<img src="img/content/aktinovolia-small.gif" border="0"> Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; (Ι)

Από τον συμπολίτη μας Γιώργο Σιμόπουλο
ΜΕΡΟΣ 1

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ετυμολογικά σημαίνει 'βάλλομαι από ακτίνες' με κτυπάνε ακτίνες δηλαδή.
Τι ακτίνες είναι αυτές που με κτυπάνε όμως;

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπουν π.χ. τα ηλεκτρικά καλώδια, οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι στο σπίτι μας, η τηλεόραση, το κινητό, ο φούρνος μικροκυμάτων κ.λ.π.
Είμαστε δηλαδή εκτεθειμένοι καθημερινά σε ακτινοβολίες διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών, ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων στο σπίτι στην δουλειά στο δρόμο παντού.

Όμως υπάρχει διαφορά μεταξύ των διαφόρων ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.
Και έτσι χωρίζονται από τους επιστήμονες σε δύο βασικές κατηγορίες τις ιονίζουσες και τις μη-ιονίζουσες.
Oι πρώτες αφορούν υψηλές συχνότητες όπως ακτίνες Χ, ακτίνες γ και Laser και χαρακτηρίζονται από διασπάσεις δεσμών στα κύτταρα και στο DNA.
Oι δεύτερες είναι:
α) θερμαντικές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων
β) τα διάφορα φωτοχημικά φαινόμενα όπως τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία (τηλέφωνα και κεραίες) και
γ) χωρίς ενδείξεις όπως ραδιοφωνία ΑΜ.

Ποιες είναι οι πηγές της μη- ιονίζουσας ακτινοβολίας;
1) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ (ELF)
Οι ακτινοβολίες ELF των 60 Hz παράγεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, την ηλεκτρική καλωδίωση, και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.
2) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (RF)/ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ (MW)
Η ακτινοβολία μικροκυμάτων απορροφάται κοντά στο δέρμα, ενώ ακτινοβολία (RF) μπορεί να απορροφάται από όλο το σώμα. Σε αρκετά υψηλές εντάσεις και οι δύο ακτινοβολίες βλάπτουν τους ιστούς εξ΄ αιτίας της θέρμανσής των.
3) ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Το δέρμα και τα μάτια απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία ως θερμότητα. Τέτοιες πηγές ακτινοβολίας IR είναι οι φούρνοι, οι λαμπτήρες θερμότητας (κοινές λάμπες) και τα Laser IR.
4) ΟΡΑΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Οι διαφορετικές ορατές συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (ΕΜ) ‘’θεωρούνται’’ από τα μάτια μας διαφορετικά χρώματα. Ο καλός φωτισμός συμβάλει στην καλή διάθεση αλλά η υπερβολική ορατή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια και το δέρμα.
5) ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (UV)
Τα φωτόνια της υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν υψηλή ενέργεια και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή δεν υπάρχει συνήθως κανένα άμεσο σύμπτωμα της υπερβολικής έκθεσης. Οι πηγές UV ακτινοβολίας περιλαμβάνουν τον ήλιο, τα μαύρα φώτα, την ηλεκτροσυγκόλληση και τα UV Laser.

Από όλα αυτά τα είδη Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας (ΗΜ/Α) αυτές που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα και ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος είναι η ακτινοβολία RF, ή MW και η ELF, γιατί όπως λένε οι επιστήμονες και οι ερευνητές, η πολύ γρήγορη εξάπλωση της τεχνολογίας δεν έχει αφήσει τον άνθρωπο να προσαρμοσθεί και να μεταλλαχθεί ούτως ώστε να δημιουργήσει τους κατάλληλους αμυντικούς μηχανισμούς, τους μηχανισμούς δηλαδή που δημιουργεί εδώ και αιώνες προσαρμοζόμενος πάντα αργά αλλά σταθερά για να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους από ασθένειες, καιρικές συνθήκες και φυσικά από την ακτινοβολία, ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος γεννιέται σε έναν πλανήτη που υπάρχει μέσα σε ένα πλαίσιο ακτινοβολιών, αφού γύρω από την γη υπάρχει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ο ίδιος ο ζωοδότης Ήλιος εκπέμπει ακτινοβολία, και ο άνθρωπος προσαρμόστηκε βαθμιαία και μέσα από την εξελικτική διαδικασία της φύσης.
Με τις νέες μορφές ακτινοβολίας όπως κινητή τηλεφωνία και ΚΥΤ, που η ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη σε ισχύ από τις φυσικές ακτινοβολίες, προλαβαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός να προσαρμοσθεί; Σαφώς όχι.

Γι΄ αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε. Τι πρέπει να προσέχουμε λοιπόν για να μην είμαστε υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι για πιθανές μελλοντικές βλάβες στα παιδιά μας, γιατί τα παιδιά είναι πιό ευαίσθητα κατά 80-90% από τους ενήλικες;
- το σχολείο το σπίτι και οι παιδότοποι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200μ από πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης δηλαδή (ΚΥΤ, μετασχηματιστές)
- αποφύγετε ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμαινόμενα στρώματα νερού, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ηλεκτρική ξυριστική μηχανή)
- κρατάμε απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων από την οθόνη της τηλεόρασης
- ο φούρνος μικροκυμάτων να βρίσκετε αρκετά ψηλά και μακριά από παιδιά
- αντικαταστήστε τα ηλεκτρονικά ρολόγια ρεύματος 220Volts/50Hz με ηλεκτρονικά μπαταρίας
- και επειδή υπάρχει τελευταία και ο κίνδυνος από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας (που από λάθος τις λέμε κεραίες κινητής τηλεφωνίας) πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε γύρω μας για σταθμούς βάσης που πιθανόν λειτουργούν εν αγνοία μας πάνω από τα υπνοδωμάτια των παιδιών μας μιας και το 99% από αυτές είναι αόρατες από τους μη υποψιασμένους.

Για να μην σας κουράζω όμως θα τελειώσω εδώ το πρώτο μέρος και θα επανέλθω με την συνέχεια. Αν θέλετε να βοηθήσετε να εξαπλωθεί αυτό η ενημέρωση για τους κινδύνους της ακτινοβολίας αντιγράψτε το, στείλτε το με mail ή δώστε την διεύθυνση της πύλης και σε άλλους χρήστες του internet.Σιμόπουλος Γιώργος