"ΤΡΩΑΔΕΣ" από την Αλβανία!

Απόψε το βράδυ στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα, ανέβηκε για μία και μοναδική φορά στην Ελλάδα, η αρχαία τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το θίασο του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις δουλειές του στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, τόλμησε αυτό το εγχείρημα και μπορώ να πω ότι τα κατάφερε πολύ καλά. Με πιστό βοηθό του στη σκηνοθεσία της παράστασης τον ελληνοαλβανικής καταγωγής, ηθοποιό Λαέρτη Βασιλείου ο οποίος ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτή την διεθνή καλλιτεχνική σύμπραξη, πέτυχε δύο ανεβάσματα της παράστασης: ένα στην γειτονική μας χώρα, Αλβανία και ένα στην Ελλάδα (στο Θέατρο Βράχων) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Η εμπειρία του να ακούς στίχους του Ευριπίδη να ερμηνεύονται από έναν ξένο ηθοποιό ενδεχομένως και πιο ταλαντούχο από άλλους – εγχώριους - που πειραματίστηκαν πάνω σε αυτό το ρεπερτόριο, ήταν μπορώ να πω μοναδικά πρωτόγνωρη. Στον υποβλητικό χώρο του Θεάτρου Βράχων, αναβίωσε η ιστορία των «Τρωάδων», αυτή τη φορά με μια άλλη γοητεία και δυναμική. Θαυμάσαμε την εξαιρετική επίδοση και απόδοση των ηθοποιών στις πολυφωνίες των χορικών και ξεχωρίσαμε την ηλικιωμένη πλέον Κυρία του αλβανικού θεάτρου, Μαργκαρίτα Τζέπα στον ρόλο της Εκάβης, παρά το γεγονός ότι ενώ το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας κουβαλάει πάνω από 60 χρόνια λειτουργίας στην πλάτη του, οι εκάστοτε θίασοι του δεν επιχείρησαν ποτέ μέχρι σήμερα το ανέβασμα αρχαίου δράματος.
Σε ένα μοτίβο, λοιπόν, χωρίς νεωτεριστικές τάσεις, διανθισμένο ως επί το πλείστον με κλασσικά στοιχεία επέλεξε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος να στήσει τους χαρακτήρες της ευριπίδειας τραγωδείας. Αξιοποιώντας τον σταθερό σκηνικό χώρο αλλά και τον φωτισμό, σαν μια σταθερά, σαν μια βάση στήριξε πάνω της τους ήρωες της ιστορίας. Με μια κοινή χρωματική επιλογή ως προς τον φωτισμό, κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού (αυτού που παρακολουθούσε) αμείωτο. Εύλογη και χρήσιμη ήταν και η τοποθέτηση των δύο projectors που προέβαλαν την μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη σε υπέρτιτλους.
Την προσοχή μας κέντρισε η μουσική της παράστασης η οποία εκφράστηκε χωρίς τη συνοδεία οργάνων στα χορικά του έργου από τους ίδιους τους ηθοποιούς ζωντανά.
Αναπόφευκτα, θα μπορούσε κανείς να παρασυρθεί στη μυσταγωγία της παράστασης, δεδομένης της απουσίας ή της διακριτικότερης παρουσίας ορισμένων ενοχλητικών θεατών που δεν δίσταζαν να μιλούν στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του έργου, να ψιθυρίζουν μεταξύ τους γελώντας και να προκαλούν εκνευρισμό και σύγχυση στις κερκίδες του θεάτρου.
Παρολαυτά, οι εντυπώσεις μου είναι ως επί το πλείστον θετικές και πιστεύω πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία, για πολλούς αν η παράσταση παρέμενε κι άλλο στην Ελλάδα να γνωρίσουν και κάποιες ανεξερεύνητες πτυχές του θεάτρου ή μάλλον να γνωρίσουν το θέατρο κι από μια άλλη διάσταση.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης ΘεοδωρόπουλοςΜετάφραση: Ρομέο Τσολλάκου Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης Χορογράφος: Ερμής Μαλκότσης Μουσική: Φατός Κερίμι Φωτισμοί Βοηθός σκηνοθέτης – Διερμηνέας: Λαέρτης Βασιλείου
ΔΙΑΝΟΜΗ Εκάβη: Μαργκαρίτα ΤζέπαΠοσειδών: Γκουλιέλμ Ραντόγια Ελένη: Ραϊμόντα Μπούλκου Ανδρομάχη: ΛίζαΤζουβάνι Κασσάνδρα: Έμα Αντρέα Μενέλαος: Αρμπέν Ντερχέμι Ταλθύβιος: Νεριτάν Λίτσαϊ Αθηνά: Ενέιντα Τζελίλι Αστυάναξ: Μαρκ Λίτσαϊ
ΧΟΡΟΣ Μαριέτα Λιάρια, Όλτα Ντάκου, Έμα Αντρέα, Ενέιντα Τζελίλι, Μόνικα Λουμπόνια, Αντριάνα Τόλκα, Φλάουρα Κουρέτα, Ντεσαντίνα Κρίστο, Λορεντάνα Γκιέτσι, Εγκλαντίνα Τσενομέρι, Ανίλα Μούτσαϊ, Αντελίνα Μούτσαϊ, Εσμεράλντα Μέτκα, Αρμέλα Ντέμαϊ
Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0