Θετικό βήμα η παράταση στην αξιολόγηση αλλά εμείς συνεχίζουμε...


Νέα καταληκτική ημερομηνία (28 Ιουνίου 2014) δόθηκε για την αξιολόγηση των δημοσίων (και δημοτικών) υπαλλήλων, αλλά τα σωματεία και ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μείνει η απόφαση στα χαρτιά. Ανακοίνωση προς τους δημότες κυκλοφόρησε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης. Σχετικό ψήφισμα δεν πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Η υπαναχώρηση, έστω και προσωρινά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην εφαρμογή του Νόμου είναι ένα πρώτο μικρό θετικό βήμα στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της "προκατασκευασμένης αξιολόγησης"» όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωσή της η Ε.Ε. τής Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σχολιάζοντας την απόφαση τού Υπουργού Δ.Μ.Η.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για δίμηνη παράταση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάθε άλλο παρά «ηρέμησε» την Ομοσπονδία, η οποία καλεί τα μέλη της σε «επαγρύπνηση», τονίζοντας:
«Γι' αυτό, σε όσους Δήμους και παρά την "παραίνεση και της Κ.Ε.Δ.Ε." δεν δοθούν δεσμεύσεις για μη εφαρμογή της αυταρχικής-προκατασκευασμένης "αξιολόγησης", εντείνουμε και κλιμακώνουμε τις παρεμβάσεις μας.
Σημειώνουμε επίσης ότι το θέμα της αξιολόγησης τέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 23 Απριλίου, όμως το ψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Σόφης (Αριστερή Πρωτοβουλία) δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα Δημοτική Αρχή.

Η Ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων:
«Με το νόμο 4250/14 που ψήφισε πρόσφατα η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης, η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις.
Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν.
Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.
Θέλουν να καταργούν τμήματα και Δ/νσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους-οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.
Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα διασώζονται και θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης οι πιστοί υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής.
Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, οφείλονται στη δικιά της πολιτική, στη δικιά της επιλογή.

Στο δήμο μας η εφαρμογή της αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει το οριστικό τέλος για το δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικά κρίσιμων δομών.
Ο δήμος μας λειτουργεί αυτή τη στιγμή με 170 εργαζόμενους λιγότερους από όσους απαιτούνται για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των υπηρεσιών σύμφωνα με κενές οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν το 2011. Στην πράξη οι ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν τα 170 άτομα. Οι ελλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έβαλαν νομοθετικά εμπόδια στην πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και επέλεγαν, ακόμα και όταν υπήρχε η δυνατότητα, εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας.
Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να κρατούν τους εργαζομένους σε καθεστώς ομηρίας και να “νοικοκυρέψουν” τα οικονομικά του δήμου. Έτσι φτάσαμε στην πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, με συμβάσεις έργου στον Αθλητισμό - Πολιτισμό, στην καθαριότητα των σχολείων, παλαιότερα και στην καθαριότητα του δήμου και του πρασίνου. Φτάσαμε στα stage, τις ΜΚΟ και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ των 430 ευρώ για πεντάμηνη οχτάωρη εργασία χωρίς άδεια.
Σήμερα στους περίπου 380 εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία που εργάζονται στο δήμο μας και στα νομικά του πρόσωπα επιχειρείται με την αξιολόγηση οι 57 (15%) να τεθούν σε κατάσταση νέας εργασιακής ομηρίας. Μάλιστα στην εφαρμοστική εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στο δήμαρχο να επιλέξει ποιες υπηρεσίες θα αποτελέσουν τη δεξαμενή αυτών των εργαζομένων.
Ας δούμε λίγο μερικά παραδείγματα με αριθμούς. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών δεν ξεπερνά τις 31 εργαζόμενες. Οι προπονητές - γυμναστές τους 8. Η καθαριότητα στη πόλη τους 50. Οι καθαρίστριες σχολείων τις 23. Οι ηλεκτρολόγοι τους 3. Το τεχνικό συνεργείο τους 12. Μπορεί δηλαδή η κάθε Δημοτική Αρχή, επιλέγοντας μία ή και περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες για τη χαμηλή αξιολόγηση, ουσιαστικά να τις διαλύσει οδηγώντας τες στην ιδιωτικοποίηση.
Οι συνέπειες για τις κρίσιμες κοινωνικές δομές, όπως γίνεται αντιληπτό, θα είναι δραματικές. Η ανταποδοτικότητα που έχει γίνει πια κοινή πρακτική θα διευρυνθεί, το κόστος των υπηρεσιών θα αυξηθεί και η ποιότητά τους θα υποβαθμισθεί.
Ουσιαστικά, οι δημότες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα κέρδη και τις επενδύσεις των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, με νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη.
Οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε το νομοθετικό πλαίσιο της “αξιολόγησης”, απορρίπτουμε την “ανθρωποφαγία” που θέλουν να επιβάλουν μεταξύ των εργαζομένων.
 Ζητάμε από το δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν ότι δεν θα υπογράψουν τη απόφαση που απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση.
 Πάνω από όλα ζητάμε από τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα μας για να παραμείνουν οι κρίσιμες κοινωνικές δομές του δήμου μας δημόσιες.


Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
«Η υπαναχώρηση, έστω και προσωρινά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην εφαρμογή του Νόμου είναι ένα πρώτο μικρό θετικό βήμα στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της "προκατασκευασμένης αξιολόγησης"» όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωσή της η Ε.Ε. τής Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σχολιάζοντας την απόφαση τού Υπουργού Δ.Μ.Η.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για δίμηνη παράταση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάθε άλλο παρά «ηρέμησε» την Ομοσπονδία, η οποία καλεί τα μέλη της σε «επαγρύπνηση», τονίζοντας:

«Γι' αυτό, σε όσους Δήμους και παρά την "παραίνεση και της Κ.Ε.Δ.Ε." δεν δοθούν δεσμεύσεις για μη εφαρμογή της αυταρχικής-προκατασκευασμένης "αξιολόγησης", εντείνουμε και κλιμακώνουμε τις παρεμβάσεις μας.
Με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων συνεχίζουμε τον αγώνα για σύγκληση έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων, προκειμένου να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, μετά και τις Δημοτικές Εκλογές, μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και ιδιαίτερα της υποχρεωτικής και προαποφασισμένης από την Κυβέρνηση ποσόστωσης, με στόχο μέχρι και την νέα καταληκτική ημερομηνία (28 Ιουνίου 2014), σε όλους τους Δήμους της χώρας, να έχουν ληφθεί αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Συγχρόνως καλούνται ΟΛΟΙ οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να εντείνουν τον αγώνα για την επιτυχία της παρέμβασής μας για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις και η ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις αγωνιστικές δράσεις με μοναδικό στόχο την ενημέρωση και την συνολική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων. Ο αγώνας ενάντια στη "αξιολόγηση" δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός αλλά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μαζικής και συλλογικής δράσης.

Είναι σαφές πως επιδίωξη είναι ο έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης υπαλλήλων, η βίαιη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οι εργαζόμενοι να στερούνται βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αδιαμαρτύρητα. Ζητήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουμε πως θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου οι διατάξεις της "δήθεν αξιολόγησης" του Νόμου 4250/2014, να μείνουν στα χαρτιά.

Έχει διαχρονικά αποδειχθεί πως αναβαθμισμένη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει όταν αυτοσκοπός της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης είναι ο πολιτικός έλεγχός της, με αναχρονιστικά-αντιδραστικά-αντιδημοκρατικά-αντισυνταγματικά μέτρα!!!».
Like
Like
Happy
Love
Angry
Wow
Sad
0
0
0
0
0
0