Περί «κουλτούρας απλής αναλογικής» !

baltas giorgos
baltas giorgos
Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το  νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στην σχετική συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο κυριάρχησε  το περί «ύπαρξης ή μη» της αναγκαίας κουλτούρας για την  απλή αναλογική!

Με την ευκαιρία αυτής της «Δημόσιας Διαβούλευσης» μου ήρθε στο μυαλό η ιστορία του «Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γ΄ Τομέα Ηλιούπολης» 

Προδικτατορικά κάπου εκεί στα 1960  στη κάτω Ηλιούπολη συστήθηκε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γ΄ Τομέα Ηλιούπολης.

Τα προβλήματα της περιοχής πολλά κ πολλοί πολίτες-κάτοικοι  συσπειρώθηκαν στο Σύλλογο για να συμβάλλουν ο κάθε ένας από την σκοπιά του και τις δυνατότητές του.

Η δικτατορία ανέστειλε τη λειτουργία του συλλόγου και με την πτώση της, ο σύλλογος ήταν από τους πρώτους που επαναλειτούργησαν.

Εκατοντάδες τα μέλη που ενεργοποιήθηκαν και πάλι, αφού τα προβλήματα παρέμεναν και η αλματώδης «αποίκιση» και ανάπτυξη της περιοχής πρόσθεσε  και άλλα.

Γενικές Συνελεύσεις εκατοντάδων πολιτών και εκλογές με χιλιάδες συμμετοχές χαρακτήρισαν τα πρώτα μεταδικτατορικά  χρόνια του Συλλόγου του Γ΄ Τομέα Ηλιούπολης!

Εκλογές με Απλή Αναλογική αλλά με δικαίωμα πολυσταυρίας. Αυτό το εκλογικό σύστημα κυριαρχεί ακόμα σε όλα τα σωματεία – συλλόγους,  συνδικαλιστικά, πολιτιστικά, αθλητικά, εθνικοτοπικά.

Ποια είναι η δυναμική αυτών των συλλογικοτήτων, με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Εδώ μπαίνουν τα κόμματα και όχι μόνο,  με την «αξιοποίηση» της   «πολυσταυρία» !   

Όμως τι σημαίνει στη πράξη η «πολυσταυρία»;

Η πολυσταυρία στην πράξη καταργεί την απλή αναλογική και τη μετατρέπει σε πλειοψηφικό σύστημα στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» της «συλλογικότητας».

«Κυβερνησιμότητα» των Δήμων  δεν επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση που κατάργησε την απλή αναλογική;

Ως «καπέλωμα» των συλλογικοτήτων από τα κόμματα καταγράφηκε αυτό στη συνείδηση των πολιτών!

Η «πολυσταυρία»  επιτρέπει σε οργανωμένα πολιτικά - κοινωνικά σύνολα, κόμματα, εθνικοτοπικούς συλλόγους, άλλες συλλογικότητες  να κατευθύνουν τις ψήφους των  μελών τους σε «δικούς τους, πρόθυμους  υποψηφίους».

Κόντρα σε ποιους όμως αυτή πολιτική συμπεριφορά;

Κόντρα στον απλό πολίτη που προσέρχεται να συμμετάσχει και να συνεισφέρει «στα κοινά» της πόλης του, της «συλλογικότητας» που τον εκφράζει !

Έτσι δε φτάσαμε στην σημερινή εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος;

Έτσι δεν φτάσαμε μπροστά στα ισόβια αθλητικά Διοικητικά Συμβούλια των αθλητικών σωματείων.

Έτσι δεν οδηγούμαστε στην «ιδιωτικοποίηση» πολλών συλλογικών δραστηριοτήτων;  

Ποιο είναι το πολιτικό παράγωγο  αυτών των γενικευμένων πρακτικών στις εκλογικές διαδικασίες αυτών των πρωτοβάθμιων συλλογικοτήτων;

Η αποχή και τελικά η απομάκρυνση των πολιτών από τα κοινά προς όφελος των «στρατευμένων» πολιτών. 

«Απομακρυνόμενοι»  οι πολίτες,  κυριαρχήσανε οργανωμένα σύνολα ή οργανωμένα συμφέροντα ανάλογα με το πολιτικό ή και οικονομικό όφελος που επιδιώκουν και οι σύλλογοι «συρρικνώθηκαν» ή στην ουσία «ιδιωτικοποιήθηκαν»!

Ο πολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Γ΄ Τομέα Ηλιούπολης «έσβησε» και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να διαφυλάξει την ενδιαφέρουσα ιστορία του, πολύ δε περισσότερο να διερευνήσει τις αιτίες που οδηγήσανε στο θάνατό του!

Ακόμα και η σφραγίδα του Συλλόγου μάλλον παραμένει σε κάποιο σπίτι και θα πεταχτεί στην ανακύκλωση από κάποιο εγγονό ή γαμπρό!   

Το εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, είναι δυνατό εργαλείο στα χέρια πολιτών, αρκεί να μην θέλουν «κάποιοι πολίτες» να «καπελώνουν» τους συμπολίτες τους!

Το παράδειγμα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Γ΄ Τομέα Ηλιούπολης  δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, είναι μια γενικευμένη πρακτική που επικράτησε σε όλη τη χώρα «εκφράζοντας» την αδιαφορία των κομμάτων να «βρουν» κοινά σημεία και συναινέσεις ακόμα και στο χαμηλό επίπεδο των απλών συλλογικοτήτων των κοινωνιών!

Γιώργος Μπαλτάς

Ηλιούπολη 26 Μαίου  2021

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ