Οι αλλαγές που προωθούνται στο νέο Καλλικράτη

KEDE
KEDE
Σημαντικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Νέο «Καλλικράτη», με χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου, προωθεί το Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και οι 4 Υποεπιτροπές, που έχουν συσταθεί σ’ αυτό προς αυτόν τον σκοπό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά σε
1. αρμοδιότητες και την εποπτεία των Δήμων, α) εισάγεται η διαδημοτική, διαπεριφερειακή συνεργασία, β) αποσυνδέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από την εποπτεία των ΟΤΑ, γ) εισάγεται η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, δ) καταργείται το δημαρχοκεντρικό σύστημα, ε) ενισχύεται ο ρόλος της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στ) ενισχύεται ο κοινωνικός έλεγχος της Δημοτικής Αρχής και ζ) ενοποιούνται οι ελεγκτικοί φορείς των Δήμων σ’ έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα.

2. συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Αρχών, προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής και ο διαχωρισμός της εκλογής του Δημάρχου, από την εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην Υποεπιτροπή, είναι και ο περιορισμός - μέχρι δύο - της θητείας των Δημάρχων, καθώς και της θέσπισης “ασυμβίβαστου”.


3. Η τρίτη υποεπιτροπή, εξετάζει ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων, εξεύρεσης πόρων και φορολογικής αποκέντρωσης αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά.

4. Σε ό,τι αφορά στην υποεπιτροπή οικονομικών, η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών έχει επικεντρωθεί στην παρουσίαση δύο υπηρεσιακών κειμένων, που αφορούν στο "παρατηρητήριο" και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Το σίγουρο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, «είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου η Αυτοδιοίκηση θα έχει πάρει τις αποφάσεις της για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη", θα έχει οριοθετήσει τις "κόκκινες γραμμές" και αναλόγως θα συνδράμει ή θα αντιδράσει εφόσον συναντήσει ώτα μη ακουόντων».

Σημειώνουμε οτι οι θέσεις της ΚΕΔΕ θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριό της που θα γίνει  24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ