Η μουσική δεν είναι μόνο όταν αρχίσεις να παίζεις, αλλά όταν αρχίσεις ν' ακούς

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλά στο IlioupolisOnline με αφορμή τις εμφανίσεις του στο ΡΥΘΜΟΣ Stage
O Λουδοβίκος εμφανίζεται στο ΡΥΘΜΟΣ Stage την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Απριλίου. Με αφορμή λοιπόν την παρουσία του στην Ηλιούπολη, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί του και απάντησε στις ερωτήσεις μας :



Πριν από το Μάνο Χατζιδάκι ποιά ήταν η επαφή σου με τη μουσική και σε ποιά ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

- Η μουσική δεν είναι μόνο οταν αρχίσεις να παίζεις, αλλά όταν αρχίσεις ν' ακούς. Εγώ είχα την πολυτέλεια (σ.σ. ν' ακούω), σ ένα χωριό που αχολείται πολύ με τη μουσική -παίζανε όλοι κάθε βράδυ καντάδες και άλλα τέτοια, και η εμπειρία μου ξεκινά από την νύχτα, από τον ύπνο δηλαδή που τους άκουγα να τραγουδάνε. Από κεί ξεκινώ και φυσικά αυτό αρχίζει από πολύ παλιά. Το 1979 έρχεται ο Χατζιδάκις στα Ανώγεια, όπου με ακούει να παίζω και θεωρεί οτι είναι κάτι ιδιαίτερο. Όχι σημαντικό, αλλά ιδιαίτερο, διαφορετικό.


Τί σήμαινε για σένα η γνωριμία σου με το Μάνο Χατζιδάκι; Ποιά ήταν η συνέχεια ;
- Το '79 που συναντιόμαστε στο χωριό μου, μου αλλάζει κατεύθυνση στη ζωή. Διότι θεωρεί ότι κάνω κάτι διαφορετικό από τους άλλους, παίζοντας ένα μαντολίνο με έναν ιδιαίτερο τρόπο και αυτό το θεώρησε ενδιαφέρον. Από κει και πέρα λοιπόν μου δίνει κατεύθυνση προς τη μουσική. Εγώ τον ακολούθησα φυσικά, αφήνοντας πίσω την Ανωτάτη Εμπορική που τελείωνα τότε και τη ζωγραφική από την οποία ζούσα, -έκανα δύο χρόνια στην Καλών Τεχνών.
Το πρώτο πράγμα που τον εντυπωσίασε, ήταν αυτά τα τραγούδια που θα παίξω στην Ηλιούπολη, τα μοιρολόγια. Είναι δηλαδή τα βαριά τραγούδια αγάπης, που αυτό σημαίνει κατά τι ότι είναι ερωτικές ελεγείες, δεν είναι θρηνητικά μόνο, έχουν ερωτισμό μέσα και πραγματικά έτσι είναι. Ετσι κάναμε το δίσκο τότε, το 1985. Το 1989 ο Χατζιδάκις ανοίγει το Σείριο στη Πλάκα θέλοντας να παρουσιάσει ποιό ήταν το ελληνικό τραγούδι. Εκεί εμφανίζομαι για πρώτη φορά σε κοινό με το μαντολίνο μου μοναχός. Ετσι άρχισε η πορεία μου λοιπόν και από τότε και μετά κάναμε το "ο Ερωτας είναι μελαγχολικός" και ο "Χαϊνης".
Από κει και μετά, μου είπε 'τώρα έμαθες να κολυμπάς, και να κολυμπάς, και μή φοβάσαι τίποτα. Το πρόβλημα είναι των άλλων πότε θα σε ανακαλύψουν. Εσύ θα κάνεις αυτό που ξέρεις να κάνεις πολύ καλά'.



Ποιές είναι οι τελευταίες δισκογραφικές δουλειές σου και live παρουσίες, και τί προγραμματίζεις για το καλοκαίρι;
- Παρότι είναι δύσκολη εποχή, έχω πολλές προτάσεις. Θα παίξουμε λοιπόν στην Ηλιούπολη, έχω μία μοναχική παρουσία στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη και για το καλοκαίρι προγραμματιζόμαστε να πάμε όπου μας καλέσουνε, με χαμηλές τιμές, γιατί δεν καταδέχομαι να μπει οτιδήποτε ανάμεσά μας ...ανάμεσα σε μένα και στον κόσμο που με ακούει.Ετσι λοιπόν με λίγα χρήματα μπορώ να κάνω συναυλίες και να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο, όπως κάνω τόσα χρόνια.
Η δισκογραφική δουλειά που κάνω τώρα, λέγεται "Πέντε γράμματα η αγάπη" - και ούτε μια φορά -δεν κατάφεραν να μπούνε -σε σωστή σειρά. Αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος που θα βγεί σε κανά δυό μήνες.



Τι θα τραγουδήσεις στο ΡΥΘΜΟΣ Stage στη Ηλιούπολη;
- Στην Ηλιούπολη, στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσω μοναχός τα μοιρολόγια, τα μπλούζ της καταγωγής μου, όπως τα λέω. Στο δεύτερο μέρος θα ανέβουν και οι μουσικοί μου πάνω στη σκηνή και θα παρουσιάσουμε τα γνωστά μου τραγούδια.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ;
- Δεν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια, αυτά έρχονται μόνα τους. Τα σχέδια σε βρίσκουνε δεν τα βρίσκεις εσύ.

- Σ' ευχαριστώ Λουδοβίκο μου...
- και γώ σ'ευχαριστώ να είσαι καλά.




Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community