίστηκαν και αναλύθηκαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο Υμηττός και κατατέθηκαν προτάσεις διαχείρισης, που στοχεύουν στην εξασφάλιση του πολυλειτουργικού του ρόλου ως περιαστικό δάσος σε συνεχή διασύνδεση με την πόλη.
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, 3 Μαρτίου, κλήθηκαν οι φορείς της πολιτείας (Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι της Τόπικής Αυτοδιοίκησης, ΣΠΑΥ), εκπρόσωπος συλλογικοί φορείς και προσωπικότητες του δημοσιογραφικού κόσμου, να τοποθετηθούν στα ερωτήματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από την έκθεση των απόψεων.
Οι παρευρισκόμενοι υπό τον συντονισμό του Δημοσιογράφου Δ.Καμπουράκη εξέφρασαν την ίδια αγωνία για να περισωθεί, να διατηρηθεί και να αυξηθεί ο ευεργετικός ρόλος του Υμηττού και να θεσμοθετηθούν κανόνες ορθολογικής συμβίωσης και της αειφορικής του προσφοράς προς την κοινωνία και τις μέλλουσες κυρίως γενιές.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου υποβλήθηκαν από τους συνέδρους προς τους ομιλητές , εγγράφως και προφορικά πολλές ερωτήσεις, που έδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν το Συνέδριο.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Μενέλαος Γαρδικιώτης δεσμεύθηκε:
 στην έκδοση των συμπερασμάτων - προτάσεων του Συνεδρίου προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς
 την παρακολούθηση υλοποίησης των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατατέθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες
 την κοινοποίηση των εν λόγω συμπερασμάτων ευρύτερα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, που δεν στάθηκε δυνατό να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις εργασίες του συνεδρίου.
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους :
ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρόπουλος που προλόγησε κατά την έναρξη του Συνεδρίου
ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νότιου τομέα Αθηνών Παύλος Χριστίδης
ο Νίκος Χρυσόγελος Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων
Η Χαρά Καφαντάρη εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ .
Η Κατερίνα Λουκάκη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα-ΠΣ και μέλος της υπό σύσταση Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς.
Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Ηλιούπολης :
Ο Δημήτριος Ευαγγέλου επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ηλιούπολη Φωτεινή πόλη»
Ο Θοδωρής Παπαδάτος επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ηλίου πόλις Ανθρώπινη πόλη»
Οι Αντιδήμαρχοι Ηλιούπολης :
Χρ.Καλαρίτης
Ιωάννης Πούλος
Νικ. Καραβαγγέλης
Ο Ιωάννης Ζευγώλης υπέυθυνος Δημοσίων σχέσεων του Δήμου Ηλιούπολης
Ο κ. Χαραλαμπος Καραγιώργος Προεδρος του Α.ΚΙ.Β.Δ.Α
Ο κ. Ανδρέας Αθανασίου εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία στο αισθητικό δάσος Καισαριανής πλησίον της μονής Καισαριανής βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής :
Από το ΚΕΕΠΕΑ «Ορίζοντες»
Από το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης
Από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Χαιδαρίου «Πολύτροπη Αρμονία»
Οι ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία που είχε, η βιωματική αυτή περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών. Ειδικότερα ευχαριστούν τους :
Αθήνα Τσεκούρα Έφορος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Μαρία Αλεξανδράκη αρχηγός ομάδας
Γιώργος Αντώνενας υπαρχηγός ομάδας
Θεόδωρης Χειλάς αρχηγός συστήματος
Σεμέλη Πεταλά υπαρχηγός ομάδας
Ειρήνη Μπερμπατιώτη αρχηγός αγέλης

Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community