Η παρουσίαση του μυθιστόρηματος "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων" του Σπύρου Τζόκα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φορτισμένη από συγκίνηση και "γεμάτη" από μηνύματα για τους δύσκολους καιρούς μας που βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 12 Νοεμβρίου 2014 ο Όμιλος Ηλιούπολης "Κώστας Βάρναλης" σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο "ΕΥΜΑΡΟΣ".
Η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστόρηματος "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων" του Σπύρου Τζόκα στάθηκε η αφορμή για μια εκτενή αναφορά σε δραματικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας, όπως η Κατοχή, το αντιστασιακό κίνημα και η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 1η Μαΐου 1944. Ένας από τους 200 οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους την ελληνική γη την μέρα εκείνη, ήταν και ο ήρωας του βιβλίου Ναπολέων Σουκατζίδης. Η περίπτωση του Σουκατζίδη είναι ξεχωριστή, όχι γιατί πέθανε σαν παλικάρι, όπως και υπόλοιποι σύντροφοι του, αλλά γιατί αρνήθηκε να πάρει τη ζωή που του χάρισε ο Γερμανός δήμιος του Χαΐδαρίου, απο κάποιο άλλο συναγωνιστή του που θα έπαιρνε τη θέση του.
Στην εκδήλωση πήραν το λόγο κατα σειρά οι :
Περικλής Καπετανόπουλος, δημοσιογράφος - ιστορικός, Πέτρος Κακολύρης εκδότης, Βασίλης Βαλασόπουλος δήμαρχος Ηλιούπολης, Χρήστος Κοκοτίνης δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη", Ρένα Δούρου περιφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Παπαγεωργίου ηθοποιός-σκηνοθέτης, και Κώστας Πουλάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός και αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας. Προβλήθηκαν επίσης δύο βίντεο με αναφορά στη ζωή και τον ηρωικό θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.
Ανάμεσα σε όσους είχαν την τύχη να συμμετάσχουν αυτή την όμορφη εκδήλωση ήταν και : Οι αντιπεριφερειάρχες Νήσων και Πολιτισμού, Π. Χατζηπέρρος και Ε.Αποστολάκη αντίστοιχα, οι δήμαρχοι, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και Ιλίου Νίκος Ζενέτος, οι αντιδήμαρχοι και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ηλιούπολης, ο πρόεδρος του ΚΑΦΑΔΗΛ Κώστας Παπαδόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α.