Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες».  Από τις 30 Οκτωβρίου 2014 και μέχρι τις 28 Μαΐου 2015, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δασκάλα παιδικής ζωγραφικής Θεανώ Χριστοπούλου και την ηθοποιό Αργυρώ Δημακέα να ζωντανεύουν εικόνες από τις σελίδες αγαπημένων βιβλίων.
Μέσα από την αφήγηση-δραματοποίηση και το διάλογο, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια εικαστική κατασκευή, εμπνευσμένα από τις ιστορίες & τα θέματα του κάθε βιβλίου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γκρουπ των 25 ατόμων και αποκλειστικά σε μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων της Ηλιούπολης.
Συγκεκριμένα, τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές χειροποίητες βιβλιοϊστορίες ανά ηλικιακή κατηγορία, είναι:
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ – Α΄- Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (κάθε Τρίτη)
«Ο ζωγράφος του δάσους» του Frederick Mansot (Μετάφραση Θεόφιλου Μπαχτσεβάνη, εκδόσεις Νεφέλη). Μια ιστορία εμπνευσμένη από την ταινία του Luc Jacquet «Ήταν κάποτε ένα δάσος» και από τον αφηγητή της Francis Halle.
Με αφορμή την ιστορία του κυρίου Φράνσις που πηγαίνει στο δάσος να ζωγραφίσει και μέσα από τις μαγικές εικόνες της ταινίας του Luc Jacquet, τα παιδιά ανακαλύπτουν το θαύμα της αέναης αναγέννησης της φύσης.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄ - Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (κάθε Πέμπτη)
«Η αστρονομία ως παιχνίδι για παιδιά» της Mireille Hartmann (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Χάρης Καζλαρής, επιστημονική επιμέλεια Νίκος Σέργης).
Με αφορμή το βιβλίο της Mireille Hartmann αλλά και το βιβλίο των Ulrich Janssen και Klaus Werner «Εξηγώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος» (μετάφραση Κωνσταντίνας Μανωλάκου, εικονογράφηση Klaus Ensikat, εκδόσεις Κάτοπτρο, από τη σειρά «Παιδικό Πανεπιστήμιο»), αποδεικνύεται ότι η μύηση των παιδιών στην επιστήμη της αστρονομίας και κοσμολογίας, δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερη προηγούμενη γνώση, ούτε δαπανηρό εξοπλισμό, αφού οι μικροί μαθητές διαθέτουν το πιο απαραίτητο προσόν, αστείρευτη φαντασία!
Τα παιδιά με τον ενθουσιασμό και την περιέργεια για τα μυστήρια του σύμπαντος, ενδίδουν στην περιπέτεια και βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄-ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (κάθε Πέμπτη)
«Η συμβίωση! Τι είναι;» του Oscar Brenifier (Μετάφραση Έφης Πυρπάσου, εικονογράφηση Frederic Benaglia, εκδόσεις Καστανιώτη, από τη σειρά «Σκέψου μαζί μου»)
Η σειρά «Σκέψου μαζί μου», με αφορμή τους παιδικούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες, προτείνει νέους τρόπους αναζήτησης και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που ψάχνουν απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον εαυτό τους, τη ζωή και τον κόσμο.
«Η συμβίωση! Τι είναι;» Θέτει έξι καίρια ερωτήματα για να παίξει κανείς με τις σκέψεις και μέσα από ένα παιχνίδι συλλογισμών το παιδί να κοιτάξει πίσω από το προφανές.

Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 210 9948344 (Βιβλιοθηκονόμος Λόρα Παπαϊωάννου, Διοικητική Υπάλληλος Εύη Μπουσούνη).