<img src="img/content/aktinovolia-small.gif" border="0"> Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; (ΙΙΙ)

Από τον συμπολίτη μας Γιώργο Σιμόπουλο
ΜΕΡΟΣ 3o

Στο δεύτερο μέρος μιλήσαμε για τα όρια επικινδυνότητας που ισχύουν στην Ευρώπη.
Θα δούμε τώρα ποια είναι τα όρια επικινδυνότητας που ισχύουν για την Ελλάδα.
Για ολόσωμη 24ωρη έκθεση (γενικός πληθυσμός) όριο επικινδυνότητας είναι τα 0,6 mW/cm2 ή 600 μW/cm2 και ως μέγιστο επιτρεπόμενο Ρυθμό Ειδικής Απορρόφησης (SAR) τα 0,08 W/kg.

Όταν η έκθεση είναι τοπική όπως και στα κινητά, υπερβάσεις των ορίων αυτών επιτρέπονται αν μπορεί να αποδειχθεί !!! ότι ο ρυθμός απορρόφησης SAR είναι μικρότερος από 1,6 W/kg κατά μέσον όρο για κάθε γραμμάριο (1gr) οποιουδήποτε ιστού της κεφαλής.

Οι πομποί συχνοτήτων 450-1500 MHz θεωρούνται ασφαλείς αν η ισχύς εκπομπής τους είναι μικρότερη από 1,4 * (450/f), όπου f η συχνότητα σε MHz). Έτσι, το φορητό του GSM (f=900MHz), μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές αν η ισχύς του είναι μικρότερη από 0,7 Watts και εφόσον, σύμφωνα με την οδηγία, απέχει από το σώμα απόσταση μεγαλύτερη από 2,5 cm.

Αυτά τα όρια όμως άρχισαν να ισχύουν το 1998 και όπως καταλαβαίνεται μετά από πέντε-έξη μόλις χρόνια έχουν ξεπεραστεί από την εξέλιξη πριν ακόμα ισχύσουν Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κίνδυνο (για να μπαίνουν όρια επικινδυνότητας !!) κατά της ζωής των κατοίκων ολόκληρου του πλανήτη που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε το μέγεθος της απειλής από την τεχνητή ακτινοβολία, αφού ακόμα και οι έρευνες των επιστημόνων είναι πολύ αργές σε ταχύτητα και πριν βγάλουν συμπέρασμα για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας η εξέλιξη τους έχει ξεπεράσει.

Η ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας και η ‘‘ανάγκη’’ των ανθρώπων να δημιουργήσουν τελειότερες και γρηγορότερες ηλεκτρονικές συσκευές, με μεγαλύτερη ταχύτητα, με πι! ο πλούσιο μενού, με internet στο κινητό και πληθώρα άλλων ‘‘ευκολιών’’, που το μόνο κέρδος για τους απλούς πολίτες είναι να ‘‘βλέπουν’’ τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τα κέρδη τους, είναι τόσο μεγάλη που, πριν ακόμα τελειοποιηθεί ένα καινούργιο σύστημα το 3G που έφτασε την ταχύτητα από 9,600dps της παλαιότερης γενιάς GSM σε 384,000dps, έχει ξεκινήσει ένα άλλο πιο γρήγορο σε ταχύτητα αποστολής δεδομένων το 4G με ταχύτητα 1,000,000dps με στόχο μέσα στο 2006 να ! ξεπεράσει τα 2,000,000dps.

¶λλο παράδειγμα είναι η ‘‘ανάγκη’’ αύξησης του voltage του κέντρου υψηλής τάσης (Κ Υ Τ) που λειτουργεί στην περιοχή μεταξύ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης που ενώ έγινε 150000/20000V έχει προοπτική να αυξηθεί σε 400000/150000V για να καλύψει τις ‘‘ανάγκες’’ τις ΔΕΗ, εκτινάσσοντας έτσι στα ύψη την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε βέβαια είναι αν μπορεί να προσαρμοσθεί ο άνθρωπος με την ταχύτητα που απαιτείται για να ενεργοποιήσει την αμυντική θωράκιση του και να μην υποστε! ί βλάβες από την υπερβολική ταχύτητα που εκπέμπουν όλες οι ηλεκτρομαγνητικές πηγές ακτινοβολίας. Έτσι έχουμε μια ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογία που τα όρια επικινδυνότητας πρέπει να αλλάζουν κάθε μέρα και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Αυτό όπως καταλαβαίνεται δεν είναι δυνατόν να γίνεται.

Τι κάνουν λοιπόν οι κυβερνήσεις για να τα έχουν καλά και με τις εταιρίες και με τους κατοίκους συστήνουν κατά καιρούς διάφορες επιτροπές που βγάζουν τις περισσότερες φορές μια απόφαση μέσης λύσης με τα όρια επικινδυνότητας να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.
Στην ΕΕ εφαρμόζουν σε πολλές περιπτώσεις την θεσμοθετημένη αρχή της προφύλαξης και έχουν δώσει στις δημοτικές αρχές το δικαίωμα να δίνουν τις άδειες για την τοποθέτηση η όχι μιας κ! εραίας τηλεόρασης, ραδιοφώνου, σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κλπ στην περιοχή.
Στην Βαυαρία π.χ. δεν δίνεται άδεια για σταθμό βάσης μέσα σε κατοικημένη περιοχή και βέβαια εκεί κανείς δεν διανοείται να στήσει παράνομο σταθμό βάσης.
¶λλο προχωρημένο σε σκέψη παράδειγμα είναι στην πόλη Μπρίζ του Βελγίου που ο τοπικός δικαστής αφού άκουσε τον εκπρόσωπο της εταιρία να λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την ακτινοβολία έβγαλε μια απόφαση που έλεγε: Ο διευθυντής της εταιρίας να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του σε σπίτι απέναντι από την κεραία για όσα χρόνια θα διαρκούσε το συμβόλαιο λειτουργίας της κεραίας. Η κεραία σταμάτησε να λειτουργεί.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα σύστημα αντιμετώπισης των αδειοδοτήσεων μοναδικό στην Ευρώπη που δεν χρειάζεται τίποτα για να πάρεις μία άδεια παρά μόνο να καταθέσεις μια αίτηση προς μία από τις επιτροπές (ΕΕΤΤ, ΕΕΑΕ κλπ) και αν δεν σου απαντήσει αρνητικά τότε θεωρείται ότι συμφωνεί!!!!!
Για περιβαλλοντολογική μελέτη βέβαια ούτε λόγος, για αιφνιδιαστικό έλεγχο έντασης της εκπομπής χωρίς ειδοποίηση της εταιρίας ότι την τάδε μέρα και την τάδε ώρα θα γίνει έλεγχος και άρα κατεβάστε την ένταση στα επιτρεπόμενα όρια.
Εκτός αυτού βέβαια οι εταιρίες πρώτα τοποθετούν τους σταθμούς βάσης και κατόπιν καταθέτουν αιτήσεις αν και εφ΄ όσων οι κάτοικοι έχουν αντιληφθεί την τοποθέτηση, γιατί αν δεν το έχει αντιληφθεί κανείς τότε λειτουργεί παράνομα όπως στην περίπτωση της Ροβ. Γκάλλι 77 που την έχουν κρύψει πίσω από τις πινακίδες της εταιρίας ιδιωτικών ΚΤΕΟ AUTOVISION.

Οι λόγοι που αφήνουν μια κεραία χωρίς την απαιτούμενη άδεια είναι: Αφ΄ ενός να μην πληρώνουν κάποια τέλη σύνδεσης και διατήρησης και αφ΄ ετέρου να λειτουργεί σε τέτοια ένταση που να καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση και κατά συνέπεια λιγότερες κεραίες λιγότερα έξοδα, άρα και λιγότερα λειτουργικά έξοδα αφού ακόμα και το ρεύμα που πρέπει να πληρώνουν στην ΔΕΗ όταν έχουν σύνδεση με δικό τους ρολόι είναι πιο ακριβό.


Κλείνοντας θα ήθελα να σας βάλω να σκεφθείτε πολύ καλά τι θα κάνετε αν κάποιος έρθει και σας κάνουν πρόταση να τοποθετήσει κεραία στην ταράτσα σας ή αν ο απέναντι γείτονας βάλει ξαφνικά μια κεραία στην δική του ταράτσα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε

Γιώργος Σιμόπουλος