Καμπανάκι συναγερμού για τη Δημόσια Περιουσία
Με αυτό τον τρόπο δημιουργησαν ένα περίγραμμα των ορίων της περιουσίας της οικογένειας.
Πρόσθετα, στις 10 Οκτωβρίου, στο πρωτοδικείο, εκδικάστηκε αγωγή τους (η απόφαση αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος) με την οποία ουσιαστικά ζητούν την οριοθέτηση της περιουσίας τους, του 'κτήματος Καρά', το οποίο ήταν '4 ζεύγη' ισχυριζόμενοι οτι η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε 12000 στρέμματα και ξεκινάει από τον ¶λιμο, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη και καταλήγει στον Υμηττό.
Στα στρέμματα που διεκδικούν από το Δημόσιο, περιλαμβάνονται ακόμη και όσα παραχωρήθηθαν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στον Δήμο και σήμερα υπάρχουν κτίσματα επαυτών για τα οποία οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν αποζημιώσεις.
Οταν τα 4 ζεύγη γής είναι 320-500 στρέμματα (ή 1000 με άλλη δικαστική απόφαση), η οικογένεια Νάστου πούλησε πάνω από 6000 στρέμματα στηριζόμενη στην ολιγωρία του Δημοσίου όπου 'εξ αμελείας παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους πέτυχε να σφετεριστεί χιλιάδες στρέμματα', όπως αναφέρει και παλαιότερη δικαστική απόφαση.
Ύποπτος επίσης για τον Δήμο είναι ο ρόλος που παιζει η κληρονόμος κ. Πάολα Μάλοβιτς η οποία το 2005 απομακρύνθηκε από την την ΚΕΔ ύστερα από ενέργειες του δήμου Ηλιούπολης ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει σύμβουλος του υπουργού Οκονομικών κ. Αλογοσκούφη.
Έτσι, οι πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της Δημόσιας περιουσίας και η άμεση αντιμετώπισή τους ήταν το μοναδικό θέμα για το οποίο ο δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου συγκάλεσε την Πέμπτη Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως μαζί με τους δημάρχους Αργυρούπολης και Αλίμου επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και ζήτησε την προστασία από περίεργες δικαστικές αποφάσεις.Επίσης ενίσχυσε την Νομική υπηρεσία με τον Ηλιουπολίτη δικηγόρο Νίκο Καραβέλο, που και παλαιότερα έχει σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και της πόλης.
Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος, εκθέτοντας τα γεγονότα και τις μέχρι σήμερα ενέργειές του, ανέφερε οτι 'ο κίνδυνος σήμερα είναι μεγαλύτερος απ ότι όταν ξεκινήσαμε'.
'Ο χειρισμός από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Αποκοίμισε τους Ηλιουπολίτες και το δημοτικό συμβούλιο. Όταν παρέλαβα, υπήρχε μία στοίβα αγωγές που θα άρχιζαν να εκδικάζονται από τον Φεβρουάριο και μετά'.
Μπροστα σ΄αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένη τη διάθεση να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τέλους πρότεινε:
- Να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα - να ενημερωθούν οι κάτοικοι και τα σχολεία
- Διενέργεια κοινού διαδημοτικού συμβουλίου
- Απομάκρυνση της κ. Πάολα Μάλοβιτς
- Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία με την συμμετοχή των μαθητών των Λυκείων
- 2 τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (στο ακίνητο απέναντι από το ΙΚΑ και σ΄αυτό της Λ. Ειρήνης)
- Μαύρες σημαίες σε όλα τα ακίνητα και αυτοκίνητα του Δήμου
- Πανώ σε καίρια σημεία της πόλης
- Email, SMS με τα κεντρικά συνθήματα
- Κυκλοφορία αυτοκόλητων
Κλείνοντας ο δήμαρχος ζήτησε την συσπείρωση και συμπαράταξη όλων των παρατάξεων, των κομμάτων γιατί 'ο αγώνας είναι πάνω και πέρα από τα κόμματα'.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αλλαγής Κωνσταντίνος Λύτρας επικρότησε την αποφασιστικότητα του δημάρχου. Έίμαστε δίπλα σας' είπε 'και γι αυτό στηρίξαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για Χρήσεις Γής και Χαρτογράφηση της Περιοχής'. Συμπηρωματικά πρότεινε:
- Συστράτευση με τους άλλους Δήμους
- Προβολή στα ΜΜΕ
- Συνεντεύξεις Τύπου
- Υπόμνημα από όλους τους φορείς της πολης
- Συστράτευση των βουλευτών της Β΄Αθήνας
- Ανοιχτές συγκεντρώσεις
- Πρόσληψη τεχνκού συμβούλου, συμβολή του πολεοδόμου μηχανικού της πόλης Πάνου Τότσικα
Ο Κώστας Κονδύλης, επικεφαλής της ΗΛΙΟΥ Πόλις, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε θέσει το θέμα 4-5- φορές στα δημοτικά συμβούλια, αναφέρθηκε ότι μετά από το 1997 όπου η ευνοϊκή απόφαση κατοχύρωνε υπέρ του Δημοσίου το θέμα, υπήρξε από τους κληρονόμους Νάστου μεθόδευση και καταιγισμός αρνητικών αποφάσεων με αποτέλεσμα το 1998 το ΙΚΑ να χάνει την υπόθεση γιατί δεν παρέστησαν οι δικηγόροι του Δημοσίου και το 2006 να φτάνουν να ζητούν αποζημίωση για το Πνευματικό Κέντρο. Σημείωσε δε οτι ο Βασιλόπουλος έχει συμβόλαιο και πληρώνει ενοίκιο ΚΑΙ στους κληρονόμους, όπως επίσης και τα καταστήματα κάτω από Πνευματικό Κέντρο στην Πλατεία της 25ης Μαρτίου.
Χαρακτήρισε δε ως επικίνδυνη την τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Πρόσθετα δε, πρότεινε:
- ¶μεσα μελέτη για χρήσεις γής
- Επιπλέον μηχανικός και νέοι υπάλληλοι στην Νομική Υπηρεσία
- Πολιτική πίεση στον κ. Αλογοσκούφη να δώσει άμεσα τα οριστικά παραχωρητήρια για ότι έχει αξιοποιηθεί, όπως το Μουσείο ΕΘν. Αντίστασης, το οικόπεδο στο ΙΚΑ, τα 12ο και 15ο δημοτικά σχολεία, το Κολυμβητήριο, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κ.ά.
- ¶μεσα μελέτη αξιοποίησης των υπόλοιπων οικοπέδων.
- Δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας
- Δημιουργία μιας ευέλικτης μή κερδοσκοπικής εταιρείας, με σκοπό την Τεχνική και Νομική υποστήριξη.
Ο Λευτέρης Μακρυκώστας επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας συμπαρατάχθηκε στον αγώνα, αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ο δήμαρχος Κιντής και εστίασε το πρόβλημα στην σημερινή αλλά και χθεσινή κυβερνητική Πολιτική που δεν δείχνει την διάθεση να ξεκαθαρίσει το θέμα -δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κληρονόμους να διεκδικούν τη Δημόσια Περιουσία, αλλά και γενικότερα στις αντιλήψεις και τα νομοσχέδια που προωθούνται για τις εκτάσεις και τα δάση.
'Να πείσουμε τον υπουργό οτι έχουμε δίκιο' είπε ο ανεξάρτητος Ευάγγελος Σκούρας, και αναφέρθηκε στην δημιουργία προϋποθέσεων από το ίδιο το Κράτος. Πρότεινε δε να αξιοποιηθούν άμεσα τα οικόπεδα.
Ο Δημήτρης Πίσσας (Νέα Δημοτική Κίνηση) έκανε μία ιστορική αναδρομή, καταφέρθηκε στη 'δικηγορίστικη τακτική' του προηγούμενου δημάρχου Θεόδωρου Γεωργάκη και ανέλυσε οτι ο αγώνας πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: το νομικό και τοαγωνιστικό.
Ο Γαβριήλ Αραμπατζής (Νέα Δημοτική Κίνηση) πρότεινε τη δημιουργία ειδικού δικτυακού τόπου με θέμα την Δημόσια Περιουσία, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι Ηλιουπολίτες και ειδικότερα οι νέοι.
Ο Ευάγγελος Γεωργάκης (Δημοτική Αλλαγή) αναφερόμενος στις επιθέσεις για την τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τόνισε οτι 'δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις πράξεις κανενός. Η ανάπτυξη της πόλης στηρίχθηκε σ΄αυτούς ακριβώς τους χώρους και δεν χάθηκε ούτε μία δίκη που αφορούσε τη Δημόσια Περουσία'. Πρότεινε δε οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων να επισκεφτούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό καθώς επίσης και την ανάδειξη του θέματος εκτός πόλης.
Τον λόγο πήραν και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συνέβαλαν με τις προτάσεις τους στην δημιουργία του αγωνιστικού κλίματος.