Τα μυστικά της ...πίτσας

Απογειώθηκαν οι γεύσεις στο στούντιο του Ilioupolis OnAir από την PIZZA VESUVIOS
Το Σάββατο το μεσημέρι στις 15 Μαρτίου γευτήκαμε κάτι που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, Έλληνες, Γάλλους, Πορτογάλους, Ελβετούς , Ιταλούς Καναδούς και Αμερικάνους. Τα κουζινομπερδέματα με την Νάντια Καπατσώρη και τον Λεωνίδα Παπαγιαννόπουλο απλώσανε ζυμάρια, ετοιμάσανε σάλτσες, στρώσανε υλικά και σερβίρανε στους ακροατές του προγράμματός τους λαχταριστές πίτσες . Στην παρέα και πολύτιμος καλεσμένος ήταν ο κύριος Ευθύμιος Πετρόπουλος απόλυτος γνώστης των μυστικών για μια τέλεια γευστική απόλαυση του , κατά έθιμο, Ιταλικού εδέσματος.


Ανατρέχοντας στην Ιστορία μάθαμε ότι Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα …
Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο, το ονόμασαν πλακούντος και το έψηναν με διάφορα υλικά, το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο.
Με την πάροδο των αιώνων τα πράγματα γύρο από τα ψημένα εδέσματα που σχετίζονταν με είδη πίτσας εξελίσσονται μέχρι τον 16ο αιώνα μ.Χ. όπου έρχονται οι τομάτες για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έτσι οι Ιταλοί προσθέτουν πρώτοι σάλτσα τομάτας και δημιουργείται η πρώτη απλή πίτσα.
1889 χρονιά σταθμός στην ιστορία της πίτσας.
Η γυναίκα του βασιλιά Ουμπέρτου 1ου, Μαργαρίτα είχε πάει στη Νάπολι για διακοπές, δεν ήταν δυνατό να μη δοκιμάσει αυτό το έδεσμα, κάλεσε λοιπόν τον πιο φημισμένο πιτσαγιόλο (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. 3 είδη πίτσας έφτιαξε εκείνη τη μέρα , η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και τομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτες (τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας) . Η τρίτη πίτσα άρεσε στη βασίλισσα τόσο πολύ που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο προς τιμή της βασίλισσας ονόμασε την τρίτη πίτσα «μαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα μετά από 117 χρόνια, έχει καθιερωθεί.
Η μετανάστευση των Ευρωπαίων στην Αμερική μεταφέρει και τα μυστικά της πίτσας και δημιουργείται έτσι μια νέα σχολή . η Αμερικάνικη πίτσα.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του 70 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δημιουργεί νέες γεύσεις αλλά να διατηρεί τις κλασσικές παραδοσιακές. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορείς να φτιάξεις πίτσα επιλέγοντας μέσα από 60 και άνω διαφορετικά υλικά , ίσως τα περισσότερα που θα μπορέσετε να βρείτε σε ένα μαγαζί.
Στο σημείο αυτό της κουβέντας μας ο καλεσμένος μας Ευθύμιος Πετρόπουλος μας αναφέρει ότι η PIZZA VESUVIOS, που είναι χορηγός της εκπομπής μας , της οποίας είναι συνιδιοκτήτης , μαζί με την κυρία Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, έρχεται στην Ελλάδα από τον Καναδά και εγκαθίσταται στην Ηλιούπολη το 1975. Σαράντα χρόνια ιστορίας , γνώσης, εμπειρίας, σταθερής γεύσης αλλά κυρίως άριστης ποιότητας καθιερώνουν την PIZZA VESUVIOS ως πρώτη επιλογή των πελατών της. Για τον κ. Πετρόπουλο το να φτιάξεις μία πίτσα είναι τέχνη και έμπνευση. Σημασία έχει, στην τέλεια πίτσα, να πετύχεις τον συνδυασμό τεσσάρων παραγόντων: Το ζυμάρι , την σάλτσα, τα υλικά και το ψήσιμο.
Μιλώντας για ζυμάρια μας ανέφερε ότι είναι θέμα επιλογής αν θα είναι αφράτο, τραγανό , παχύ η λεπτό.
Η σάλτσα, που γίνεται πάντα από φρέσκια τομάτα, οφείλει να ικανοποιεί όχι μόνο τα γούστα του μάγειρα αλλά να τυχαίνει ευρείας αποδοχής. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα « αιχμηρή» εκτός αν το απαιτεί το είδος της πίτσας.
Τα υλικά πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά . γι’ αυτό πρέπει να έχει φαντασία ο κατασκευαστής.
Τέλος το ψήσιμο είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε αν θέλουμε καλοψημένη η μέτρια ψημένη πίτσα.
Ο Ευθύμιος Πετρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό που κάνει μία πίτσα να ξεχωρίζει είναι ότι όταν τρως δύο διαφορετικά είδη να είσαι σε θέση να διακρίνεις τις γεύσεις και όχι να μένει στο τέλος μία ίδια αίσθηση.
Η πίτσα με σάλτσα τομάτας τυρί μοτσαρέλα , προβολόνε και μικρά τοματίνια στην επιφάνεια ήταν η μία συνταγή που «δοκιμάσαμε» στο στούντιο. Η άλλη ήταν με πεπερόνι, κλασικό αλλαντικό, και σοταρισμένα λαχανικά της αρεσκείας μας. Τέλος για επιδόρπιο, επειδή υπάρχουν και οι γλυκές πίτσες, απολαύσαμε μια πίτσα χωρίς σάλτσα με καραμελωμένα μήλα και τυρί γκοργκοτζόλα.Αυτές όμως οι συνταγές που αναφέραμε στην εκπομπή ήταν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην πανδαισία των γεύσεων που μπορεί ο καθένας να γευτεί μέσα από τριάντα είδη πίτσας και άλλα τόσα υλικών. Επίσης και υπέροχες μακαρονάδες, σήμα κατατεθέν, στον μοναδικό χώρο της PIZZA VESUVIO στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης 12. Εκεί που οι μυρωδιές, τα αρώματα από τους φούρνους , και οι γεύσεις που συνδυάζονται αρμονικά απογειώνουν όλες τις αισθήσεις.
Νάντια Καπατσώρη, Λεωνίδας Παπαγιαννόπουλος

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΤΟ MAGAZINO