Πολιτισμός

Η Μαρία Φαραντούρη ανοίγει την Αυλαία του Φεστιβάλ Ηλιούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ:
Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη ανοίγει την Αυλαία του Φεστιβάλ Ηλιούπολης και ερμηνεύει Δευτέρα 1η ΙΟΥΛΙΟΥ στις 9 μ.μ στο Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης με τραγούδια βασισμένα σε ποιήση Ν, Γκάτσου, Ο. Ελύτη, Γ. Ρίτσου κα.
Περισσότερα...

Ηλεκτρο-ακουστική Μουσική και όχι μόνον...

Σε πεδία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γοητευτικά κινήθηκε η συζήτηση με τον συνθέτη, μουσικολόγο και καθηγητή Ανάργυρο Δενιόζο, προσκεκλημένο της Έφης Μαρκουλάκη και της ζωντανής εκπομπής “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική” την Κυριακή 23 Ιουνίου στον ilioupolisOnAir.
Περισσότερα...

Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας των Ταξιδευτών [video]


Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα ΜΟΥΣΙΚΗ πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Ιουνίου το τμήμα φωτογραφίας των Ταξιδευτών στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης « Δ.Κιντής». Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως 26 Ιουνίου 17:00 – 22:00.

Περισσότερα...

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη φύση της χώρας τους


Με τον τίτλο "Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη φύση της χώρας τους" ξεκίνησε την Παρασκευή 14/6 η έκθεση ζωγραφικής με παιδιά από την Ελλάδα και Αραβικές χώρες στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.  Εκτίθενται 53 έργα παιδιών ηλικίας 5 έως 15 χρονών από Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ιράκ, Συρία και Σαουδική Αραβία.
Περισσότερα...

Εως 23 Ιουνίου η έκθεση βιβλίου στη Κεντρική πλατεία [+video]


Εως τις 23 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση βιβλίου που για 10η χρονιά πραγματοποιείται στη Κεντρική Πλατεία απο τους βιβλιοπώλες της πόλης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αθλητικό οργανισμό του Δήμου.
Περισσότερα...

Κλείσιμο χρονιάς και εκθέσεις για τα εργαστήρια εικαστικών τεχνών του Δήμου [+video]


Τα εργαστήρια εικαστικών τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης κλείνοντας μια επιτυχημένη χρονιά μαθημάτων, παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Η πρώτη έκθεση έγινε στην Κεντρική Πλατεία από τις 3 εως πέντε Ιουνίου, όπου έγινε και η απονομή στους τελοιόφοιτους.
Περισσότερα...

Συνάντηση με τις δημοφιλείς συγγραφείς Ελένη Τσαμαδού και Νοέλ Μπάξερ στον IlioupolisOnair


Το Σάββατο 1η Ιουνίου και ώρα 1200 το μεσημέρι, οι δημοφιλείς συγγραφείς  Ελένη Τσαμαδού και Νοέλ Μπάξερ βρέθηκαν στο στούντιο του Ilioupolisonair και συνομίλησαν για μία ώρα με την Πέρσα Κουμούτση για τη συγγραφική τους διαδρομή, τα βιβλία, τις εμμονές τους, αλλά και για τη μεγάλη κοινή τους αγάπη: την Ιστορία...
Περισσότερα...

Για την επέτειο της άλωσης της Πόλης από την Ένωση Μικρασιατών - Κωνσταντινουπολιτών


Η 29η Mαΐου, έμεινε στην ιστορία ως ‘αποφράς ημέρα’.
Η Ένωσή μας, για να αποφορτίσει το κλίμα, ταυτόχρονα όμως να τιμήσει και την μνήμη αφ ενός αυτών που μαζί με τον Παλαιολόγο θυσίασαν την ζωή τους στα τείχη της Πόλης το 1453, αφ έτερου να κρατήσει και άσβεστη την δική μας, με πρόθυμη συμμέτοχη των μελών μας παρουσίασε μέσα στα ιστορικά πλαίσια της ημέρας χορευτικό πρόγραμμα κυρίως (παραδοσιακούς χορούς Καππαδοκίας, Κων/πολης, Σμύρνης και παράλιων) .
Περισσότερα...

Ζεστή και ενδιαφέρουσα η συζήτηση με την σολίστ κιθάρας Εύα ΦάμπαΠολύ ζεστή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση με την σολίστ κιθάρας και καθηγήτρια Εύα Φάμπα και την Έφη Μαρκουλάκη την Κυριακή 26 Μαΐου στην ζωντανή εκπομπή "ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασική μουσική" από τον ilioupolisOnAir.

Η εξαιρετική κιθαρίστα μας μίλησε για τα πρώτα της βιώματα σχετικά με την κιθάρα και τη μουσική γενικότερα, την πολύτιμη μαθητεία της δίπλα στον πατέρα και δάσκαλό της, κορυφαίο κιθαρίστα, καθηγητή και συνθέτη Δημήτρη Φάμπα και τα πολλά και καθοριστικά για κείνην, που αποκόμισε από τους σπουδαίους δασκάλους της Δημήτρη Δραγατάκη και Θεόδωρο Αντωνίου καθώς και από τον διάσημο Κουβανό κιθαρίστα, συνθέτη και μαέστρο Leo Brower.

Οι σημαντικές συνεργασίες της με ορχήστρες και μαέστρους σε διεθνή φεστιβάλ και οι βραβεύσεις, που σύντομα ακολούθησαν τις πρώτες της εμφανίσεις, την έφεραν στην κορυφή και της χάρισαν αξέχαστες εμπειρίες. Μας μίλησε - και πολύ μας γοήτευσε - για τα μακρινά ταξίδια και τις περιοδείες της σε χώρες όπως το Νεπάλ, η Κίνα, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Κούβα, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού, η Βολιβία, η Παραγουάη αλλά και η Ρωσία, η Σερβία, η Ιταλία, η Ισπανία (και άλλες πολλές..!!), όπου αγάπησαν και θαύμασαν την ερμηνεία της και τα έργα του πατέρα της, αλλά και της εμπιστεύτηκαν και της αφιέρωσαν έργα τους σπουδαίοι συνθέτες όπως οι Βραζιλιάνοι Waltel Branco και Andersen Viana και ο Ταϊβανέζος Yiu- Κwong Chung.

Όμως και οι ερμηνείες της έργων Ελλήνων συνθετών, καθιερωμένων και νεότερων, έργων αφιερωμένων στην ίδια αλλά και παλαιότερων, πολλών μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση και ηχογράφηση, διεκδικούν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητάς της.

Ακόμα οι εκδόσεις των έργων του πατέρα της αλλά και των δικών της, οι ηχογραφήσεις, η διδασκαλία, η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού “Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας” στον Λαύκο Μαγνησίας και η πολυποίκιλη δράση του “Συλλόγου των Φίλων της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας”, που ιδρύθηκε το 1999 με δική της πρωτοβουλία και του οποίου είναι πρόεδρος, είναι τομείς που καταθέτει με ζήλο τη γνώση, την αγάπη και την εμπειρία της.

Η συζήτηση συμπληρώθηκε με την ακρόαση μερικών από τις σημαντικότερες ερμηνείες της σε έργα των Δημήτρη Φάμπα ("Vision" και "Τρία μικρά ρομαντικά πρελούδια"), Heitor Villa-Lobos (Mazurka- Choro no 1  από την Brazilian Popular Suite), Waltel Branco (Valsa greca para Eva), Leo Brower (Cansion de Cuna), Αμάραντου Αμαραντίδη (Σπουδή αρ. 4 σε στύλ Mozart) και Andersen Viana (Baiao Lunar με το σύνολο  εγχόρδων της Κρατικής Oρχήστρας Αθηνών σε διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου).

Τη συζήτηση μπορείτε να την ακούσετε εδώ.

Σελίδα 11 από 43

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ