Χριστούγεννα 2005 – Πρωτοχρονιά 2006: ΜΗΝΥΜΑ του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Θεόδωρου Γεωργάκη

Θεόδωρος Γεωργάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης
email:evonimos[at]ilioupoli.gr

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες
Νέες και νέοι της Ηλιούπολης
Αγαπημένα μου παιδιά

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δύο μεγάλες γιορτές με ξεχωριστό θρησκευτικό, αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο.

Δύο χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από το κοσμοϊστορι κό γεγονός της γέννησης του Χριστού στο φτωχικό σπήλαιο της Βηθλεέμ, στέλνοντας στον κόσμο τα μηνύματα της ταπεινότητας, της Ειρήνης, της Αγάπης, της Συμφιλίωσης και της Αλληλεγγύης.

«Επί Γης Ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία…» ψάλει ο σχετικός ύμνος, ξαναγεννώντας την ελπίδα στην καθημαγμένη απ’ τις συγκρούσεις και τα μύρια δεινά ανθρωπότητα.

Πριν από δεκαπέντε περίπου αιώνες, ο ¶γιος Μέγας Βασίλειος, με τη διδασκαλία του και το παράδειγμά του, με την ασκητική ζωή του και το φιλανθρωπικό του έργο, στο οποίο διέθεσε όλες τις δυνάμεις του, έδωσε νέο Χριστιανικό περιεχόμενο στην αρχαία γιορτή της έναρξης της ημερολογιακής χρονιάς, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα, που είναι τα ίδια με εκείνα του Κυρίου μας.

Σε ποιο βαθμό σήμερα γινόμαστε αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων και κάνουμε πράξη στη ζωή μας το νόημά τους;

Δυστυχώς, στην σύγχρονη «πολιτισμένη» και Χριστιανική εποχή μας, δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο βιώνουν παρόμοια δεινά.

Η κρίση του πολιτισμού μας δεν είναι τόσο κρίση υλική, όσο ηθική. Η κοινωνική αδικία και εκμετάλλευση, η βία, η τρομοκρατία, που τόσο τραγικά πληρώνει ο κόσμος τούτο τον καιρό τις συνέπειές της, οι πόλεμοι και οι εξοπλισμοί, η οικολογική καταστροφή, η διάδοση των ναρκωτικών, η μάστιγα του Έιτζ και όλα τα άλλα παγκόσμια δεινά, γεννούν εύλογα στον καθένα από εμάς το ερώτημα:

-Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για όλα αυτά;
«Χριστός επί γης υψώθητε». Αυτή την ευλογημένη ανύψωση ας επιχειρήσει ο καθένας από μας παίρνοντας έμπνευση και δύναμη από το θαύμα των Χριστουγέννων. Τότε ασφαλώς θα ανυψωθεί και θα εξυγιανθεί η κοινωνία μας. Κι «αν δεν μπορούμε να κάνουμε παράδεισο τον κόσμο», σύμφωνα με ένα ωραίο λόγο σύγχρονου στοχαστή, «τουλάχιστον ας τον εμποδίσουμε να γίνει κόλαση».

Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά, αγαπητές φίλες και αγαπητού φίλοι και, ας ψάξουμε να βρούμε μέσα μας τα αποθέματα αγάπης και συγχώρεσης.

Ας γεμίσουμε γαλήνη την ψυχή μας και ας προσπαθήσουμε, κατά την διάρκεια των γιορτών, να προσφέρουμε ό,τι μπορεί ο καθένας μας σε όσους έχουν την ανάγκη μας.

Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι, σε εσάς και τις οικογένειές σας…

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά

Θεόδωρος Γεωργάκης Δήμαρχος Ηλιούπολης

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ