Γιατί λέω «Ναι» στον Βασ. Βαλασόπουλο

kalpi eklogesΈχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής μου στον Δήμο Ηλιούπολης και στους συμπολίτες μου, δεν μπορώ να μην διατηρώ ένα ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα σ’ αυτόν, παρά την απομάκρυνσή μου από την ενεργό δράση.
Για τον λόγο αυτόν και ως συνειδητοποιημένος πολίτης και δημότης, αισθάνομαι την υποχρέωση να καταθέσω την άποψή μου για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, εκφράζοντας την σαφή και απερίφραστη υποστήριξή μου στον νυν Δήμαρχο, Βασίλη Βαλασόπουλο, για πολλούς λόγους, που θα αναφέρω εν συντομία στη συνέχεια.
Πιστεύω ότι οι Δημοτικές Εκλογές, που δυστυχώς έχουν επισκιασθεί από την έντονη αντιπαράθεση στην κεντρική πολιτική σκηνή, πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, γιατί είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Η κρισιμότητά τους οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που καθιερώνει την απλή αναλογική. Ο δεύτερος αφορά την γενικότερη πολιτική, αλλά και οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Η απλή αναλογική θα δημιουργήσει ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο διοίκησης του Δήμου, αφού, αν δεν πάρει καμία παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία στον Α΄ γύρο, η λήψη αποφάσεων θα εξαρτάται από τη συναίνεση περισσότερων της μιας παρατάξεων, κάτι που θα προκαλέσει όχι μόνον δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και πιθανόν ματαιώσεις σημαντικών για την πόλη μας έργων και δράσεων, αλλά, πολύ φοβάμαι, και πιθανές ‘’συμφωνίες’’ όχι κατ’ ανάγκην προς όφελος των δημοτών.
Από την άλλη πλευρά, φαινόμενα ιδιαίτερα ανησυχητικά, όπως η χυδαιότητα, ο πολιτικός αμοραλισμός, η αναξιοκρατία, ο κυνισμός, η ανικανότητα, η συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών κ.ά. που τείνουν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή του τόπου, αποτελούν έναν κίνδυνο γενικής εκτράχυνσης του δημόσιου ήθους, που επιβάλλει την με κάθε τρόπο διαφύλαξη αρχών και αξιών στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποτραπεί ο γενικευμένος υποβιβασμός του επιπέδου της δημόσιας ζωής.
Έχοντας λοιπόν γνώση από πρώτο χέρι τόσο των προβλημάτων της πόλης μας, όσο και των προσώπων που μετέχουν του πολιτικού της βίου, θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα που θεωρώ σημαντικά ή έστω άξια προσοχής.
Κατ’ αρχάς έχω την γνώμη ότι η κατάτμηση των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στον Δήμο, με τη δημιουργία πολλών παρατάξεων που ανήκουν στους ίδιους ευρύτερους πολιτικούς χώρους, δεν ωφελεί τον Δήμο και τους δημότες, γιατί είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει αντιπαραθέσεις «εκ του μη όντος», ωθούμενες μόνο από μικροπολιτικούς υπολογισμούς και προσπάθεια επικράτησης του ενός ή του άλλου επικεφαλής, και όχι από την ειλικρινή επιθυμία επίλυσης προβλημάτων και προώθησης λύσεων, κάτι που ευνοείται ιδιαίτερα και από την απλή αναλογική. Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχική πρόθεση κανενός από τους υποψηφίους, τους οποίους όλους εκτιμώ και σέβομαι, αλλά δυστυχώς η εμπειρία μου δείχνει ότι τέτοιες πρακτικές είναι σχεδόν αναπόφευκτες στη διάρκεια μιας θητείας. Για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι θα είναι ευχής έργο, εάν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο Δήμαρχος και η δημοτική ομάδα που θα διοικήσει τον Δήμο, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της απερίσπαστα, και βέβαια υπεύθυνα. Γιατί μην ξεχνάμε, ότι στην άλλη περίπτωση είναι πολύ εύκολο και να διαχυθούν οι ευθύνες, και έτσι να φθάσουμε στις επόμενες εκλογές όχι μόνον με έναν Δήμο διαλυμένο και άπραγο, αλλά και με επίρριψη των ευθυνών για τα όποια κακώς πραχθέντα από όλους σε όλους.
Ιδιαίτερα στον χώρο της κεντροαριστεράς –όπως συνηθίσαμε να τον λέμε- στον οποίο ανήκω, η εκ νέου ανάδειξη του Β. Βαλασόπουλου ως Δημάρχου με ισχυρή πλειοψηφία, θα δώσει κατ’ αρχάς ένα μήνυμα ενότητας αυτού του χώρου, που είναι πιστεύω αναγκαίο. Πέραν αυτού, ο Βασίλης, όπως μας επέτρεψε να τον αποκαλούμε, διαθέτει αρετές και προσόντα, που κατά την γνώμη μου τον καθιστούν ιδιαίτερα ικανό γι’ αυτό το αξίωμα.
Και πρώτ’ απ’ όλα αναφέρομαι στην αυτοδιοικητική του επάρκεια και προσήλωση. Είναι ένας άνθρωπος που από την πρώτη του νεότητα ακόμη επέλεξε την Αυτοδιοίκηση ως τον χώρο στον οποίο θα ήθελε να συνεισφέρει. Οι σπουδές του στα Οικονομικά με εξειδίκευση στα αυτοδιοικητικά στην αρχή, η θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Γεν. Γραμματέας στη συνέχεια και οι θέσεις του ως Περιφερειάρχης στην Κρήτη και στην Μακεδονία, όπου κατά γενική ομολογία επέδειξε σημαντικό έργο, καθιστούν θα έλεγα τιμητική για την πόλη μας την απόφασή του να επιστρέψει στον τόπο που μεγάλωσε, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Και βέβαια αποδεικνύουν την ευρύτατη γνώση και εμπειρία του στα θέματα της Αυτοδιοίκησης.
Μία άλλη, ιδιαίτερα σημαντική τουλάχιστον για εμένα, αρετή του είναι το ήθος του. Απ’ όσο τουλάχιστον μπορώ να γνωρίζω, είναι ένας άνθρωπος έντιμος, που αν και έχει θητεύσει στις σημαντικές θέσεις που προανέφερα -οι οποίες προφανώς του παρείχαν πάμπολλες ευκαιρίες παράνομου ή… ημιπαράνομου πλουτισμού- έχει παραμείνει απλός, που ζει και πολιτεύεται σεμνά και απέριττα. Δεν πλούτισε, ούτε εκμεταλλεύτηκε τις δημόσιες θέσεις που κατείχε προς όφελος δικό του ή της οικογένειάς του, και αυτό στον δικό μου κώδικα αξιών είναι πρώτης προτεραιότητας εύσημο.
Πέραν αυτού, έχοντας πολλές φορές συζητήσει μαζί του, έχω διαπιστώσει ότι εμφορείται από μια πίστη στο όραμα που έχει για την Ηλιούπολη, που δεν συναντάς συχνά σε ανθρώπους με τέτοια πολύχρονη τριβή με την πολιτική. Διαθέτει πάθος και ανιδιοτελή επιθυμία προσφοράς στα κοινά, που δεν έχουν στο ελάχιστο φθαρεί, παρά την μακρά πορεία του σε έναν χώρο, όπου οι ειλικρινείς προθέσεις εύκολα αλώνονται. Κι αυτό είναι κάτι που ομολογώ πως το θαυμάζω.
Φυσικά ένα μέρος αυτού του πάθους οφείλεται και στον δυναμικό χαρακτήρα του, ο οποίος όμως πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη προσόν για έναν δημοτικό άρχοντα. Σ’ αυτόν άλλωστε τον χαρακτήρα θεωρώ ότι οφείλεται κατά μεγάλο μέρος το σημαντικό –δεδομένων και των συνθηκών- έργο που έχει υλοποιήσει στην Ηλιούπολη, το οποίο βέβαια δεν έχω πρόθεση να παραθέσω εδώ, γιατί ούτως ή άλλως είναι υπό την κρίση των δημοτών.
Κλείνοντας θα ήθελα απλά να πω, ότι προσωπικά εκτιμώ και τον άνθρωπο και τον πολιτικό Βασίλη Βαλασόπουλο, και θα χαρώ να τον ξαναδώ Δήμαρχο, γιατί τον θεωρώ πραγματικά άξιο γι’ αυτό το αξίωμα. Του εύχομαι λοιπόν από καρδιάς κάθε επιτυχία.

*Ο Χρ. Αποστολόπουλος είναι γιατρός, και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Τεχνικών έργων και Αθλητισμού του Δήμου Ηλιούπολης, Πρόεδρος της ΔΕΠΑΗΛ και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.
Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0

Gaia Community Μαθήματα Κεραμικής

Gaia Ceramics community
 
ceramics lessons
 
Gaia Ceramics community
 
Gaia Ceramics community