Ο τσελίστας Κωστής Θέος και η αναγκαιότητα του πολιτισμού.

 
Ο τσελίστας Κωστής Θέος ήταν ο εκλεκτός φιλοξενούμενος της ζωντανής εκπομπής "ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική"  και της Έφης Μαρκουλάκη την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.  Στο studio του ilioupolisOnAir την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, η αναγκαιότητα της Τέχνης στη ζωή κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, άρα και η "άνευ όρων" στήριξή του από κάθε κράτος που θέλει να επιτελεί σωστά το έργο για το οποίο υπάρχει καθώς και η ανάγκη της δικής μας προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο σαν σημείο εκκίνησης ήταν δύο βασικές απόψεις του ξεχωριστού σύγχρονου Έλληνα τσελίστα Κωστή Θέου στην πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχαμε μαζί του. 

Μας μίλησε για την καλλιτεχνική πορεία και δραστηριότητά του, σολιστική, συνθετική και διδασκαλική καθώς και για τα θέματα που απασχολούν την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων αυτήν την περίοδο, στην οποία ο Κωστής είναι κορυφαίος τσελίστας. Θέματα, που παρά τη μη λογική υπόστασή τους, δεν επιλύονται και εμποδίζουν δραστικά τη λειτουργία της ορχήστρας, κάτι που δυστυχώς ισχύει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για όλα τα αντίστοιχα κρατικά σύνολα με κορυφαίο παράδειγμα το κλείσιμο της ΕΡΤ και την κατάργηση των Μουσικών της Συνόλων και του Γ' Προγράμματος. " Δεν μπορεί να νοηθεί πολιτισμένος άνθρωπος που μένει έστω και για ένα λεπτό χωρίς εθνική ραδιοφωνία και τηλεόραση" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κωστής Θεός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με το Δημήτρη Γούζιο, φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Ελευθέριου Παπασταύρου και στη συνέχεια στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον David Strange, στην Ακαδημία F.Liszt της Βουδαπέστης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και καθηγητή τον Laszlo Mezzö και στο University of East Anglia με τον Matthias Feile (MMus).
Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2001 είναι κορυφαίος στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής με το οποίο έχει κάνει πολλές εμφανίσεις ως σολίστ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ μουσικής δωματίου και κυρίως σύγχρονης μουσικής.
Ως συνθέτης, έχει γράψει μουσική για τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ 1, “Ελληνισμός και Δύση” και για την μεγάλου μήκους ταινία του Δήμου Θεού, “Ελεάτης Ξένος”.

Ακόμα μιλήσαμε για την αγάπη του για τη σύγχρονη μουσική και τα πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που ερμηνεύει, τον πρόσφατο δίσκο ακτίνας που κυκλοφόρησε με έργα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου από την εταιρεία Naxos και στον οποίο συμμετέχει ερμηνεύοντας ένα έργο για σόλο τσέλο, τη σπουδαιότητα που θεωρεί ότι έχει το να διδάσκει κανείς τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον, σ' έναν τομέα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλη παράδοση και που διεθνώς έχει προχωρήσει πολύ αλλά και για τη συμμετοχή του στη συναυλία της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2013 στο Ινστιτούτο Goethe, στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών "Το τριπλό ταξίδι" σε συνδιοργάνωση των Γερμανικού και Γαλλικού Ινστιτούτων και της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής που διευθύνει ο Θεόδωρος Αντωνίου. 

Παράλληλα τον ακούσαμε να ερμηνεύει τα έργα "Θρήνος" του Παναγιώτη Θεοδοσίου και "Ρυθμοί και Χρώματα " του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου για σόλο τσέλο, το "Νυχτιάτικο τραγούδι " για τσέλο και ορχήστρα του Λεωνίδα Ζώρα με τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και το "Η σχέση των προγόνων μας " σε ποίηση Βίκτωρος Εμμανουήλ για αφηγητή και μουσικό σύνολο, έργο δικό του.
Επέλεξε ακόμα να ακούσουμε από τον πρόσφατο δίσκο ακτίνας με έργα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου τα "Αποχαιρετιστήρια Ρόδα" σε ποίηση Κωστή Παλαμά με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Κώστα Χάρδα στο πιάνο καθώς και ένα απόσπασμα από το ποπ έργο "Χριστούγεννα" της δωδεκάχρονης (μαθήτριάς του στο τσέλο) Αιμιλίας Λυμπεροπούλου.