Ο κ. Θανάσης Τσακίρης για το έργο του Πουλαντζά

Το Σάββατο 20 Απριλίου, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θανάσης Τσακίρης, βρέθηκε στο στούντιο IlioupolisOnline και μίλησε στην εκπομπή της "Διαβάζοντας στο Διαδίκτυο" για τον Έλληνα πολιτικό στοχαστή και κοινωνιολόγο Ν. Πουλαντζά.  Ο κ Τσακίρης  ανέλυσε κάποιες από τις σημαντικότερες πτυχές του πολύμορφου έργου του υπογραμμίζοντας τις επιρροές, την απήχηση, αλλά και την επικαιρότητα της σκέψης του. 
 Έλληνας νεομαρξιστής πολιτικός στοχαστής και κοινωνιολόγος, ο Νίκος Πουλαντζάς. Είναι περισσότερο γνωστός για το θεωρητικό του έργο για το κράτος, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του στην ανάλυση του φασισμού, των κοινωνικών τάξεων στον σύγχρονο κόσμο και της κατάρρευσης των δικτατοριών στη νότια Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) κατά τη δεκαετία του '70. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου «δομικού μαρξισμού», ενός φιλοσοφικού ρεύματος της δεκαετίας του '70, που αποτέλεσε προσπάθεια επιστροφής στο έργο του Καρλ Μαρξ και ανάδειξης του επιστημονικού του χαρακτήρα. Το Σάββατο 20 Απριλίου,η εκπομπή "Διαβάζοντας στο Διαδίκτυο" φιλοξένησε τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης Θανάσης Τσακίρη, ο οποίος μίλησε για τις επιρροές του μεγάλου αυτού διανοητή, την επικαιρότητα της σκέψης του, αναλύοντας κάποιες από τις σημαντικότερες πτυχές του πολύμορφου έργου του..
Ο Νίκος Πουλαντζάς γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1936 στην Αθήνα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όπου κατοικούσε με τους γονείς του στην οδό Βερανζέρου κοντά στην Πλατεία Βάθης.Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό σχολείο, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, απ’ όπου ξεκίνησε η γνωριμία του με τον Μαρξισμό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1957 με άριστα. Υπηρέτησε τη θητεία του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το 1960 απέκτησε την άδεια ασκήσεως του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς όμως να το ασκήσει ποτέ.
Την ίδια χρονιά έφυγε για τη Δυτική Γερμανία, όπου παρακολούθησε σεμινάρια φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του δικαίου στα πανεπιστήμια Μονάχου και Χαϊδελβέργης. Αποτέλεσμα αυτών των σπουδών του ήταν η μεταπτυχιακή του εργασία με θέμα την «Αναγέννηση του φυσικού δικαίου στη Γερμανία». Από το 1961 μέχρι το 1964 προετοιμάζει τη διδακτορική του διατριβή στη Σχολή Δικαίου και Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού με θέμα «Φύση πραγμάτων και δίκαιο».
Το διδακτικό του έργο αρχίζει το 1962, ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Από τον Δεκέμβριο του 1968 διδάσκει κοινωνιολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Βενσέν), παράλληλα με το ερευνητικό του έργο στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Από το 1977 έως την αυτοκτονία του το 1979 υπήρξε υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου Ασέτ (Hachette) για βιβλία πολιτικού περιεχομένου.

Ο Θανάσης Τσακίρης είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως μεταφραστής στην Εμπορική Τράπεζα. Οι έρευνές του αφορούν την πολιτική κοινωνιολογία, την κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων κ.ά. Έχει διδάξει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας "Εποχή". Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Charles Tilly, "Κοινωνικά κινήματα, 1768-2004" (2007) και συμμετείχε στις μεταφράσεις των βιβλίων: S.Α. Resnick and R.D. Wolf, "Ταξική θεωρία και ιστορία: Καπιταλισμός και κομμουνισμός στην ΕΣΣΔ" (2005), S. Hall, Β. Gieben (επιμ.), "Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας" (2003), S. Hall, D. Held, A. McGrew (επιμ.), "Η νεωτερικότητα σήμερα" (2003), Α. Ρήγος - Κ. Τσουκαλάς (επιμ.), "Η πολιτική σήμερα. Ο Νίκος Πουλαντζάς και η επικαιρότητα του έργου του" (2001).
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2012) Το διαρκές 1917, ΚΨΜ
(2010) Η δική μας Αμερική, Μεταίχμιο
Μεταφράσεις
(2007) Tilly, Charles, Κοινωνικά κινήματα 1768-2004, Σαββάλας
(2005) Resnick, Stephen A., Ταξική θεωρία και ιστορία, Ελληνικά Γράμματα
(2003) Hall, Stuart, Η διαμόρφωση της νεωτερικότητας, Σαββάλας
(2003) Συλλογικό έργο, Η νεωτερικότητα σήμερα, Σαββάλας

Ilioupolis OnAir


 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ