Γιατί δεν ακούγεται πιά το IlioupolisonAir, το ελεύθερο ραδιόφωνο της πόλης?

IlioupolisOnAir2

Διαπιστώνοντας τη μεγάλη έλλειψη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για τα δρώμενα στην Ηλιούπολη, οραματίστηκα μία ανεξάρτητη κοινότητα, όπου ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης να ενημερώνεται αλλά και να ενημερώνει και να συζητά θέματα της Πόλης του (χωρίς δηλαδή παρέμβαση δημοσιογράφων). Έτσι το 2005 έβαλα σε πράξη αυτή τη νέα ιδέα: δημιούργησα την διαδικτυακή πύλη IlioupolisOnline.gr.

Το 2011, όταν το IlioupolisOnline.gr έγινε πλέον το σημείο αναφοράς στην ενημέρωση και ανταλαγή απόψεων στην πόλη, ύστερα και από παρότρυνση συμπολιτών μου, διεύρυνα την κοινότητα με πολιτιστικές δράσεις και εργαστήρια, αλλά και με μία ακόμη καινοτομία: Το IlioupolisOnAir, ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο όπου οι εκπομπές θα γίνονταν εθελοντικά από τους ίδιους τους πολίτες, χρησιμοποιώντας μάλιστα το υλικό που υπήρχε στο site (επικαιρότητα, προσεχείς εκδηλώσεις κλπ). Έτσι λοιπόν έστησα με τα χέρια μου τεχνικά και τεχνολογικά τον σταθμό, τον οργάνωσα και ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η λειτουργία του με εκπομπές από πολίτες και φορείς αυτής της πόλης που είχαν πραγματικά κάτι να πούν. Επίσης υπήρχαν σύντομες ειδήσεις με βάση το περιεχόμενο που υπήρχε στο site.

 

foto ekpompes ilioupolisonair1foto ekpompes ilioupolisonair1

 

foto ekpompes ilioupolisonair2foto ekpompes ilioupolisonair2

 

foto ekpompes ilioupolisonair 3foto ekpompes ilioupolisonair 3

 

foto ekpompes ilioupolisonair 4foto ekpompes ilioupolisonair 4
Εδώ να κάνω μία παρένθεση: σαν σύμβουλος του δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου σε θέματα πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (δεν ανήκα στην παράταξή του) μέχρι το μνημόνιο ΙΙ, θα μπορούσα να δώσω την ιδέα στον δήμαρχο και να στήσω το 'δημοτικό' ραδιόφωνο. Δεν το έκανα όμως, έκανα άλλα πιό σημαντικά. Πίστευα και πιστεύω οτι τέτοιες δράσεις δεν πρέπει να γίνονται από τον Δήμο γιατί καταντούν φερέφωνα του κάθε δημάρχου και ο δήμαρχος κοκορεύεται οτι κάτι έκανε για την πόλη. Με επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα. Πιστεύω οτι ο Δήμος απλά πρέπει να στηρίζει τους φορείς που παράγουν τέτοιες δράσεις ηθικά και οικονομικά.

Το οτι ο Βαλασόπουλος φθονούσε το IlioupolisOnline - IlioupolisOnAir, μας το είχε δείξει με την απουσία του από κάθε είδους εκδήλωσή μας, σαν να μην υπάρχει αυτός ο φορέας στην πόλη. Ήταν ο μόνος δήμαρχος της Ηλιούπολης που έλειπε στην εκδήλωση του 2015 για τα 10 χρόνια IlioupolisOnline.
Είχε όμως άλλα σχέδια. Να λειτουργήσει το δικό του διαδικτυακό ραδιόφωνο ως δημοτικό για να περνάει τη δική του γραμμή. Και αφού δεν έπιασαν οι εκπομπές με τον δημοσιογράφο που πλήρωνε, βρήκε άλλο τρόπο: Αντέγραψε το πρωτοποριακό μοντέλο του IlioupolisOnAir, δηλαδή να κάνουν εκπομπές εθελοντικά οι ίδιοι οι πολίτες και τοπικοί φορείς. Η ανηθικότητά του έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε είτε ο ίδιος, είτε μέσω στελεχών του, καλούσε τους επιμελητές των εκπομπών του IlioupolisOnAir να τον ακολουθήσουν στο σταθμό του, ονομάζοντάς τους ΄παραγωγούς΄ και τάζοντάς τους μπουναμά που θα προέρχονταν από τις διαφημίσεις!
Μάλιστα! Αντί να επιβραβεύεις και να στηρίζεις τους ανθρώπους της πόλης σου που όχι μόνο παράγουν ένα θετικό έργο αλλά ανεβάζουν την ποιότητα της πόλης με ανύπαρκτη οικονομική ή αλλου είδους υποστήριξη, εσύ τους κατακρεουργείς και τους κλέβεις και την ιδέα! Καμμία άλλη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμφώνησε με τη λειτουργεία του σταθμού, μάλιστα είχε αντιρήσεις και απο τη δική του παράταξη.

Το IlioupolisOnAir, παρά το γιουρούσι προσπάθησε να ανακάμψει, και συνέχισε να λειτουργεί πάντα με ελεύθερο, συλλογικό και αντικειμενικό πνεύμα. Με λιγότερους επιμελητές και με γνώση τους μάλιστα, ότι για να κάνουν εκπομπή πρέπει να βρεθεί χορηγός, ώστε να καλυφθούν μερικώς τα ενοίκια,΄ρεύμα, επιγραμμικές συνδέσεις κλπ, σε αντίθεση με το σταθμό του δημάρχου που χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογούμενων πολιτών προκειμένου να ασκήσει αυτός την επικοινωνιακή του πολιτική και κάποιοι άλλοι να κάνουν το καπρίτσιο τους. (ετήσιος προϋπολογισμός 15 χιλ.ευρώ συν χώρος, συν ΔΕΗ, συν καθαρίστρια, συν, συν..)

Και ερχόμαστε στον νέο δήμαρχο που προέκυψε, τον Χατζιδάκη, ο οποίος μάλιστα φιλοξενήθηκε προεκλογικά σε μία από τις τελευταίες εκπομπές του IlioupolisOnAir .

xatzidakis pipinis zoumbas2

Ο οποίος τι έκανε? Μήπως ζήτησε δημόσια συγνώμη? Μήπως αναγνώρισε την κλεψιά και θέλησε να επανορθώσει και με κάλεσε για να μας δώσει χώρο (τόσοι και τόσοι σύλλογοι έχουν, ας μην πω τώρα) και να συζητήσουμε την οικονομική ενίσχυση του IlioupolisOnAir? Όχι φυσικά! Άλλαξε τον σταθμό μαϊμού, για να τον πάει λένε και εκτός Ηλιούπολης!! Ουάου! Με πρωτοπαλλήκαρα πρώην επιμελητές εκπομπών του IlioupolisOnAir!!
Φυσικά δεν περιμέναμε δικαίωση, είναι killer της ίδιας κοπής με τον προηγούμενο δήμαρχο και συνέχισε το έγκλημα που ξεκίνησε ο προηγούμενος. Έτσι το ελεύθερο ραδιόφωνο της Ηλιούπολης, το IlioupolisOnAir έφθινε μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας του.

Τι έμεινε? Ένα υποτίθεται ΄δημοτικό΄ ραδιόφωνο με κλεμμένη ιδέα, ενα ιμιτασιόν δηλαδή, να λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο του κάθε δημάρχου, χωρίς ελευθερία, χωρίς σχέση με την πόλη, αποπροσανατολισμένο, με ελάχιστη ακροαματικότητα. Και η Ηλιούπολη ορφανή από μια κοινότητα, ένα ελεύθερο ραδιόφωνο, ένα κόσμημα για την πόλη, ένα πολιτισμικό μελίσι που εθελοντικά προσέφερε, όχι στον δήμαρχο μήπως πάρει κανένα ρουσφέτι, αλλά στην ίδια του την πόλη.

Το ξέρω, αυτά έπρεπε να γραφούν πιό νωρίς. Υπάρχουν μάλιστα ακόμη αρκετοί συμπολίτες μας αλλά και πρώην επιμελητές εκπομπών που λαχταρούν την επαναλειτουργία του. Δεν ξέρεις...η τεχνολογία προχωράει αλλά ..  ίσως ποτέ δεν είναι αργά για κάτι φρέσκο με όραμα και ... χρηματοδότηση. Οι δήμαρχοι έρχονται και φεύγουν.


Γρηγόρης Σαϊτάς
Πρόεδρος και Δνων Σύμβουλος της Live Cities AMKE

Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community