Re: Ανοιχτός λόγος

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης
email:info[at]klh.gr

Αγαπητή κυρία Νικολαΐδου,

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μια εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, στάθηκε αφορμή για να αναπτύξετε τον προβληματισμό σας σχετικά με τις συζητήσεις που ακολουθούν παρόμοιες εκδηλώσεις.
?λλωστε τα σχόλιά σας, όπως και κάθε άλλου, τα χρειαζόμαστε γιατί μας βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι.. Επιτρ έψτε μας όμως να έχουμε κι εμείς αντίλογο αφού είναι προφανές ότι ανοίγετε διάλογο.

Κατ΄ αρχήν σε μια πρώτη ανάγνωση της επιστολής σας, διακρίνουμε κάποια αυστηρότητα και κάποια υπερβολή στο ύφος και επίσης σε κάποια σημεία της νομίζουμε ότι ο προβληματισμός σας παραγνωρίζει –ελπίζουμε αθέλητα- κάποιες βασικές παραμέτρους. Είναι πολύ εύκολο να κριτικάρει κάποιος μια δουλειά παραβλέποντας το χρόνο και τον κόπο που απαιτούνται για την προετοιμασία της και τις δυσκολίες που υπάρχουν μέχρι την πραγματοποίησή της. Σαφέστατα και για μας αυτές οι συζητήσεις αποτελούν πράξεις αξίας και εσωτερικής ανάγκης και απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε προβολής και παράστασης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε και συγνώμη που δεν επαναλαμβάνουμε ολόκληρες τις φράσεις σας, αυτό γίνεται και θα γίνεται στη συνέχεια για λόγους οικονομίας της συζήτησης.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν θα κατηγοριοποιούσαμε το κοινό μας, όπως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να συμβαίνει σε κανένα δημόσιο θέαμα. ?λλωστε, ελπίζουμε ότι συμφωνείτε, η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις, απευθύνεται σε όλους. Δεν ξέρουμε τι προσδοκά ο κάθε θεατής που ανταποκρίνεται στην πρόσκλησή μας.

Σίγουρα καθένας έχει διαφορετικές ανησυχίες, διαφορετικό προβληματισμό και διαφορετική παιδεία. Έχει επίσης φοβίες και αναστολές. Μας προβληματίζει κι εμάς το γεγονός ότι κάποιες φορές,, ευτυχώς λίγες, μετά την προβολή υπάρχει μια αμηχανία στο κοινό και η συζήτηση είναι ανεπαρκής. Αυτό κυρίως εξαρτάται από τη σύνθεσή του που κάθε φορά είναι διαφορετική. Φαίνεται όμως, ότι δε μας παρακολουθείτε τακτικά και μας κρίνετε από μία συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία όμως και πάλι δεν αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που θέτετε γιατί το θέμα της δεν προσφερόταν για βαθύτερο προβληματισμό.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουμε καταγράψει συζητήσεις στις οποίες αναπτύσσεται ένας πολύ ενδιαφέρων και γόνιμος διάλογος. Οι θεατές λειτουργούν πάντα αυθόρμητα και όχι κατευθυνόμενα από εμάς, γιατί ακριβώς δεν είμαστε δάσκαλοι ούτε καθοδηγητές αλλά ούτε και ψυχολόγοι ώστε να διώξουμε τις φοβίες και τις αναστολές των θεατών. Σε καμία περίπτωση δε διεκδικούμε τέτοιους τίτλους. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και είναι λάθος να μας βάζετε μπροστά σε μια ευθύνη που δεν έχουμε. Αν το κάνετε, σκόπιμα παραβλέπετε την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας για τη δημόσια συμπεριφορά του. Και φυσικά, το τονίζουμε αυτό, μία συζήτηση για να έχει ενδιαφέρον δεν είναι απαραίτητο να περιστρέφεται γύρω από θεωρητικούς δαιδάλους και διανοουμενίστικους προβληματισμούς που άλλοτε είναι χρήσιμοι και άλλοτε -συμβαίνει κι αυτό αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- κουράζουν και μπορεί να αποτελούν απλή φλυαρία. Είναι προφανές για μας ότι υπάρχουν και κάποιοι που εκφράζονται μέσω της σιωπής τους.

Συχνά μια συζήτηση φαινομενικά απλοϊκή στο ύφος μπορεί να είναι πιο ζωντανή. ?λλωστε και οι ερωτήσεις που αναφέρετε σαν παράδειγμα, απλοϊκές είναι κι απ΄ την πλευρά του συντονιστή μας γίνονται πάντα. Δε βάζουμε όμως μπούσουλα στη συζήτηση, πράγμα που μπορεί να διευκόλυνε κάποιους, ακριβώς γιατί δε θέλουμε να κατευθύνουμε σε συγκεκριμένες απόψεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα, είναι να δίνουμε το βήμα σε όποιον θέλει να τοποθετηθεί, να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το εκάστοτε κεντρικό θέμα, να σχολιάσει αρνητικά ή θετικά, να μπορέσει να εκφραστεί με το δικό του τρόπο και αν μπορέσει να αισθανθεί συμμέτοχος στην όλη διαδικασία. Αν το έχουμε καταφέρει αυτό, φαίνεται από τη στήριξη του κόσμου στην προσπάθειά μας επί 18 συναπτά χρόνια. Όσο για το αν οι θεατές μας φεύγουν πλουσιότεροι ή φτωχότεροι από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας, καλύτερα να ρωτήσουμε τους ίδιους και αντί να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα θα ήταν καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε όλοι μας τι σημαίνει πλούτος και τι φτώχεια. Σίγουρα ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός.

Ο χρήσιμος προβληματισμός σας, όμως, είναι γενικότερος και εμείς, μια και ήμαστε η αφορμή για αυτόν, θα θέλαμε να μας επισκέπτεστε συχνότερα για να έχετε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει.
Σαν υστερόγραφο, θα σας προσκαλούσαμε για κουβεντούλα και σε κάποια ταβέρνα, όπου πιστέψτε μας, συχνά γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ