Καφές και νερό δεν πάνε πακέτο

 Γιατί δεν είναι απαραίτητο ένα ποτήρι νερό μαζί με τον καφέ σας.
 Υπάρχει η γενική αντίληψη ότι μετά από έναν καφέ πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι νερό, κυρίως επειδή ο καφές έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα υγρά του σώματος. Ισχύει όμως πραγματικά κάτι τέτοιο; 
 Η απάντηση των ειδικών είναι αρνητική. Σίγουρα δεν βλάπτει σε τίποτα να πίνουμε νερό μετά τον καφέ μας, δεν είναι όμως απαραίτητο. Άλλωστε για τους περισσότερους ανθρώπους ο καφές αποτελεί μέρος των υγρών που λαμβάνουν μέσα στην ημέρα, με την ίδια σημασία και δράση που έχει, για παράδειγμα, ένας χυμός.
Η καφεΐνη, η οποία περιέχεται στον καφέ, διεγείρει το ουροποιητικό σύστημα, δρα δηλαδή διουρητικά. Σημαντικό ρόλο στη δράση αυτή, παίζουν τόσο η ποσότητα καφεΐνης, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης καφέ. Η δράση αυτή είναι μικρή σε διάρκεια, οπότε κατά τη διάρκεια μιας μέρας το ισοζύγιο υγρών σταθεροποιείται χωρίς προβλήματα.
Βάσει ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, η άποψη ότι με τον καφέ πρέπει να πίνουμε κι ένα ποτήρι νερό βασίστηκε σε λανθασμένη ερμηνεία κάποιων αποτελεσμάτων. Αντίθετα αποδείχτηκε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών να περιορίσει την ούτως ή άλλως περιορισμένη διουρητική δράση του καφέ.
Τι σημαίνει κάτι τέτοιο σε αριθμούς; Ακόμα και αν κάποιος απολαύσει μέχρι 4 κούπες καφέ μέσα σε μια ημέρα, αρκούν 3 με 7 ώρες για να περιοριστεί (να «καταπιεστεί» καλύτερα) η διούρηση που προκαλεί ο καφές (διούρηση σημαίνει τόσο απώλεια νερού όσο και ηλεκτρολυτών, όπως π.χ. Νάτριο).


 Συμπερασματικά, η κατανάλωση σταθερής ποσότητας καφέ δεν προκαλεί σε καμιά περίπτωση αύξηση της αποβολής υγρών και νατρίου, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.
 
Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community