<img src="img/content/aktinovolia-small.gif" border="0"> Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; (ΙΙ)

Από τον συμπολίτη μας Γιώργο Σιμόπουλο
ΜΕΡΟΣ 2o


Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργούν οι σταθμοί βάσης, πρέπει να δούμε μια κεραία και να την χωρίσουμε σε τρία βασικά μέρη.
Το πρώτο, είναι ο ιστός που επάνω του είναι ‘’δεμένα’’ τα άλλα δύο μέρη του σταθμού.
Το δεύτερο μέρος του σταθμού, είναι οι (τουλάχιστον τρεις) πομποί ανοικτής δέσμης ακτινοβολίας, (εικόνα 1) που έχουν γωνία εκπομπής 120 – 130 μοίρες και είναι σαν λεπτές σανίδες τοποθετημένες κάθετα. Όταν είναι τοποθετημένες κάθετα, τότε η γωνία εκπομπής τους είναι οριζόντια, ενώ αν είναι τοποθετημένες οριζόντια, τότε η γωνία εκπομπής τους είναι κάθετη. Παράδειγμα είναι οι πομποί, που είναι τοποθετημένοι έξω από τους σταθμούς του Μετρό.(εικόνα 3)
Τρίτο μέρος του σταθμού, είναι οι πομποί πυκνής δέσμης (link – σύνδεσμος) που κατευθύνουν την ακτινοβολία στον επόμενο σταθμό βάσης και έχουν σχήμα τύμπανου (συνήθως είναι τέσσερις).(εικόνα 2)
Η ακτινοβολία πού εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης κατευθύνεται από και προς τα κινητά τηλέφωνα αλλά και ολόγυρα, προς όλες τις κατευθύνσεις για να συνδέονται οι σταθμοί μεταξύ τους.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι η ακτινοβολία δεν σταματά σε τοίχους τους οποίους διαπερνά και μερικώς απορροφάται από όλα τα σώματα, νεκρά και ζωντανά.
Τα ποσοστά ‘‘έντασης’’ της ακτινοβολίας είναι μεταβαλλόμενα γιατί εξαρτώνται από την ‘‘ένταση’’ εκπομπής του σταθμού (που βάση των τεχνικών προδιαγραφών των σταθμών είναι τηλεχειριζόμενη).
¶ρα, όταν στο σύστημα εκπομπής μιας εταιρίας ένας σταθμός ‘‘πέσει’’, τότε οι τεχνικοί της εταιρίας πολύ απλά αυξάνουν την ‘’ένταση’’ όλων των σταθμών στην γύρω περιοχή για να καλύψουν το κενό. Σκεφθείτε τι θα συμβεί αν οι σταθμοί που έχουν ‘’πέσει’’ από το σύστημα είναι δύο ή τρεις !
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να διαβεβαιώσει κανέναν για την ‘’ένταση’’ ενός σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύεται από όλους, πολιτεία, φορείς, πολίτες και πολύ περισσότερο από γιατρούς και επιστήμονες, σχετικούς με την ακτινοβολία. Θα πρέπει πρώτοι από όλους οι ειδικοί να μην βιάζονται να βγάλουν ανακοινώσεις που ‘‘αθωώνουν’’ τον κίνδυνο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι και άλλους κινδύνους τους ‘’αθώωναν’’, πριν αποδειχθεί ότι ‘‘σκοτώνουν’’.
Μήπως το ίδιο δεν συνέβαινε για τον αμίαντο, που αποδείχθηκε καρκινογόνος, για τον καπνό του τσιγάρου. Το ίδιο δεν συνέβαινε κάνοντας, παγκόσμια, τους ανθρώπους εξαρτημένους από την νικοτίνη, έχοντας ασφαλώς στο μυαλό τους μόνο το κέρδος και τελικά αποδείχθηκε ότι το κάπνισμα είναι αιτία θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους ?
Υπάρχουν έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και όλοι όσοι είναι στην ομάδα έρευνας, βγάζουν αποτελέσματα αρνητικά για τους κινδύνους από την κινητή τηλεφωνία αλλά και απ’ όλες τις πηγές τις λεγόμενης μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία είναι ότι:
Οι συχνότητες των μη-ιονιζουσών προκαλούν θέρμανση στους ιστούς, μεγάλο παράδειγμα ο τρόπος που ζεσταίνουν τα τρόφιμα οι φούρνοι μικροκυμάτων, αφού οι ιστοί περιέχουν κατά 70% νερό. Έτσι τα μόρια αναγκάζονται να περιστρέφονται με την συχνότητα της ακτινοβολίας. Τότε η θερμοκρασία τους αυξάνεται και πολύ φυσικά προξενούνται βλάβες σ’ αυτούς.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ακτινοβολία) που παράγουν οι κεραίες των σταθμών βάσης, όπως είπαμε και πιο πάνω, όταν συναντήσουν εμπόδια ή ανακλούνται ή απορροφούνται.
Η απορρόφηση της ακτινοβολίας εξαρτάται από την αγωγιμότητα. Το ανθρώπινο σώμα θεωρείται ότι έχει μέτρια αγωγιμότητα και έτσι είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας τι θα συμβεί.
Σαν παράδειγμα, θα αναφέρω την άλλη πλευρά της ακτινοβολίας, δηλαδή την ιονίζουσα, η οποία αφορά σε υψηλές συχνότητες όπως οι ακτίνες χ, γ και Laser, η οποία χαρακτηρίζεται από διασπάσεις δεσμών στα κύτταρα και στο DNA. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν τελείως ακίνδυνες, όμως τώρα όλοι αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στην ακτινοβολία αυτή.
Κάθε χώρα έχει αποφασίσει να βάλει κάποια όρια επικινδυνότητας, από την έκθεση σε ακτινοβολία. Τα όρια αυτά δεν είναι όρια ασφαλείας αλλά όρια επικινδυνότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει, γιατί θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Το ίδιο όμως είχε κάνει με τον αμίαντο, τα τσιγάρα, τα φυτοφάρμακα κλπ.
Υπάρχει όμως μια θεσπισμένη αρχή από την Ε.Ε. που ονομάζεται αρχή της προφύλαξης, που ξεκαθαρίζει ότι: Η εύκολη επίκληση της επιστημονικής βεβαιότητας για την έλλειψη βλάβης οδήγησε συχνά στην αδυναμία λήψης μέτρων προφύλαξης. Όμως τίποτα το επιστημονικό δεν υπάρχει στην δήθεν βεβαιότητα. Γιατί η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και για τον περιορισμό των ενδεχόμενων συνεπειών επιβάλλεται προληπτική προφύλαξη (precautionary prevention)
. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές έρευνες θετικές ή αρνητικές για την ακτινοβολία. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πιθανότητα στο μέλλον να αποδειχθεί το αντίθετο από αυτό που τώρα πιστεύει.
Όμως ποιος είναι τότε ο λόγος που οι τεχνικοί, όταν πάνε να επιδιορθώσουν ένα σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας, φοράνε ειδική στολή όπως οι αστροναύτες, από tentex, (εικόνα 4) και έχουν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα τους από τις τρίχες της κεφαλής τους μέχρι τα νύχια των ποδιών τους?


Υ.Γ. Η ενημέρωση συνεχίζεται
ευχαριστώ

Γιώργος Σιμόπουλος