Για τον Karlheinz Stockhausen στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 
Ο συνθέτης και μουσικολόγος Ανάργυρος Δενιόζος και ο συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας Ανδρέας Λεβισιανός συζήτησαν με την Έφη Μαρκουλάκη για το αφιέρωμα (Open Day) στον συνθέτη Karlheinz Stockhausen, στα πλαίσια της ζωντανής εκπομπής “Της Μουσικής τα Μάγια, μια εκπομπή για την κλασική μουσική” του ilioupolisOnAir.           Ο Ανάργυρος Δενιόζος είναι ο οργανωτής και βασικός υπεύθυνος υλοποίησης αυτού του αφιερώματος και ο Ανδρέας Λεβισιανός θα διευθύνει τα μουσικά σύνολα.
          Ένα αφιέρωμα, που πραγματοποιείται μ’ αυτή τη μορφή για τρίτη συνεχή περίοδο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κάθε φορά για έναν διαφορετικό συνθέτη από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα (έχουν προηγηθεί ο John Cage και ο Maurizio Kagel). Στόχος αυτών των Open Days είναι από τη μία η γνωριμία του κοινού με το πρωτοποριακό, πολύπλευρο και ευρύ έργο αυτών των συνθετών μέσα από πιο σύνθετες και ελεύθερες μορφές παρουσίασης, πέρα από μία τυπική συναυλία και από την άλλη το άνοιγμα όλων των χώρων της Στέγης και η μεγαλύτερη δυνατή δημιουργική καλλιτεχνική τους χρήση. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα υπήρξε ενθουσιαστική από κάθε άποψη, καθιερώνοντας έτσι έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης του συνολικού έργου ενός συνθέτη.
          Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο Los Angeles τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε συνεργασία με το California Institute of the Arts (Calarts) για τον Stockhausen και για τον Γιάννη Χρήστου, όπως με πολλή συγκίνηση και υπερηφάνεια μας ανακοίνωσαν οι καλεσμένοι μας.
           Στην Αθήνα το αφιέρωμα στον Stockhausen θα γίνει την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Ξεκινά στις 4μμ και θα ολοκληρωθεί με την τελική συναυλία που ξεκινά στις 9μμ. Συνολικά θα συμμετάσχουν περίπου 65 μουσικοί - μεταξύ αυτών και ο σπουδαίος βιολίστας,  βιολονίστας, συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής στο Calarts Mark Menzies - ενώ θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο μέρος του έργου του συνθέτη μεταξύ άλλων δε αποσπάσματα και από τις επτά όπερές του.
           Ενδιάμεσα στη συζήτηση ακούσαμε μερικά ενδεικτικά έργα του Stockhausen: Studie no 2 για ηλεκτρονικά, το τελευταίο μέρος Atmen από το έργο Atmen gibt das Leben για μεικτή χορωδία και ηχογραφημένη ορχήστρα, το Κομμάτι για πιάνο αρ XIV και από τον κύκλο Amour το αρ. 3 για σόλο φλάουτο.
Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ: http://www.ilioupolisonline.gr/modules.php?name=mediagallery&do=showpic&pid=659&orderby=dateD&offset=0