Πυρά μεταξύ δημάρχου Ηλιούπολης Β. Βαλασόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

patoulis vs valasopoulos
patoulis vs valasopoulos
Πυρά μεταξύ τους ανταλλάσουν ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ -δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης. Αφορμή υπήρξε η συνέντευξη που έδωσε ο Β. Βαλασόπουλος στον Επικοινωνία 94FM αποδίδοντας στη διοίκηση της ΚΕΔΕ αδυναμία να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Πατούλη, οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Ακολούθησε  απάντηση του δημάρχου Ηλιούπολης, στη οποία ανταπάντησε ο κ. Πατούλης.

Την συνέντευξη του Β. Βαλασόπουλου στον Επικοινωνία 94FMμπορείτε να την ακούσετε εδώ.
https://soundcloud.com/jzuriymumdhu/23-09-2016-14mb

Η ανακοίνωση του Γ. Πατούλη είναι η ακόλουθη:
..λίγη αυτοκριτική θα έκανε καλό στον κ. Βαλασόπουλο
«Επειδή κανένας από μας δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά έχουμε την ξεχωριστή μας προσωπική πολιτική διαδρομή, θα πρέπει στην κρίση μας για τα πρόσωπα που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης της Αυτοδιοίκησης να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Ο σοφός λαός μας, λέει την παροιμία: “Στου κρεμασμένου το σπίτι, δεν μιλάνε για σκοινί.” Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το συνάδελφο μου Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλο, ο οποίος υπήρξε στενός πολιτικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού εκείνου που έβαλε τη Χώρα στα μνημόνια.

Αντί να κατηγορεί λοιπόν τις Διοικήσεις της ΚΕΔΕ για τα σημερινά προβλήματα του θεσμού, μήπως θα έπρεπε να αναζητήσει ευθύνες σε αυτούς που τα δημιούργησαν, στην υπηρεσία των οποίων ο ίδιος έχει θητεύσει; Λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε.

Ο κ. Βαλασόπουλος είναι ο μόνος ίσως Δήμαρχος που θεωρεί ότι ο Καλλικράτης δεν πρέπει να αλλάξει, αφού υπήρξε ως μέλος του ΠΑΣΟΚ από τους συντάκτες του Νόμου. Όταν όλοι οι Δήμαρχοι ζητούν να υπάρξει ένα νέο μοντέλο Διοικητικής Οργάνωσης της Χώρας, που θα δίνει στους Δήμους περισσότερες αρμοδιότητες και θα υπηρετεί τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Είναι επίσης ίσως ο μόνος Δήμαρχος, που δεν έχει αντιληφθεί ότι η ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια, έχει διατυπώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο οικονομικών διεκδικήσεων απέναντι στην Κεντρική Εξουσία. Για να είμαστε όμως αποτελεσματικοί σε αυτή τη διεκδίκηση, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Απαξίωσε τη Διοίκηση της ΚΕΔΕ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει σε μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό και ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών. Απαξίωσε ακόμη και τις δράσεις συλλογής φαρμάκων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όταν ο ίδιος ως Δήμαρχος Ηλιούπολης, έχει λάβει πολλές φορές φάρμακα από ανάλογες δράσεις, για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων πληθυσμού του Δήμου του. Τέτοιος παραλογισμός.

Τέλος, σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης κι επιχειρείται με αντισυνταγματικό τρόπο η κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού του Δημάρχου και η αντικατάσταση του με επιτροπεία, θα έπρεπε οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού να συσπειρώνονται γύρω από τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης τους. Κι όχι να ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που επιθυμούν την θεσμική και οικονομική μας απαξίωση».


Η απάντηση του Β. Βαλασόπουλου έχει ως εξής:
Μια παραίτηση θα έκανε καλό στον κ. Πατούλη

Ο κ. Πατούλης για ακόμα μια φορά δεν δίνει καμία απάντηση στην ουσία των θεμάτων που ετέθησαν αλλά κατά την προσφιλή του τακτική «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» μιλώντας γενικά και αόριστα.

Επειδή πράγματι «κανένας από εμάς δεν προέκυψε από παρθενογένεση», θα του θυμίσω ότι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ευλογούσε τα Ζάππεια 1,2,3...κτλ. του κ. Σαμαρά ο οποίος όχι μόνο υπονόμευσε ως αντιπολίτευση τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά υπέγραψε χειρότερο μνημόνιο από το πρώτο.

Ο κ. Πατούλης αναφέρεται και στον Καλλικράτη και θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει. Προφανώς επειδή είναι πολυπράγμων δεν γνωρίζει σε βάθος τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί πρέπει να ξέρει ότι:

Ø Το ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό κόμμα που έκανε τις μεγαλύτερες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ø Ο Καλλικράτης είναι ένας σημαντικός νόμος που βεβαίως θέλει βελτιώσεις (χωροταξικές και αντιγραφειοκρατικές) δεν παύει όμως να αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ας θυμηθεί καλύτερα τη δική του Κυβέρνηση με Υπουργό τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που όχι μόνο δεν τόλμησε να προχωρήσει στις συνενώσεις των Ο.Τ.Α. (παρά την ομόφωνη τότε απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ) αλλά με τις αποφάσεις του και τους διορισμούς του γύρισε αρκετά χρόνια πίσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα.

Η ενότητα των θεσμών δεν υλοποιείται με γενικόλογες εξαγγελίες και παρεμβάσεις σ’ όλα τα θέματα.

Θέλει στρατηγική, επιλογή στόχων, συμμαχίες και το σημαντικότερο, ενότητα των δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό ο κ. Πατούλης δεν το πέτυχε ούτε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Με ανύπαρκτη αντιπολίτευση παίζει το δικό του προσωπικό πολιτικό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς ως εφαλτήριο για τη διεκδίκηση άλλων πολιτικών θέσεων.

Αποτελεί το καλύτερο δώρο για την Κυβέρνηση που μπορεί και περνάει τους σκληρότερους νόμους κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς αντίδραση.

Σε σχέση με τη «συλλογή φαρμάκων» που αναφέρεται, τουλάχιστον πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτά που λέει όταν απαιτεί από τους Δημάρχους να του στείλουν και ευχαριστήριες επιστολές γι’ αυτά!

Να του θυμίσω, ο Δήμος Ηλιούπολης έχει ένα από τα καλύτερα δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα και δεν περίμενε τα λιγοστά φάρμακα του κ. Πατούλη.

Τέλος, να του θυμίσω ότι ο Δήμος Ηλιούπολης δεν ρύθμισε ποτέ τα χρέη του με ειδικές τροπολογίες στη Βουλή (από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση) αλλά αγωνίστηκε μόνος του για την εξυγίανση και πέτυχε!

Σε σχέση με τα περί παραλογισμού , του τα επιστρέφω γιατί σε παραλογισμό έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ίδιος και οι κοσμοπολίτες συνεργάτες του.

Επιτέλους , διατυπώστε συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση , αφήστε τις προσωπικές επιθέσεις και συγκροτήστε ένα μέτωπο ενότητας για την Τ.Α. που κινδυνεύει από τους ερασιτέχνες που τη διοικούν.

Εάν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε!

Βασίλης Βαλασόπουλος

Δήμαρχος Ηλιούπολης
Πρόεδρος Σ.Π.Α.Υ.


Η ανταπάντηση του κ. Πατούλη:

Ο δοτός νομάρχης, γενικός γραμματέας υπουργείου και διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια, θα έπρεπε να κρύβεται. Είναι μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού χρεοκόπησε τη χώρα, φρόντισε να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το μισθό του δημάρχου Ηλιούπολης.

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος επιδεικνύει το γνωστό αλαζονικό ύφος των στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και εκατομμύρια συμπολίτες μας στην απελπισία. Είναι ένα πρόσωπο που οφείλει την πολιτική του διαδρομή στον κομματικό σωλήνα που τον δημιούργησε.

Μέλος της γνωστής κυβερνητικής ομάδας Γ. Παπανδρέου, Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, υπηρέτησε με αλαζονική συνέπεια μια πολιτική που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση μόνο αδιέξοδα. Γι αυτό και έχει ο ίδιος προσωπική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του θεσμού μας.

Όμως έχει τέτοιο θράσος, που αντί να ζητά συγγνώμη, ζητά τα ρέστα.

Επαίρεται για τον Καλλικράτη ενώ γνωρίζει ότι ήταν μια δήθεν μεταρρύθμιση που έμεινε στα χαρτιά, αφού χωρίς επαρκή κρατική χρηματοδότηση ήταν βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει. Ο Καλλικράτης πέρα από τις υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων, δεν λειτούργησε ποτέ. Μετέφερε απλά νέες αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους αλλά και το απαραίτητο προσωπικό. Κατήργησε το γνωστό «Θησέα» με τον οποίο χρηματοδοτούνταν έργα στους Δήμους, χωρίς να υπάρξει νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία από την πρώτη στιγμή η αλλαγή του. Βέβαια ο κ. Βαλασόπουλος καλά κάνει και περηφανεύεται, αφού δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο στην πολιτική πορεία. Εκτός αν είναι περήφανος για την πολιτική του Γ. Παπανδρέου και για το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” του κοσμοπολίτη πρωθυπουργού του μνημονίου, του οποίου ήταν διευθυντής του Πολιτικού του γραφείου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατουλης σε αντίθεση με τον κ. Βαλασόπουλο, δεν είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα, αλλά προέρχεται από το χώρο της Αυτοδιοίκησης και της ιατρικής επιστήμης. Γι’ αυτό κι αντιλαμβάνεται καλύτερα από το δήμαρχο Ηλιούπολης τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση, στην κεντρική διοίκηση και στην κοινωνία.

Οι αφετηρίες τους είναι διαφορετικές. Γι αυτό ο κ. Βαλασόπουλος αγωνίζεται για να υπερασπιστεί το παλιό καθεστώς, ενώ ο κ. Πατούλης μαζί με το σημερινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τους δημότες μας. Αγωνιζόμαστε για να καταφέρει η Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας να προσομοιάσει στα επίπεδα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το κοινωνικό έργο του κάθε πολίτη ευτυχώς οι προσφορές είναι δυνατόν να αναδειχθούν αλλά και να γνωστοποιηθούν στους πολίτες. Ο κος Βαλασόπουλος μέσα στο μικρόκοσμό που τώρα ζει πιστεύει ότι η δική του προσφορά σχετίζεται με το έργο που ουσιαστικά έχει κάνει για το κομματικό και πολιτικό του συμφέρον. Είναι λυπηρό ότι λησμονεί πως εκλιπαρούσε τους υπευθύνους του ιατρείου κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να δημιουργηθεί παράρτημα στο δήμο της Ηλιούπολης.

Εμείς δε διεκδικούμε παράσημα, όμως δε γίνεται ανεκτή η ισοπέδωση και η λάσπη που κάποιοι «μικρόψυχοι» εξαπολύουν για να ισοπεδώσουν τις προσπάθειες μας.

Όσο για το τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά για μια αυτοδιοικούμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κος Βαλασόπουλος καλά θα κάνει να σιωπά διότι ήδη στο συλλογικό επίπεδο οι δικές του προσπάθειες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μονολεκτικά, αλλά και στην πράξη, έχουν αποδειχθεί καταστροφικές.

Σε μια περίοδο που η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και επιχειρείται με αντισυνταγματικό τρόπο όχι μόνον η οικονομική της αφαίμαξης, αλλά και η κατάργηση ουσιαστικά του θεσμού του Δημάρχου, με δικές του δηλώσεις σε ραδιόφωνο αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας. Αυτό και μόνο δείχνει ακριβώς το ρηχό περιεχόμενο της αυτοδιοικητικής του σκέψης. Εκτός αν θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα έναν ρόλο στο εγχείρημα της μελλοντικής κεντροαριστεράς. Αν αυτός είναι ο στόχος του, ας το πει καθαρά.

Επειδή πράγματι κανείς δήμαρχος δε ξεκινά να διοικεί τη πόλη του από παρθενογένεση, η πόλη της Ηλιούπολης όταν την ανέλαβε ήταν μια νοικοκυρεμένη πόλη, ενώ η πόλη του Αμαρουσίου είχε μια διοίκηση, του πολιτικά συνοδοιπόρου κου Τζανίκου, που την άφησε χρεωμένη με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ευτυχώς βρέθηκε η Διοίκηση Πατούλη που εξορθολόγησε τα οικονομικά της, επαναδιαπραγματεύθηκε και ρύθμισε τα χρέη και σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου αποτελεί υπόδειγμα Δήμου, με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και το ποιο ανεπτυγμένο δίκτυο κοινωνικών δομών .

Ευτυχώς πλέον όλοι γνωρίζουμε που το πάει ο κος Βαλασόπουλος. Αν θέλει να γίνει ο “πιστολέρο” της Κυβέρνησης, πλέον έχουν γνώση οι φύλακες».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ