Η εξέλιξη του κομματικού συστήματος της Μεταπολίτευσης - Μέρος 2ο

Εκλογές 1977

Με πρόσχημα τα εθνικά θέματα, διένεξη με την Τουρκία και ένταξη στην ΕΟΚ, ο Κ. Καραμανλής προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές (ένα χρόνο νωρίτερα). Αυτές έγιναν στις 20/11/1977 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν. 626/1977 που είχε ψηφίσει η Βουλή λίγο πριν τις εκλογές.

ekloges02 1
ekloges02 1
Τι είχε γίνει στη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας; Ήδη από τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης ξεσπούν εργατικές κινητοποιήσεις «από την αντίσταση στην εντατικοποίηση της εργασίας και τη μείωση των ρυθμών παραγωγής μέχρι τη λευκή απεργία, τις εναλλασσόμενες στάσεις εργασίας και την απεργία διαρκείας η οποία συχνά συνοδεύεται και από κατάληψη των χώρων εργασίας» .Συχνά λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις και καταλήγουν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής .Η πρώτη απεργία έλαβε χώρα στην ελληνοαμερικανική εταιρεία National Can στην Ελευσίνα όπου εργάζονταν περίπου 500 εργάτες. του 1975 ξεσπούν μικρές ή μεγάλες απεργίες σε πολλές επιχειρήσεις: Μάντεμ Λάκκο, ΠΕΣΙΝΕ, μεταλλεία του Μποδοσάκη στο Στρατώνι Χαλκιδικής, τμήμα εκδόσεων της ΙΤΤ-Ελλάς, Πίτσος, ΜΕΛ, ΕΣΚΙΜΟ, ΙΖΟΛΑ, Παίδων «Αγία Σοφία», Βιοχάλκο, Μεταλλεία Μαντουδίου, οικοδόμοι και άλλοι κλάδοι όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι .
Στο κεντρικό συνδικαλιστικό σκηνικό εμφανίζονται νέες παρατάξεις και βγαίνουν από την παρανομία αυτές της παραδοσιακής και της ανανεωτικής αριστεράς αλλά κι ένας αστερισμός από μικρές ομάδες που θέτουν πιο προωθημένα αιτήματα προς διεκδίκηση (π.χ. εργατικός έλεγχος, αυτοδιαχείριση).Οι δεξιοί συνδικαλιστές συνέχισαν να λειτουργούν ως συνήθως μέσα από χαλαρές ομαδοποιήσεις γύρω από συντηρητικούς ηγέτες και παράγοντες όπως οι πρώην κεντρώοι συνδικαλιστές οι Νίκος Παπαγεωργίου, Χρήστος Καρακίτσος κ.ά. Το ΚΚΕ συνέχισε τη λειτουργία της νόμιμης πλέον Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αντιδικτατορικής Κίνησης (ΕΣΑΚ)και το ΚΚΕ (εσωτερικού) εκφραζόταν μέσα από το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ). Ο χώρος που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ έμεινε ακάλυπτος ως το 1975 οπότε ιδρύθηκε η Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ) και εξέδωσε την εφημερίδα Αγώνας των Εργατοϋπαλλήλων. Η ΠΑΣΚΕ προσέλκυσε πολλούς συνδικαλιστές των αγώνων των βιομηχανικών εργοστασιακών σωματείων που εμπλούτισαν τα κινήματα με μορφές οργάνωσης, όπως η άμεση δημοκρατία, με γενικές συνελεύσεις, ανακλητότητα εκπροσώπων και συντονιστικές επιτροπές, καθώς και νέες μορφές πάλης. Ήταν τόσο ελκτική η δύναμη της παράταξης ώστε ολόκληρες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς προσχώρησαν σε αυτήνΣυμμετείχαν επίσης και πλήθος νέων συνδικαλιστών αριστερής προέλευσης από τους κλάδους των τραπεζών, της κοινής ωφέλειας και του δημόσιου τομέα. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούσαν τις παρατάξεις της αριστεράς τόσο γιατί αρνούνταν τις ιεραρχικές δομές τους όσο γιατί εκτιμούν ως πιο αποτελεσματική τη δράση του ΠΑΣΟΚ.
Ο «κοινοβουλευτισμός» ως πολιτική στρατηγική της Αριστεράς (και του ΠΑΣΟΚ στην τετραετία 1977-1981) στη διάρκεια εκείνης της εποχής είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση (ΑΕΜ) ή και το σαμποτάρισμα (ΕΣΑΚ) του εργοστασιακού συνδικαλισμού. Ιδιαίτερα μέσω της ΠΑΣΚΕ και με το ριζοσπαστικό για την εποχή λόγο, το ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να κυριαρχήσει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το πολιτικό πρόγραμμα αυτής της κινητοποίησης ονομάστηκε ως “εκσυγχρονισμός από τα κάτω” στο βαθμό που επρόκειτο για αντιπαράθεση με την πολιτική του “εκσυγχρονισμού από τα πάνω” που επιχειρούσε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Επίσης το Σύνταγμα του 1975 ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η οποία αποτελούσε και την πλειοψηφία στη Βουλής, ενώ και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωσις Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού / ΕΔΑ) απείχαν από την διαδικασία της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας το νέο Σύνταγμα αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.
Νικητής των εκλογών και πάλι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά η πτώση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, από 55% σε 41,8%. Μεγάλο ήταν πλήγμα από το νεοσυσταθέν ακροδεξιο φιλοβασιλικό κόμμα Εθνική Παράταξη του πρώην πρωθυπουργού των «αποστατών» του 1965 Στέφανου Στεφανόπουλου (6,8%). Επίσης αναφέρεται ότι οι ψηφοφόροι της ΕΔΗΚ του Γεωργίου Μαύρου κατέληξαν τελικά στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε σε τρία χρόνια, φτάνοντας το 25,3%.

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει τη σκυτάλη από την Ενωση Κέντρου (ΕΔΗΚ). Διαλύεται η Ενωμένη Αριστερά. και για πρώτη φορά κατεβαίνει αυτόνομα το ΚΚΕ. Η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων δημιουργήθηκε το 1977 και ήταν συνεργασία αριστερών κομμάτων με πρόεδρο τον Ηλία Ηλιού.Με ποσοστό 2,72% κατάφερε να μπει στη βουλή με δύο έδρες, μία για τον πρόεδρο του κόμματος Ηλία Ηλιού και μία για το για το στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού Λεωνίδα Κύρκο.

134
134

page0001
page0001


page0002
page0002

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ