Τρώτε τη σοκολάτα σας, γιατι..

Η σοκολάτα προστατεύει από καρδιακά κι εγκεφαλικά επεισόδια
Η γλυκιά απόλαυση που λέγεται σοκολάτα δεν είναι υπεύθυνη μόνο για περιττά κιλά, αλλά μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα καρδιακής ανακοπής κι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό προέκυψε από έρευνα διάρκειας 8 ετών με περισσότερους από 19.000 ασθενείς ηλικίας 35 έως 65 ετών, η οποία πραγματοποιήθηκε από γερμανούς διατροφολόγους.
Κυρίως η σοκολάτα υγείας μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση εφόσον βέβαια καταναλωθεί με μέτρο. Ακόμη μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος ανακοπής κι εγκεφαλικού. Οι ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Έρευνας Διατροφής στο Πότσνταμ ανέφεραν στο περιοδικό ”European Heart Journal” ότι όποιος έτρωγε καθημερινά 7,5 γραμμάρια σοκολάτας είχε χαμηλότερη πίεση. Επιπλέον ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου ήταν μειωμένος κατά 39% σε σχέση με άτομα που έτρωγαν καθημερινά 1,7 γραμμάρια. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες προειδοποιούν προκειμένου να αποφευχθούν λάθος συμπεράσματα: μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να προφυλάξουν από καρδιακά κι εγκεφαλικά επεισόδια, μόνο όμως με την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες αυτές αντικαθιστούν άλλα πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα όπως σνακς και εφόσον βέβαια το σωματικό βάρος παραμείνει σταθερό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής κι εγκεφαλικού.
Οι ερευνητές ρώτησαν 19.357 συμμετέχοντες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την υγεία τους καθώς και την κατανάλωση σοκολάτας. Μια υποομάδα 1568 ατόμων δήλωσε αν έφαγε άσπρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος ή υγείας. Οι ερωτηθέντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση την καθημερινή «μερίδα» σοκολάτας που τους αντιστοιχούσε. Κατά τη διάρκεια των 8 ετών της έρευνας καταγράφηκαν 166 καρδιακά και 136 εγκεφαλικά επεισόδια. Η ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας κατέγραψε ελάττωση κινδύνου καρδιακού επεισοδίου κατά 1/3 κι εγκεφαλικού κατά 50% σε σύγκριση πάντα με την ομάδα με την χαμηλότερη κατανάλωση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπεύθυνη για τη δράση της σοκολάτας είναι η ουσία φλαβανόλη. «Πρόκειται για μια ουσία που περιέχεται στο κακάο και ενισχύει την αιμάτωση και βελτιώνει την διαθεσιμότητα σε μονοξείδιο αζώτου στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων», δηλώνει ένας από τους ερευνητές. Το αέριο οδηγεί σε χαλάρωση και διαπλάτυνση των μυϊκών κυττάρων των αγγείων, γεγονός που προκαλεί ελάττωση της αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η καλή ροή του αίματος.

 

Γενικά υπάρχουν έρευνες, οι οποίες συνδέουν την κατανάλωση προϊόντων κακάο με μειωμένη επικινδυνότητα για ασθένειες αγγείων. Η πρώτη φορά που ερευνητές συνέδεσαν την κατανάλωση σοκολάτας με θετική δράση απέναντι στα καρδιακά επεισόδια ήταν τον Αύγουστο 2009.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΤΟ MAGAZINO