Πρέπει να επικυρώσει και να εφαρμόσει ο Δημος τη συμφωνία μας για την λειτουργία του αναψυκτηρίου στο άλσος

ο Βλαχάκης Γιώργος συνομιλεί με τον Τάσο Κεφαλά , μέλος του συντονιστικού πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου του άλσους
Έμαθα ότι ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ , μια κίνηση πολιτών της Ηλιούπολης, οργανώνει συζήτηση για την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και πήγα να ακούσω.
 Μου φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα Η συζήτηση θα γινόταν σε έναν από τους χώρους του αναψυκτηρίου του δημοτικού άλσους, τον οποίο διαχειρίζεται μαζί με άλλους φορείς .

Την ίδια σκέψη με μένα έκαναν και άλλοι περίπου πενήντα συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων ήταν η κα Πίκουλα , ο κ. Πασταβός και ο κ. Ευσταθίου, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι αντίστοιχα.

Εκθέτοντας την αυστηρά προσωπική μου άποψη δεν έφυγα ικανοποιημένος από την όλη συζήτηση, μια που αυτή κινήθηκε περισσότερο σε θεωρητικό πλαίσιο και είναι αλήθεια , πάντα κατά την προσωπική μου άποψη και μόνο, ότι οι μέρες μας απαιτούν μεταφορά ουσιαστικής γνώσης από ανάλογες πρακτικές σε άλλους Δήμους και προβληματισμό περισσότερο πάνω στο πως της πράξης . .Τέλος πάντων…

Εκεί συνάντησα τον κ.Κεφαλά Τάσο., έναν πραγματικά ενεργό πολίτη της πόλης μας, , που μετέχει στο συντονιστικό διαχείρισης του αναψυκτηρίου και βρήκα την ευκαιρία να του θέσω μερικά ερωτήματα σχετικά με το όλο εγχείρημα που βιώνει …και τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν…

Βλαχάκης Γιώργος:

κ .Κεφαλά, συμμετέχετε ενεργά στη διαχείριση του αναψυκτηρίου του Άλσους από φορείς και πρόσωπα της πόλης . Ήσαστε παρών στις συζητήσεις που έγιναν με τον Δήμαρχο και το συντονιστικό της διαχείρισης. Πείτε μου το ιστορικό όλων αυτών των συναντήσεων ..πως ξεκίνησε …που έχει φτάσει .


Κεφαλάς Τάσος:
Όλη η υπόθεση ξεκίνησε από την προσπάθεια του Δήμου να παραχωρήσει σε ιδιώτες ένα μέρος του πρώην αναψυκτηρίου του δημοτικού άλσους.. Τότε ένα μεγάλο μέρος τότε Ηλιουπολιτών αντιστάθηκε… διαφώνησε… και έκανε μια σειρά από παρεμβάσεις για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη …πράγμα που τελικά το κατάφερε…Οι διαγωνισμοί και οι δημοπρασίες οι οποίες είχαν προκηρυχτεί για την εκχώρηση του χώρου ακυρώθηκαν.
Τότε προέκυψε το ερώτημα… τι γίνεται με τον χώρο …θα τον αφήσουμε να ρημάξει..;;; Έτσι λοιπόν καλλιεργήθηκε ..ζυμώθηκε ..και τελικά υιοθετήθηκε η ιδέα να αποκτήσει ο χώρος μια κοινωνική χρήση από φορείς και πολίτες
Παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος στις συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο – Ιούλιο φέτος μας έδειξε ότι αποδέχεται αυτή τη λογική, με τη επιφύλαξη να χρησιμοποιήσει την κεντρική και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Οργανισμός, με τη λογική ότι χρειάζονται κάποια έσοδα για να είναι δυνατή η συντήρηση του χώρου.
Μετά από καινούριες συναντήσει και συζητήσεις με τον Δήμο καταλήξαμε σ’ ένα πλαίσιο συμφωνίας στη λειτουργία του αναψυκτηρίου που προέβλεπε τα εξής :

1) Ο Δήμος, στο βαθμό που του αναλογεί, και ο ΠΑΟΔΗΛ, στο βαθμό που του έχει παραχωρηθεί τμήμα του συγκεκριμένου χώρου, αναλαμβάνουν τη διαχείριση των τυπικών λειτουργιών.
2) Το συντονιστικό των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, στο οποίο θα εκπροσωπείται ο ΠΑΟΔΗΛ και ο Δήμος, θα έχει την ευθύνη καθορισμού του περιεχομένου των δράσεων και της υλοποίησής τους στο συγκεκριμένο χώρο. Το συντονιστικό απολογείται για τη δράση του στη Γενική Συνέλευση και θα είναι ανοιχτό και ανακλητό.
3) Το πρόγραμμα αξιοποίησης του χώρου, των δράσεων και των εκδηλώσεων θα αποφασίζεται από τη Συνέλευση και το Συντονιστικό των φορέων και πολιτών με βάση τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες που υπάρχουν ή δημιουργούνται, έτσι ώστε να εξυπηρετούν κύρια τις προτεραιότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου.
4) Μια ημέρα την εβδομάδα, η οποία θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων και θα είναι σταθερή, ο Δήμος και ο ΠΑΟΔΗΛ θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του αναψυκτηρίου με δική τους και μόνο ευθύνη.
5) Η ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας του χώρου, η φύλαξή του και η ασφάλεια των πολιτών που τον χρησιμοποιούν και φιλοξενούνται σ’ αυτόν α
νήκει αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το Δήμο.

Βλαχάκης Γιώργος :
..όλα αυτά είναι συμφωνία του φετινού φθινοπώρου…


Κεφαλάς Τάσος :
Όλα αυτά …μέχρι πρόσφατα ..μέχρι πριν τρεις τέσσερις βδομάδες που έγινε η τελευταία συνάντηση με το Δήμαρχο…

Βλαχάκης Γιώργος :
Γιατί χρειαζόταν συνεχείς συναντήσεις με το Δήμαρχο αφού όπως λέτε είχατε καταλήξει σε ένα πλαίσιο ;


Κεφαλάς Τάσος:
Γιατί ενώ αυτά συμφωνούνταν… από την άλλη πλευρά είχαμε μια πρακτική του Δήμου που έδειχνε ότι υπονομεύει αυτό το πλαίσιο ..όπως… ότι ο ιδιώτης στον οποίο είχε παραχωρηθεί η χρήση στο κιόσκι ..του εξωτερικού χώρου δηλαδή …διαπιστώθηκε ότι εγκαταστάθηκε στον εσωτερικό χώρο και μέχρι τα σήμερα τον λειτουργεί .
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ο Δήμαρχος λέει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι θα επανέλθει στη χρήση του εξωτερικού χώρου …παρ ‘ όλα αυτά ο ιδιώτης δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια ενημέρωση από το Δήμαρχο …και ό,τι κάνει… το κάνει με τη συγκατάθεση και τη συμφωνία του Δημάρχου ..

Βλαχάκης Γιώργος :
..δε πιστεύω ότι το πρόβλημά σας μπορεί να είναι ο κος Γκοκορώσης ..ή ο όποιος ιδιώτης…γιατί έτσι μάλλον ακούγεται ως ανάξιο λόγου θέμα και αισθητά υποβαθμισμένο στα αυτιά μου…


Κεφαλας Τάσος :
…όχι βέβαια ο ιδιώτης λειτουργεί όπως του έχουν πει ότι μπορεί να λειτουργήσει…το πρόβλημά μας είναι με το Δήμο και με τη στάση την οποία κρατάει …δεν έχουμε αντιταχθεί στη χρήση του χώρου από όλους του Ηλιοπουλίτες ..ίσα ίσα αυτό θέλουμε ..έναν χώρο ανοικτό σε όλους τους πολίτες…όμως έχουμε πολλαπλά ερωτηματικά τελικά με τις προθέσεις του Δήμου ως προς τη χρήση του αναψυκτηρίου.
Αυτά τα ερωτηματικά μας ώθησαν να κάνουμε μια παρέμβαση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και σήμερα να ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε μια αίτηση, ζητώντας να μάθουμε την πραγματικότητα των προθέσεων της Δημοτικής αρχής.
Στον αέρα ακούγεται ότι η χρήση έχει παραχωρηθεί για μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου..

Βλαχάκης Γιώργος
Ποιοι φορείς συμμετέχουν στη διαχείριση του χώρου που βρισκόμαστε ;;


Κεφαλάς Τάσος
..διάφοροι…ο αντίλογος …η ανοικτή συνέλευση κατοίκων ..η κινηματογραφική λέσχη ..ορισμένα δημοτικά σχήματα …

Βλαχάκης Γιώργος
Από τότε που αναλάβατε την διαχείριση ..τι εκδηλώσεις έχουν γίνει ..;;;


Κεφαλάς Τάσος:
Πάρα πολλές …εκδήλωση για τη δημόσια περιουσία ..συζητήσεις για τα χαράτσια ..γίνεται η σημερινή συζήτηση για την άμεση δημοκρατία ..υπάρχουν φορείς που έχουν κάνει τις συνελεύσεις τους …επί ένα εξάμηνο είναι ένας πραγματικά ζωντανός χώρος ..προβολές ταινιών έχουν γίνει …γλέντια έχουμε κάνει …συναυλίες έχουν γίνει… δυο τρείς εκδηλώσεις τη βδομάδα γίνονται σε αυτό το χώρο ..φαίνεται στη πράξη ότι αυτός εδώ ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να παραμείνει ζωντανός μέσα από την πολλαπλή καθημερινότητα του…

Βλαχάκης Γιώργος
Τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο τι ζητάτε ..;;

Κεφαλάς Τάσος :
Ζητάμε να επικυρώσει και να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει αυτά που έχουμε συμφωνήσει .ότι ο χώρος θα παραμείνει στη χρήση των φορέων.
Η παράταξη Ηλίου –πόλις ,του κου Κοκοτίνη, η παράταξη Χρώμα στη πόλη, του κου Πατσαβού και η παράταξη του κου Σόφη από την πρώτη στιγμή συμμετέχουν και στηρίζουν το όλο εγχείρημα .
.Σήμερα βλέπω εδώ και την κα Πίκουλα…οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν έχουν διευκρινίσει ποια είναι η πραγματική στάση τους απέναντι στο όλο ζήτημα…δε πιστεύουμε ότι μπορεί πραγματικά να είναι αντίθετες …θα δούμε στη πορεία…

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ