ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ: Ο Χορός συναντά τη Μουσική και την Ποίηση.

 

Δύο σπουδαίες χορεύτριες και χορογράφοι, η Νένα Παπαγεωργίου-Μουράτογλου και η Λίλα Ζαφειροπούλου βρέθηκαν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στο στούντιο του ilioupolisOnAir προσκεκλημένες της εκπομπής “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική” και της Έφης Μαρκουλάκη.       Αφορμή για την πολύ ενδιαφέρουσα και ζεστή συζήτησή μας, η παράσταση “ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ” από το σύνολο CORPORIS MIRACULA, βασισμένη σε θραύσματα από τα ομώνυμα ποιήματα του Αρθούρου Ρεμπώ και το ομώνυμο μουσικό έργο (“Les Illouminations” op. 18) του Benjamin Britten για τενόρο και έγχορδα μαζί με την πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Δεσύλλα.
      Την παράσταση αυτή εμπνεύστηκε, χορογράφησε (και χορεύει) η Λίλα Ζαφειροπούλου ενώ συμμετέχει επίσης χορεύοντας η δασκάλα της στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, Νένα Παπαγεωργίου και θα παρουσιαστεί για τέσσερα συνεχόμενα βράδια (24-27 Οκτωβρίου) στο Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου 14 στην Πλάκα με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του.
       Η μουσική θα ερμηνεύεται ζωντανά από τον τενόρο Δημήτρη Ναλμπάντη, τον πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου και το Σύνολο της Σχολής Κρουστών του Ωδείου Αθηνών σε διδασκαλία και διεύθυνση Δημήτρη Δεσύλλα ενώ συμμετέχουν δέκα ακόμη χορεύτριες και χορευτές.
       Η Λίλα Ζαφειροπούλου μας μίλησε για τη βασική ιδέα, η οποία έγινε το εφαλτήριο αυτής της παράστασης, για όλες τις σημαδιακές “συναντήσεις” που συμβαίνουν με αυτήν (τα 30 χρόνια της Σκηνής της Φρυνίχου, τα 12 χρόνια παρουσίας της χορευτικής ομάδας “Έλδωρ”, που ίδρύσε το 2002 η Λίλα με τον Δημήτρη Ναλμπάντη και τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Ρεμπώ), τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της Νένας Παπαγεωργίου καθώς και της συνεργασίας με τους υπόλοιπους συντελεστές και τους χορευτές της, ανθρώπους που έχει ξανασυναντήσει καλλιτεχνικά σε διάφορες φάσεις της δημιουργικής της πορείας.
       Η μεγάλη αξία της συνύπαρξης και κατά συνέπεια της ζωντανής "συνομιλίας" μεταξύ χορευτών και μουσικών πάνω στη σκηνή είναι κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τις δύο συνομιλήτριές μας.
       Ακούστηκαν τέσσερα από τα δέκα κομμάτια του έργου του Britten "Les Illuminations" ενώ διαβάστηκαν μικρά αποσπάσματα από τα ποιήματα του Ρεμπώ, που αποτελούν "κλειδιά" για την παράσταση.
Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ:
http://www.ilioupolisonline.gr/modules.php? name=mediagallery&do=showpic&pid=574&orderby=dateD&offset=0

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ