Blogs

Τα μέλη του IlioupolisOnline γράφουν για πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ ΤΑΣΣΗ

ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Ή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΞ Ή ΧΟΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ Ή ΤΣΑΚΘΑΝ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

kinal

 

 

 

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ: Μια πρώτη αποτίμηση

1. Ποια είναι η νέα κατάσταση στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ανέδειξαν νέο Πρόεδρο του κόμματος τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η μεγάλη του διαφορά που κατέγραψε ήδη από τον πρώτο γύρο σε σχέση με τους δυο βασικούς του ανταγωνιστές Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδο και που οδήγησε στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο αποτελεί ένδειξη ότι τα βασικά προτάγματα τα οποία κυριάρχησαν στα μέλη και στους φίλους του ΚΙΝΑΛ που προσήλθαν στην άμεση διαδικασία εκλογής ήταν η ανάγκη για πολιτική ανανέωση και σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτικές αλλά η ανάγκη για μια διαφορετική στρατηγική αυτόνομης πορείας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε πως ήταν ο φορέας της ανανέωσης αλλά και της αυτόνομης πορείας τόσο σε σχέση με τον Γ. Παπανδρέου, όσο και με τον Α. Λοβέρδο. Ο Γ. Παπανδρέου προέταξε το θέμα της δικαίωσης της κυβερνητικής θητείας της περιόδου 2009-2011 με την υπογραφή του Μνημονίου και των περιοριστικών πολιτικών που το Μνημόνιο επέφερε αλλά και τη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο, ενώ στη στρατηγική των συμμαχιών με το πρόταγμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης υπονόησε (παρότι δεν το ξεκαθάρισε) μια τάση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη ο Α. Λοβέρδος προέταξε μια συντηρητική ατζέντα «Νόμου και Τάξης» με έμφαση στην αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, στο μεταναστευτικό και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έκανε μνεία σε έναν ασαφή πατριωτισμό, επιλογές που απείχαν τόσο από μια σοσιαλδημοκρατική στρατηγική, όσο και από την πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη στρατηγική των συμμαχιών είχε μια ξεκάθαρα αντιΣΥΡΙΖΑ ατζέντα με μόνο κυβερνητικό εταίρο τη ΝΔ. Η επικράτηση του Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται να βασίζεται στο γεγονός ότι δεν ήταν ένας «φθαρμένος» πολιτικός της κρίσης, έδωσε μια αίσθηση ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επίκεντρο της πολιτικής διαδικασίας γι’ αυτό και οι κατηγορίες από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Λοβέρδο ότι δεν είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ουσιαστικά λειτούργησαν υπέρ του, είχε στον πολιτικό του λόγο ψήγματα πολιτικής κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) δηλαδή σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας και στην πολιτική των συμμαχιών προέταξε την αυτόνομη πορεία τόσο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε σχέση με τη ΝΔ κάτι που φαίνεται να βρίσκεται εγγύτερα στην πολιτική παράδοση του κόμματος που χαρακτηριζόταν από πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια και εκλογική αυτοδυναμία.

 

2. Ποια είναι η κοινωνική σύνθεση της βάσης του Νέου ΠΑΣΟΚ;

Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της κρίσης είναι η πολιτική, οργανωτική, και τελικά εκλογική του αποσύνδεση από τα σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εκλογική δυναμική μόνο σε ηλικιακά στρώματα μη παραγωγικά που βρίσκονται κυρίως στην Τρίτη και στην Τέταρτη ηλικία, ενώ σε παραδοσιακά στρώματα όπως για παράδειγμα δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και παραδοσιακές εκλογικές περιφέρειες όπως για παράδειγμα στην παλαιά Β΄ Αθήνας, αλλά και στις νεότερες ηλικίες έχει πλέον ελάχιστη πολιτική και εκλογική επιρροή και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική του δυναμική και συνέχεια.
Ωστόσο η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη δημιουργεί προσδοκίες για μια διαφορετική πορεία για το ΚΙΝΑΛ. Η εκλογική δυναμική που εμφάνισε φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της έμφασής του στο οργανωμένο κόμμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης αποτελεί φορέα της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ με μαζικά χαρακτηριστικά ως ισχυρό κομμάτι της γραφειοκρατικοποιημένης εξέλιξής του. Λόγω αυτής της οργάνωσης είχε καταφέρει τρεις πολύ σημαντικές επιτυχίες. Στο Συνέδριο του 2013 κατάφερε να εκλεγεί Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν αποτελούσε την επιλογή του τότε Προέδρου Ε. Βενιζέλου. Το 2014, ως γραμματέας του κόμματος, εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής με σταυρό, αλλά και το 2019 κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα να επικρατήσει του Ν. Παπανδρέου. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, και της ΠΑΣΠ τα οποία ενώ είχαν πρωτοστατήσει σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες από τη δεκαετία του 1990, δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση από το ΠΑΣΟΚ λόγω της κρατικοποίησης του κόμματος και της πρόσδεσής του σε νεοφιλελεύθερου τύπου πολιτικές και οργανωτικές επιλογές με αποτέλεσμα, ο κυβερνητισμός, ο κοινοβουλευτισμός και η έφεση στα ιδιωτικά ΜΜΕ να αποδυναμώσουν την κομματική δομή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταφέρει να κινητοποιήσει στελέχη 35-50 ετών τα οποία είτε έχουν αδρανοποιηθεί κομματικά είτε προσεγγίζουν άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, και να καταφέρει να διεισδύσει πολιτικά και εκλογικά σε παραγωγικές ηλικίες με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει εκλογική δυναμική.

 

 

3. Ποιά είναι η κυρίαρχη πολιτική τάση στο Νέο ΠΑΣΟΚ;

 

Το βασικό πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως από την κυβερνητική περίοδο 2009-2011, όλοι οι ηγέτες και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν αποδεχθεί τις βασικές πολιτικές και κυβερνητικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου, με το σκεπτικό ότι όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις ακολούθησαν την πολιτική του. Αυτό σημαίνει ότι η κυρίαρχη πολιτική τάση είμαι μια περισσότερο σοσιαλ-φιλελεύθερη πολιτική ατζέντα (νεοφιλελευθερισμός με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα) και όχι μια κλασσική έστω και δεξιόστροφη σοσιαλδημοκρατική πολιτική ατζέντα (κοινωνικό κράτος, δημόσια αγαθά και συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές). Από την άλλη, όπως έδειξε το μεγάλο ποσοστό που έλαβε ο Α. Λοβέρδος υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που εκφράζεται με όρους Ακραίου Κέντρου που προσεγγίζει πολιτικά τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ αλλά στα κοινωνικά ζητήματα προσεγγίζει ακραίες εκδοχές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Παρά το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης προέρχεται πολιτικά από την εσωκομματική ομάδα των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών, ωστόσο στη συγκυρία της εκλογής έχει αναδείξει μια αυτόνομη πορεία και σε αυτό το πλαίσιο θα κριθεί. Αν και κατά πόσο θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική φυσιογνωμία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε μια περισσότερο κλασσικού τύπου σοσιαλδημοκρατική ατζέντα με έμφαση στην οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους με βασικούς άξονες τα δημόσια συστήματα Παιδείας, Υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, στέγασης, με καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα, την έμφαση στις σταθερές εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην οικοδόμηση μια νέας κοινωνικής συμμαχίας μη προνομιούχων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού (άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) και να τους δώσει πολιτική και κυβερνητική προοπτική

 

4. Θα θεωρούσατε πιθανή την συνεργασία του νέου ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ;

Στην ιστορική του διαδρομή και εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου ήταν το πιο συνεπές αντι-δεξιό κόμμα στο ελληνικό κομματικό σύστημα που προσδιοριζόταν από τη διαιρετική τομή Δεξιά/ Αντι-δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό αυτοτοποθετούνταν είτε στην σοσιαλιστική Αριστερά (περίοδος Α. Παπανδρέου) είτε στην εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά (περίοδος Κ. Σημίτη). Ωστόσο, από το 2011 το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος, με μια πολιτική ίσων αποστάσεων, η οποία όμως ουσιαστικά ταυτίστηκε πολιτικά και στρατηγικά με τη ΝΔ (Κυβέρνηση Παπαδήμου με ΝΔ και ΛΑΟΣ, Κυβέρνηση Σαμαρά με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, Τοποθέτηση ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα μαζί με τη ΝΔ). Σε συνδυασμό με την έμφαση στην κρατικοποίηση και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική ατζέντα θεωρώ πως ο «φυσικός» εταίρος του ΠΑΣΟΚ είναι η ΝΔ. Ωστόσο, μια από τις δεσμεύσεις του Ν. Ανδρουλάκη είναι η αυτόνομη πορεία του νέου ΠΑΣΟΚ. Έτσι αν καταφέρει α) με την υιοθέτηση μιας κλασσικής σοσιαλδημοκρατικής στρατηγικής, β) με την οργανωτική ανανέωση του κόμματος με την αλλαγή του οργανωτικού μοντέλου, και γ) με την ανανέωση σε επίπεδο προσώπων τόσο το κόμμα όσο και την κοινοβουλευτική ομάδα να επανατοποθετήσει το νέο ΠΑΣΟΚ στο Αριστερό φάσμα του κομματικού ανταγωνισμού, έχει και τη δυνατότητα να έχει πολιτική και εκλογική δυναμική αλλά και να είναι ο ισχυρός εταίρος σε μια Κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

 


Ο Χρύσανθος Δ. Τάσσης είναι Επίκουρος Καθηγητής με αντικείμενο Πολιτική Κοινωνιολογία και Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2ου Γυμνασίου - Δελτίο Τύπου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2ου Γυμνασίου

"ΔΕΛΜΟΥΖΕΙΟ"

Ηλιούπολη, 18 Οκτωβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

Σήμερα σύσσωμοι οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, προχώρησαν σε ΑΠΟΧΗ απ’ τα μαθήματα, ενάντια στην ξαφνική και εντελώς απαράδεκτη απόφαση που κοινοποιήθηκε στο σχολείο, η οποία ζητά την σύμπτυξη των 4 τμημάτων της Β΄τάξης σε 3, για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό!

Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών εν καιρώ πανδημίας, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ροή των μαθημάτων καθώς η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει πάνω από ένα μήνα και θα επιβαρύνει ψυχολογικά τα παιδιά διαταράσσοντας την κανονικότητα στη σχολική τους ζωή και ειδικά μετά από την περσινή δύσκολη χρονιά με όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν.

Ούτως ή άλλως εάν προσδοκούμε σε μία βελτίωση της Παιδείας, η αύξηση του αριθμού των παιδιών στα τμήματα θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των μαθημάτων.

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση άρση της απόφασης για σύμπτυξη των τμημάτων

Η Παιδεία είναι η βάση που στηρίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια προόδου στην κοινωνία. Κάθε κίνηση υποβάθμισης του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, αποτελεί κίνηση ενάντια σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

 

Τα παιδιά μας σήμερα, παραδίδουν εκείνα προς κάθε κατεύθυνση μαθήματα Σοβαρότητας, Υπευθυνότητας και Ωριμότητας!

Στεκόμαστε δίπλα τους, στον Αγώνα που δίνουν για το Δίκιο,  για ένα καλύτερο σχολείο και ένα καλύτερο μέλλον.

Είμαστε πολύ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γι’ αυτά.

 

Το Δ. Σ.

Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης - Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

 

 • EΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ  &  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

  enwsigonewnilioupolis@gmail.com

                                                                                  Ηλιούπολη 21.7.2021

                                                     

   Tο Υπουργείο "Παιδείας" κατέθεσε προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο (και φυσικά με τα σχολεία κλειστά), το νέο  Νομοσχέδιο … " … για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών …"

  Καμία Σχέση με την Πραγματικότητα … !!!

   Είναι ότι πιο αντιδραστικό έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι κύριοι άξονές του κινούνται :

  • Στην "Αυτονομία" της σχολικής Μονάδας, που ουσιαστικά διευκολύνουν το Κράτος στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, με την  … " … αξιοποίησης των υποδομών του σχολείου …"   για εξασφάλιση πόρων και την με κάθε επισημότητα είσοδο στα σχολεία των Χορηγών/Επιχειρηματιών
  • Στην "κατηγοριοποίηση" των Σχολείων σε "καλά" και  "κακά",   αναλόγως με την εξοικονόμηση πόρων που θα μπορέσουν να επιτύχουν
  • Στην καθιέρωση του "πολλαπλού βιβλίου" που καταργεί το ενιαίο σε όλη τη επικράτεια πρόγραμμα σπουδών, καθιερώνοντας τις δεξιότητες και την αποσπασματική μόρφωση
  • Στην ισχυροποίηση του Διευθυντή - Μάνατζερ, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση της φωνής τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων όσο και του Συλλόγου Γονέων, ενώ … εξαφανίζει παντελώς τους εκπροσώπους των 15μελών από τα Σχολικά Συμβούλια.
  • Στην λεγόμενη "Αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών, που μοναδικό στόχο έχει -  απειλώντας μάλιστα ακόμη και με καθήλωση της μισθολογικής εξέλιξης - την φίμωσή τους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των παραπάνω αντιδραστικών μέτρων, ενώ εισάγουν τους ενδοσχολικούς Επιτηρητές  - Μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς και επαναφέρουν τους Σχολικούς Συμβούλους που γνωρίσαμε την δεκαετία του '70

  Κοντά σ΄ όλα αυτά, έρχεται σήμερα η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να αφήσει το 1/3 των μαθητών που έδωσαν Πανελλήνιες εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών … "αρίστευσαν" …!!!

  Είναι πραγματικά  ΝΤΡΟΠΗ  αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας, απέναντι στα παιδιά μας, τους αυριανούς Πολίτες αυτού του τόπου.

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  Να αποσυρθεί/μην ψηφισθεί το Νομοσχέδιο Κεραμέως

  Να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

      ΚΑΛΟΥΜΕ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ   &   ΤΟΥΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΓΟΝΕΩΝ  KAI ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

         ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ  ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

                  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7: 00 μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

                                                      

                                                                                Το  Δ.Σ. 

 

Ο Νέος εκλογικός νόμος στην Ηλιούπολη

baltas giorgosΕίμαστε στο μέσον της τρέχουσας Δημαρχιακής περιόδου και με αυτό δεδομένο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το δεύτερο ήμισυ της, ως «μακρά προεκλογική περίοδο»! Αυτό άλλωστε έρχεται να σηματοδοτήσει και η πρόσφατη ψήφιση του Νέου εκλογικού Νόμου 4804/2021 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση!
Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των αρχών την 1η Ιανουαρίου 2024.
Στην Ηλιούπολη θα εκλεγούν τριάντα πέντε (35) Δημοτικοί Σύμβουλοι έναντι των 41 του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου και ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) υποψηφίων, του αυτού συνδυασμού, κατά ανώτατο όριο.
Δικαίωμα εκλογής Δημοτικών Συμβούλων έχουν οι συνδυασμοί-παρατάξεις οι οποίοι κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρο) συγκέντρωσαν ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Ο συνδυασμός - παράταξη που θα εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% ) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων ανακηρύσσεται νικητής και καταλαμβάνει τα 3/5 των Δημοτικών Συμβούλων, που για την Ηλιούπολη είναι 21 Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Οι υπόλοιπες θέσεις των 14 Συμβούλων καταλαμβάνονται αναλογικά, από τους συνδυασμούς – παρατάξεις που πέτυχαν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 3%, των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Από την πρώτη Κυριακή, Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού – παράταξης που πέτυχε το 43% και πλέον των εγκύρων ψηφοδελτίων .
Αν κανένας συνδυασμός δεν εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή το 43%, οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.
Στη δεύτερη Κυριακή, αν το ποσοστό που θα λάβει ο επιτυχών συνδυασμός, είναι έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός-παράταξη εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
Στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από τριάντα πέντε (35) μέλη όπως η Ηλιούπολη , είκοσι ένα (21) μέλη εκλέγονται από τον επιτυχόντα συνδυασμό- παράταξη και δεκατέσσερα (14) μέλη εκλέγονται από την αντιπολίτευση αναλογικά!
Με προβολή των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, στο νέο εκλογικό νόμο, η κατανομή των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν:
Η παράταξη «Ηλιουπολοιμαζί – Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης» του νυν Δημάρχου κ. Χατζηδάκη θα είχε 21 συμβούλους
Η Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» του πρώην δημάρχου κ. Βααλασόπουλου θα είχε 5 συμβούλους.
Η παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» του κ. Ευσταθίου θα είχε 3 συμβούλους
Η παράταξη «Ηλίου-Πόλη ανθρώπινη Πόλη» του κ. Κοκοτίνη θα είχε 2 Συμβούλους
Η παράταξη «Η Πόλη που θέλω» του κ. Αραμπατζή θα είχε 2 Συμβούλους
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» της Κας Τσατσούλη θα είχε 2 Συμβούλους
Οι παρατάξεις: «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» του κ. Αποστόλη Στασινόπουλου , «Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση» του κ. Πέτρου Μανιάτη και «Αριστερή Πρωτοβουλία Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης» του κ. Γιώργου Σόφη δεν θα εκλέγανε κανένα σύμβουλο και θα στερούνταν εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η προβολή, των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών , στον νέο εκλογικό νόμο, είναι «αδόκιμη» προσέγγιση, αλλά δίνει μια ένδειξη βασικών στοχεύσεων του νέου εκλογικού νόμου.
Είναι προφανές πως οι εκλογές του 2019 που γίνανε με την απλή αναλογική γίνανε σε ένα διαφορετικό εκλογικό περιβάλλον από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε.

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 6 Ιουλίου 2021

Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ηλιούπολης

 

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ  &  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

                                                                           

                                                                                                            Ηλιούπολη13.6.2021

                                                           

 Για τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις...

                                                            

Σε λίγες ώρες ξεκινά η διαδικασία για την εισαγωγή σας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. ( ... που παραμένουν κλειστά ... Γιατί άραγε;...). 

Σε μια πραγματικά ιδιαίτερη χρόνια, και μόνο το γεγονός ότι καταφέρατε με  "ατομική" σας αποκλειστικά ευθύνη, να παραμείνετε επικεντρωμένοι στο στόχο τους, είσαστε Νικητές.

Σας ευχόμαστε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας και να προικίσετε τον εαυτό σας με την γνώση που είναι η πραγματική δύναμη για  τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Να θυμάστε ότι,  ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η ζωή σας μόλις ξεκινά …

Καλή  προσπάθεια  παιδιά ...

                                                                                                                                     

   Γα το ΔΣ

   Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας

                       

  Τασούλας Μιχάλης                                         Κουφουδάκη Ντόρα

... ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια ... θεατρικό δρώμενο διαμαρτυρίας

                0.jpg                    

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ... ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια ...

  Θεατρικό Δρώμενο διαμαρτυρίας, διοργανώνεται

από τις Α΄ & Β΄ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  ΣΥΜΜΑΧΙΑ

την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

Στις 19:45 ξεκινάμε από τα γραφεία μας (Λ. Ειρήνης 28  ) σε πορεία μέχρι την Κεντρική Πλατεία,

που θα πραγματοποιηθεί το Θεατρικό Δρώμενο ,

από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

και μέλη της Θεατρικής Ομάδας  ΣΠΟΥΤΝΙΚ

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Συμμετέχουμε όλοι, για να ενώσουμε την φωνή μας,

με την φωνή όλων των εργαζομένων, να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Υποκατηγορίες

Αφιερώματα και προτάσεις για γεύσεις, ψυχαχωγία και τσάρκες στην πόλη.

Επιστολές πολιτών και φορέων για θέματα που αφορούν την πόλη.

Αφιερώματα σε πρόσωπα και θέματα που αφορούν την Ηλιούπολη.

Σελίδα 1 από 280

ΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ