Εδώ Δωδώνη, εκεί Δωδώνη! Τι είναι η Δωδώνη;

Νίκος Αρβανίτης
email:xromastinpoli[at]gmail.com

Πoλύφερνη Νύφη λοιπόν η Δωδώνη. Τι είναι τέλος πάντων αυτή η Δωδώνη;
Πολύ απλά. Mία παρέα φίλων (συμμαθητές, συμφοιτητές, γείτονες), περίπου 50 χρονών σήμερα, που πριν πολλά χρόνια κάναμε στέκι μας τον ομώνυμο χώρο στην πλατεία.
Εκεί βρήκαμε κάποιους παλιούς θαμώνες, μεγαλύτερους στην ηλικία, που στην πορεία γίναμε φίλοι. Απ’ αυτούς μάλιστα διδαχτήκαμε και κάποια άλλη πλευρά της ανθρωπογεωγραφίας της πόλης. Η επιτυχία της παρέας μας έγκειται στο ότι, μυήθηκε απ’ αυτούς την ιστορία (αυτής που γράφεται αλλά και αυτής που δε γίνεται να γραφεί), όπως και στα κουτσομπολιά της πόλης. Αφού τα επεξεργάστηκε μάλλον τα εμπέδωσε.
Σε σιωπηλή συμφωνία μεταξύ μας, (χωρίς πρωτόκολλα και υπογραφές), πέρα από το χαβαλέ, τα πειράγματα, τους μικροτσακωμούς κλπ., αποφασίσαμε να λειτουργούμε περισσότερο σαν όμιλος προβληματισμού, αλλά και άμεσης δράσης για όπου νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Δεν είμαστε οι “ζορό” της πόλης, αλλά δεν είμαστε και εύκολοι αντίπαλοι, για τους επίδοξους βιαστές της. Λατρεύουμε ως εκ τούτου τους εραστές της. Αυτή η προοπτική που δίναμε στην έννοια Δωδώνη, πέραν του πρωινού καφέ και της αμπελοφιλοσοφίας ήρθε και επεκτάθηκε.
Ο πρώτος κύκλος που αποτελούνταν από τους γεροντότερους φίλους μας, από πελάτες και γείτονες του χώρου, που επίσης είναι φίλοι μας, περιφρουρείται “σαν κόρη οφθαλμού” και έχει το ελεύθερο να λέει ότι θέλει. Με την είσοδο όμως στη «μαρκαρισμένη περιοχή» και υμών των φρέσκων αρχικά, είχαμε διεύρυνση του κύκλου. Στην πορεία βέβαια λόγω διαφοράς τρόπου ζωής, απαιτήσεων (εμείς λίγο πιο νέοι, λίγο πιο ζωηροί ή περισσότερο κοιμισμένοι), ο κύκλος σταμάτησε να διευρύνεται και άρχισε να δημιουργείται ένας νέος κύκλος, έξω από τον παλιό που όμως μεταξύ τους λειτουργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Η φήμη της Δωδώνης σιγά-σιγά ξεπέρασε τα στενά όρια του κέντρου της πόλης και όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, διεκδικητές και επίδοξοι κατακτητές, άρχισαν να εμφανίζονται από παντού.
Είχε ψητό η πλατεία! Έτοιμη εκλογική πελατεία! Έτσι λοιπόν έσκασαν μύτη και οι «έμπειροι».
Από πίσω κάποιες φορές, άρχισαν να σκάνε μύτη και οι Μαυρογιαλούροι. Σκέφτηκαν οι έξυπνοι. Εύκολος στόχος τα κουτορνίθια, (όπου κουτορνίθια εμείς οι πιο παλιοί). Όπου έξυπνοι πάντα οι άλλοι. Οι έξυπνοι λοιπόν, είχαν βρει έτοιμο πολιτικό προσωπικό, που με την κατάλληλη εκπαίδευση, θεωρούσαν ότι θα ήμασταν έτοιμοι για κάθε χρήση.
Η προσπάθεια ήταν σαφής. Να φτιάξουν ένα νέο στεγανό κύκλο έξω από τους ήδη (2) υπάρχοντες, ώστε να ελέγχουν ή να μην επιτρέπουν οποιαδήποτε διαρροή.
Το κόλπο ήταν δοκιμασμένο. Απλώς δεν πέτυχε, ή πέτυχε μερικώς. Και αυτό, όχι από την ικανότητα αντίδρασης των εσωτερικών κύκλων, αλλά από την αδυναμία των επίδοξων κατακτητών, να κρύψουν τη χαρά τους….…από το αρχαίο ρητό.
Έτσι γίνεται συνήθως με τους ανθρώπους. Μεγάλο αφροδισιακό ή εξουσία. Απλώς κάποιοι είναι εντελώς παραδομένοι στο “κυνήγι κεφαλών”, όπου η αγοραπωλησία δίνει και παίρνει και οι διαπροσωπικές σχέσεις πάνε περίπατο.
Τι μένει όμως στο τέλος; Μια πίκρα στους πολλούς και ένα ηλίθιο αίσθημα δήθεν επιτυχούς έκβασης της αποστολής, για τους λίγους έξυπνους, ή έμπειρους, ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε.
Αυτή λοιπόν ήταν η δικιά μας Δωδώνη. Αυτή είναι η Δωδώνη σήμερα και κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο. Υπάρχει όμως και η Δωδώνη των πελατών, που πολλές φορές τους ενοχλούμε αλλά τι να κάνουν; Μας υπομένουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει, αλλά και να μην έχει, αλλά γουστάρει να ακούει και χαζά και σοβαρά, αντέχει στα πειράγματα και δεν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, τότε καλώς τον στην παρέα.
Επιμένουμε και το τονίζουμε! Όποιος έχει κατασκοπευτική ή διχαστική διάθεση, καλύτερα να καθίσει στο δικό του στέκι.
Επιστημονικός μας συνεργάτης πλέον είναι η Κα Μανωλίδου, (ανιχνευτές ψεύδους κτλ), οπότε όποιος συλλαμβάνεται ψευδόμενος θα πρέπει να φέρνει γραμμένο την επόμενη μέρα σε τετράδιο (100 φορές) ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ………..

ΆΛΛΟ Ο “ΔΩΔΩΝΑΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ” και ΆΛΛΟ Ο “ΑΓΟΡΑΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ”.



ΥΓ1. Σε λίγες μέρες ο 1ος και ο 2ος κύκλος της Δωδώνης θα κάνουν συνέλευση και θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για τις δημοτικές εκλογές. Φήμες ότι θα περαστεί και ο Γ.Α. Παπανδρέου σαν πρωτεργάτης των ανοικτών διαδικασιών, διαψεύδονται από το στενό του περιβάλλον.
Συμμετέχουν και από τον 3ο κύκλο, αλλά μόνο σαν παρατηρητές, γιατί κάποιοι δεν έχουν φέρει ακόμα γραμμένη την τιμωρία τους.

ΥΓ2. Ευτυχώς που ο τρύγος πήγε καλά και το γέλιο ίσως κρατήσει περισσότερο.






Ένας Παλιός της παρέας
Ν. Αρβανίτης

Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0