Μια κοινωνία κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει την Τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες


Τα Κ.Α.Π.Η και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που εξυπηρετεί ηλικιωμένους που δεν αυτοεξυπηρετούνται και άτομα με ειδικές ανάγκες, ήταν τα θέματα τα όποια συζήτησε η Ιωάννα Λίτινα στην εκπομπή «Εναλλακτικοί Ρυθμοί» του ilioupolisOnAir, με την κ.Μάγδα Μαρούδα-Βούτου, κοινωνική λειτουργό υπεύθυνη τομέα τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κέντρο κοινωνικής πολιτικής και προαγωγής υγείας «Λεωνίδας Μανωλίδης» του Δήμου Καισαριανής.
Η κ.Μαρούδα έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θεσμό των Κ.Α.Π.Η που δημιουργήθηκαν το 1979, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του θεσμού και τους σκοπούς του, εστιάζοντας στην πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων ώστε να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι ισότιμα και ενεργά μέλη μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
«Σήμερα λειτουργούν 900 Κ.Α.Π.Η σε ολόκληρη τη χώρα και όπου λειτουργούν με πλήρη στελέχωση προσωπικού και στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πετύχει σαν θεσμός διότι εδραιώθηκαν στη συνείδηση των μελών τους» είπε η κ.Μαρούδα ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη «Βοήθεια στο σπίτι» επισημαίνοντας πως είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και άλλα ειδικά προβλήματα.
«Μια κοινωνία κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει την Τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες» είπε η κ.Μαρούδα «νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, όσα προβλήματα κι αν έχουμε, ότι κρίση κι αν περνάμε σαν χώρα, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια σιγουριά, να ξέρουν ότι υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να τους βοηθήσουν, ότι δεν είναι μόνοι τους. Είναι πολύ σκληρό για έναν άνθρωπο να είναι ηλικιωμένος ή ανάπηρος και να έχει την ανασφάλεια της εξασφάλισης των φαρμάκων του. Ειδικά αυτό που συμβαίνει με τον ΕΟΠΥY το βιώνουμε πάρα πολύ έντονα στο Κ.Α.Π.Η, γιατί συχνά ένας ηλικιωμένος πρέπει να δώσει όλη του τη σύνταξη για να πάρει τα φάρμακά του».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη η κ.Μαρούδα είπε πως παρότι είναι δύσκολη η δουλειά της, παίρνει χαρά κι αυτό της δίνει περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσει το έργο της.
Η εκπομπή είναι διαθέσιμη για όποιον επιθυμεί να την ακούσει στην ιστοσελίδα του ilioupolisonline στο κόμβο αρχείο εκπομπών -Εναλλακτικοί Ρυθμοί.

Ilioupolis OnAir


 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ