Καλύτερες συνθήκες για γυναίκες πρόσφυγες

Καλύτερες συνθήκες για γυναίκες πρόσφυγες ζητά η Τ. Χριστοδουλοπούλου

Καλύτερες συνθήκες για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες και ασφαλείς διόδους γι' αυτές που θέλουν να ζητήσουν άσυλο ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε ομιλία της στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε την ανάγκη να αναδειχτεί η βία που ασκείται στις γυναίκες και τα κορίτσια, βία έμφυλη και σεξουαλική, στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και διαμονής, και να δοθούν λύσεις, όπως ανθρωπιστικές βίζες, γρήγορη οικογενειακή επανένωση, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, όπως και καταπολέμηση των αιτίων που γεννούν τη βία. «Δεν είναι μια φεμινιστική υπερβολή, αλλά μια τραγική πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες, στην εποχή της μαζικής μετακίνησης», σημείωσε.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της κ. Χριστοδουλοπούλου:

Σήμερα που η παγκόσμια σκηνή σφραγίζεται από την προσφυγική κρίση, χρειάζεται να μιλήσουμε και να αναδείξουμε τη βία που ασκείται στις γυναίκες και στα κορίτσια, τόσο στις χώρες προέλευσης, όσο και στις χώρες διέλευσης και στις χώρες διαμονής. Η διάσταση του φύλου στο προσφυγικό δεν είναι μια φεμινιστική υπερβολή, αλλά μια τραγική πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες, στην εποχή της μαζικής μετακίνησης. Οι θύτες της βίας έχουν πολλά πρόσωπα: είναι μέλη εμπολέμων ομάδων, είναι δουλέμποροι, είναι αξιωματούχοι, είναι συγγενείς, είναι ακόμα και οι ίδιοι πρόσφυγες.

Δεν αρκεί όμως να περιγράφουμε την κατάσταση της βίας που υφίστανται. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Είμαστε πολιτικοί και αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρέπει να μιλήσουμε εμείς για τις γυναίκες και τα κορίτσια που δεν έχουν φωνή. Πρέπει να αγωνιστούμε εμείς για αυτές που δεν έχουν δύναμη. Ν' αλλάξουμε τις συνθήκες που παράγουν τη βία, για να μην υποκρινόμαστε ότι καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα. Να ζητήσουμε όχι μόνο καλύτερες συνθήκες στους καταυλισμούς, αλλά ασφαλείς διόδους για τις γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να ζητήσουν άσυλο και διεθνή προστασία. Ανθρωπιστικές βίζες για την ασφαλή μετακίνηση εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα γρήγορη οικογενειακή επανένωση με τα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά και γρήγορη και αξιοπρεπή μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση. Τέλος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τις γυναίκες πρόσφυγες και καταλήγουν στη βία εναντίον τους. Αυτοί είναι οι όροι σεβασμού της γυναικείας αξιοπρέπειας και διαφορετικότητας.


26.04.2017/Εφημερίδα Συντακτών

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ