Στο κέντρο του σύγχρονου μουσικού γίγνεσθαι με τους κυρίους Θεόδωρο Αντωνίου και Ιάκωβο Κονιτόπουλο

 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών κύριος Θεόδωρος Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας της κύριος Ιάκωβος Κονιτόπουλος ήταν οι εκλεκτοί φιλοξενούμενοι της εκπομπής “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική”  και της Έφης Μαρκουλάκη την Κυριακή 9 Μαρτίου στον ilioupolisOnAir.
        Τα "Εργαστήρια Νέων Συνθετών" που θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και η ευρύτερη πλούσια δραστηριότητα του "Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής" (ΕΣΣΥΜ) του οποίου είναι οι υπεύθυνοι, ήταν τα κύρια θέματα της πολύ ενδιαφέρουσας και περιεκτικής συζήτησης που είχαμε με τους ξεχωριστούς καλεσμένους μας.
        Ο διαπρεπής συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής Θεόδωρος Αντωνίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ) από το 1989. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο, διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμσταντ.
        Δίδαξε μουσική στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενώ υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο μουσικό κέντρο του Τάνγκελγουντ. Καθηγητής σύνθεσης στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης από το 1978 μέχρι το 2008 οπότε ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής ενώ είναι διευθυντής του μουσικού τμήματος του Hellenic American College.
        Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του.
        Ως διευθυντής ορχήστρας έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα ανά τον κόσμο.
        Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις ανάμεσα στα οποία τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2007 και το βραβείο “Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό” από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2011.
        Έχει συνθέσει πολυάριθμα έργα, τα οποία έχουν εκδοθεί από μεγάλους διεθνείς οίκους.
        Επίσης έχει ιδρύσει αρκετά διαπρεπή μουσικά σύνολα ανάμεσα στα οποία και το ΕΣΣΥΜ το 1967, το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και το οποίο αποτελείται από μία πλειάδα από καταξιωμένους και έμπειρους μουσικούς.
         Ο συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής Ιάκωβος Κονιτόπουλος με σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας κοντά στον Θεόδωρο Αντωνίου και δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, α’ βραβείο και χρηματικό έπαθλο, έχει συνεργαστεί με ωδεία και δήμους, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα Πατρών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης κ.ά ενώ διευθύνει συχνά το ΕΣΣΥΜ του οποίου είναι ο υπεύθυνος. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό από σημαντικές ορχήστρες και διακεκριμένους σολίστ σε σημαντικά φεστιβάλ.
         Έχει επίσης τη διεύθυνση παραγωγής των συναυλιών της ΕΕΜ.
        
         Τα "Εργαστήρια Νέων Συνθετών" είναι μία δραστηριότητα της ΕΕΜ που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της κυρίου Αντωνίου από το 1997 και γίνεται κάθε χρόνο, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε επιλεγμένους νέους συνθέτες να ακούσουν το έργο τους ερμηνευμένο με τους καλύτερους δυνατούς όρους αλλά και να συζητήσουν γιαυτό με το κοινό, με τους συντελεστές και με τα μέλη-διακεκριμένους συνθέτες των εκάστοτε κριτικών επιτροπών παλαιότερα, τον ορισμένο μέντορα-καθηγητή τα τελευταία χρόνια.
         Μια δημιουργική διαδικασία λοιπόν και όχι απλά μια συναυλία, από την οποία αποκομίζουν πολύτιμα ωφέλη οι συμμετέχοντες για την παραπέρα εξέλιξή τους.
Καθοριστικός αρωγός σ’ αυτήν τη διαδικασία το ΕΣΣΥΜ και οι εκλεκτοί και ιδιαίτερα έμπειροι στη σύγχρονη μουσική, μουσικοί του με την πολύπειρη καθοδήγηση του ιδρυτή και διευθυντή του κυρίου Αντωνίου.
         Στα φετεινά Εργαστήρια καθοδηγητής είναι ο συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κύριος Ιωσήφ Παπαδάτος και θα ερμηνευθούν έργα των Γ.Καραμήτρου, Μ. Μαρκαντώνη, Λ.Πετσούλα, Α.Σκορδή, Β.Καραγκεζίδη, Φ.Χάφτα-Δούκα καθώς και ένα έργο γραμμένο ειδικά για τη βραδιά αυτή του Ιωσήφ Παπαδάτου.
         Ενδιάμεσα στη συζήτησή μας είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μέρη από έργα των Μιχάλη Οικονόμου, Αντώνη Ανέστη, Ουίλιαμ Αντωνίου, Ηλία Νικολαΐδη και Φανής Κοσώνα, που συμμετείχαν σε παλαιότερα Εργαστήρια, ερμηνευμένα πάντα από το ΕΣΣΥΜ σε διεύθυνση του Θεόδωρου Αντωνίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ