Ποιός ανακάλυψε την Αμερική?Στο επιτακτικό ερώτημα που έθεσε το 1996 το ψυχογραφικό κείμενο της Χρύσας Σπηλιώτη κλήθηκε να απαντήσει με το δικό της νεανικό τρόπο η Θεατρική Ομάδα Εφήβων της Πολιτιστικής Ομάδας "Ταξιδευτές".
Σε τρεις παραστάσεις που έλαβαν μέρος στις 2,3 και 4 Ιουλίου 2011, η σκηνοθέτης Άρτεμις Μάνου πραγματοποίησε μια εναλλακτική ανάγνωση του γνωστού θεατρικού κειμένου. Παρουσίασε μέσα από μια ευρηματική διανομή ρόλων την πορεία των δύο ηρωίδων από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και την ωριμότητα, ειδωμένη από μια τρόπον τινά ανάποδη σκοπιά, αυτή των έξι νέων που αποτελούν την Ομάδα Εφήβων. Οι Γιώτα Γραφανάκη, Στάθης Κογκίνος, Αναστασία Μακράκη, Όλγα Στάη, Εύη Τζουμέρκα και Λυδία Τσεκούρα αναζήτησαν με τα δικά τους προσωπικά εκφραστικά μέσα να παρουσιάσουν ιστορίες και βιώματα που φαινομενικά δεν ανταποκρίνονται στο νεαρό της ηλικίας τους. Και για το λόγο τούτο μας εξέπληξαν με τις ειλικρινείς ερμηνείες τους, που με τόση φυσικότητα άγγιξαν ακόμα και τις πιο λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις, ισορροπώντας ανάμεσα στο τραγικό και το αστείο που χαρακτηρίζει την ιστορία των δύο γυναικών.
Χορός, μουσική και μπόλικη παιχνιδιάρικη διάθεση πλαισίωσαν τις 27 τρυφερές και γλυκόπικρες σκηνές του έργου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ζωή άλλοτε είναι μια μάχη επιβίωσης και άλλοτε ένα υπέροχο παιχνίδι αυτογνωσίας.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την Ομάδα των Ταξιδευτών της Ηλιούπολης και ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν ξανά από τον Οκτώβριο να μας εκπλήττουν ευχάριστα με τα φιλόδοξα εγχειρήματά τους.