Τζένη Αρσένη: Σκηνοθετώντας όπερα πρέπει να ακούς τη μουσική.

Η θεατρολόγος και σκηνοθέτρια με ειδίκευση στην όπερα  Τζένη Αρσένη  ήταν η εκλεκτή προσκεκλημένη της εκπομπής “Της Μουσικής τα Μάγια, μια εκπομπή για την κλασική μουσική”  και της Έφης Μαρκουλάκη την Κυριακή 14 Ιουνίου στον ilioupolisOnAir.
          Ξεκινώντας να συζητάμε με την Τζένη Αρσένη για τις σπουδές και την μέχρι σήμερα καλλιτεχνική της πορεία κερδίσαμε ένα πλούσιο ταξίδι σε χώρους όχι συνηθισμένους και καθόλου ευκολοδιάβατους. Σκηνοθεσία, συγγραφή, ομιλίες, πιάνο, μουσική σύνθεση, διδασκαλία, πολιτική δράση - υποτροφίες, βραβεία και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες.

          Με τον εκφραστικό και μεστό λόγο της μας σεριάνισε στα μονοπάτια της τέχνης της, ξεδιπλώνοντας τις ιδιαίτερα γοητευτικές και πολύπλευρες εμπειρίες της και μας εμπιστεύθηκε σκέψεις και συναισθήματα που την προβλημάτισαν, τη σημάδεψαν, τη διαμόρφωσαν. Από το Royal Albert Hall του Λονδίνου και το San Francisco Opera Center στη δική μας Πειραματική Λυρική Σκηνή, από τη διδασκαλία σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και όπερας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Μελοδραματική του Ωδείου Αθηνών και από την υποψηφιότητά της ως ευρωβουλευτής στην πρόσφατη επιλογή της στην κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, μία αδιάλειπτη καλλιτεχνική και κοινωνική παρουσία σε τομείς που, όπως πιστεύει η ίδια αλληλοεπηρεάζονται, αλληλοεξαρτώνται και αλληλοσυμπληρώνονται.

          Παρουσία που βρίσκει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα. Ιδέες και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν πιο εύκολα εκτός ενώ για να βρουν βήμα στην πατρίδα μας πρέπει να περιμένουν πολύ, πάρα πολύ…

           Παράλληλα ακούσαμε και μερικά σύντομα αποσπάσματα από δουλειές της: Αντιγόνη  του Mendelssohn, Ισπανική Ώρα  του Ravel, Human Zoo  του Mark Grant,  Scale Made / "τώρα” από την τελευταία της δουλειά με κείμενο δικό της, μία παράσταση που συνυπογράφει με τον χορογράφο και χορευτή Γιάννη Αντωνίου και η οποία συνεχίζει την πορεία της με μια ακόμα παρουσίαση τον Ιούλιο στο Βερολίνο.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ:
http://www.ilioupolisonline.gr/modules.php?name=mediagallery&do=showgall&gid=42


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ