<img src="img/content/metallagmena-proionda.jpg"><br>Μεταλλαγμένα προϊόντα στο πιάτο μας

Αποσπάσματα από τον οδηγό Καταναλωτή της Greenpeace
Χάρη στο δυναμισμό και τη μαζική κινητοποίησή τους, οι καταναλωτές κατάφεραν να διώξουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα μεταλλαγμένα συστατικά από τα συσκευασμένα τρόφιμα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί εξακολουθούν να φτάνουν έμμεσα στο πιάτο μας, μέσα από τις ζωοτροφές.
Προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα δε φέρουν σήμανση, ακόμα κι αν προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει πως 20 εκατομμύρια τόνοι μεταλλαγμένων εισάγονται στην τροφική αλυσίδα κάθε χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.
Μεταλλαγµένα τρόφιµα και ζωοτροφές στην ελληνική αγορά
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ
Από το 1996 που ξεκίνησε η µαζική εισαγωγή µεταλλαγµένων στην Ευρώπη, η αντίδραση των καταναλωτών κατάφερε να εµποδίσει τα σχέδια των εταιριών που ήθελαν να κατακλύσουν την αγορά µε µεταλλαγµένα προϊόντα. Έτσι, µέχρι στιγµής, η µεταλλαγµένη σόγια, το µεταλλαγµένο καλαµπόκι και τα παράγωγά τους είναι οι κύριες πηγές της γενετικής ρύπανσης στη φύση και στα τρόφιµα.
Αγαπηµένα µας προϊόντα όπως σοκολάτες, µπισκότα, σνακ, σάντουιτς, παιδικές τροφές κλπ µπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα (π.χ. λεκιθίνη, γλυκόζη, αµυλοσιρόπια,ζελατίνη, φρουκτόζη κλπ).

Παρόλα αυτά οι µεταλλαγµένοι οργανισµοί εξακολουθούν να φτάνουν έµµεσα στο πιάτο µας σε τεράστιες ποσότητες µέσα από τις ζωοτροφές. Περίπου το 80% της εισαγόµενης σόγιας (συνολικά περίπου 500.000 τόνοι) και του καλαµποκιού καταλήγουν κάθε χρόνο σε ζωοτροφές - ιχθυοτροφές και αποτελούν βασικό µέρος της διατροφής των ζώων εκτροφής. Ακόµα και αν “καθαρίσουµε” λοιπόν το σύνολο των τροφίµων από τα µεταλλαγµένα συστατικά, οι µεταλλαγµένοι οργανισµοί θα εξακολουθούν να απειλούν το φυσικό περιβάλλον και την υγεία. Για να αποφύγουµε τα µεταλλαγµένα πρέπει να καθαρίσουµε το σύνολο της τροφικής αλυσίδας. Τελευταία, όλο και περισσότερες εταιρίες εγγυώνται την απουσία µεταλλαγµένων από τις ζωοτροφές λόγω της αντίδρασης των καταναλωτών. Έχουµε κάνει ήδη το πρώτο µεγάλο βήµα. Η προσπάθεια αυτή όµως συνεχίζει να χρειάζεται την ενεργό συµµετοχή σας και την ουσιαστική υποστήριξή σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ;
Η γενετική µηχανική περιλαµβάνει την εξαγωγή επιλεγµένων γονιδίων από ένα οργανισµό (όπως ζώα, φυτά,βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισµούς (όπως είναι τα καλλιεργούµενα φυτά). Οι νέοι αυτοί οργανισµοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριµένο ζιζανιοκτόνο. Η γενετική µηχανική συνήθως χρησιµοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά. Τα εισαγόµενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού.
Οι γενετικά µεταλλαγµένοι οργανισµοί αποτελούν νέες µορφές ζωής που δεν υπήρχαν µέχρι πρότινος στη φύση και που, αντίθετα µε τις παραδοσιακές µορφές βιοτεχνολογίας και φυτικής παραγωγής, καταργούν τους φυσικούς φραγµούς που έχουν δηµιουργηθεί µεταξύ των ειδών µέσα από εξελικτικές διαδικασίες εκατοµµυρίων χρόνων. Έτσι, ένα ψάρι και µία φράουλα δε θα διασταυρώνονταν ποτέ στη φύση, αλλά η γενετική µηχανική το επιτυγχάνει µέσα στο εργαστήριο. Οι επιστήµονες εξάγουν ένα γονίδιο ψαριού και το εµφυτεύουν σε µία φράουλα δηµιουργώντας ένα καθ’ όλα νέο οργανισµό. Η γενετική µηχανική έχει τη δυνατότητα να χρησιµοποιεί γονίδια ζώων, φυτών, ακόµα και ανθρώπων.
Όταν οι οργανισµοί αυτοί, οι οποίοι είναι κατασκευασµένοι από ανθρώπινο χέρι, απελευθερωθούν στο περιβάλλον και τη διατροφική αλυσίδα, τότε αρχίζουν να αναπαράγονται. Πρόκειται για µία διαδικασία µη αναστρέψιµη, που άπαξ και ξεκινήσει δεν υπάρχει τρόπος να ανακοπεί. Κανείς δε γνωρίζει ποιες µπορεί να είναι µακροπρόθεσµα οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον.

ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Η νέα Ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη σήµανση και την ιχνηλασιµότητα των µεταλλαγµένων αποτελεί την πιο αυστηρή νοµοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγµή στον κόσµο. Οι νέοι Κανονισµοί, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρµογή στις 18 Απριλίου 2004, µπορούν να επηρεάσουν την παρούσα αλλά και τη µελλοντική πορεία της αγοράς των µεταλλαγµένων προϊόντων, όπως καλλιέργειες φυτών, λαχανικών, φρούτων αλλά και τρόφιµα και ζωοτροφές που προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς.
Οι δύο πιο σηµαντικές καινοτοµίες της νέας νοµοθεσίας, οι οποίες αφορούν στο 90% των εισαγωγών µεταλλαγµένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι:
1) Η υποχρεωτική σήµανση ακόµα και στις περιπτώσεις που η ανίχνευση του µεταλλαγµένου DNA ή της µεταλλαγµένης πρωτεΐνης δεν είναι εφικτή, όπως στην περίπτωση των φυτικών ελαίων.
2) Η σήµανση στις µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Σύµφωνα µε τη νέα νοµοθεσία, όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς, σε ποσοστό πάνω από 0,9% πρέπει να φέρουν σήµανση ότι αυτό το προϊόν “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς” .

Προηγούµενες εκδόσεις του Οδηγού Καταναλωτών αφορούσαν έρευνες της Greenpeace στην ελληνική αγορά τροφίµων σχετικά µε τη χρήση µεταλλαγµένων συστατικών (σόγιας και καλαµποκιού) στην παραγωγή τυποποιηµένων προϊόντων. Η νέα νοµοθεσία για τη σήµανση και την ιχνηλασιµότητα των µεταλλαγµένων τροφίµων και ζωοτροφών έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στην ενηµέρωση των καταναλωτών (εφόσον εφαρµοστεί).
Τα τελευταία αποτελέσµατα της έρευνάς µας σχετικά µε τα µεταλλαγµένα τρόφιµα στην ελληνική αγορά δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών βιοµηχανιών τροφίµων εξακολουθεί να µη χρησιµοποιεί µεταλλαγµένα συστατικά. Παρόλα αυτά, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα εγκατασταθεί µηχανισµοί συστηµατικών ελέγχων, η Greenpeace θα συνεχίσει τις έρευνες για τα µεταλλαγµένα τρόφιµα στην ελληνική αγορά, θα ψάχνει τις ετικέτες των προϊόντων στα καταστήµατα τροφίµων, θα πραγµατοποιεί δειγµατοληπτικές εργαστηριακές αναλύσεις και θα δηµοσιοποιεί τα αποτελέσµατα των ερευνών της. Η συµµετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη για να διώξουµε τα µεταλλαγµένα από το πιάτο µας.

ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ η ΣΟΓΙΑ και το ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ;
Σήµερα η σόγια και το καλαµπόκι αποτελούν δύο από τις πιο σηµαντικές πρώτες ύλες στη βιοµηχανία τροφίµων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασµένα τρόφιµα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίµων,περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαµποκιού. Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός.
Παράγωγα Σόγιας: Αλεύρι, πρωτεΐνες, λάδι, γαλακτοµατοποιητές όπως η λεκιθίνη (Ε322) και τα µονο-διγλυκερίδια (Ε471), φυτικά έλαια.
Παράγωγα Καλαµποκιού: Αλεύρι, άµυλο, τροποποιηµένο άµυλο*, λάδι, γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη,µαλτοδεξτρίνη, σορβιτόλη (Ε420) κλπ

Πού κρύβονται τα παράγωγα σόγιας
Αλλαντικά: πρωτεΐνες σόγιας
Διαιτητικά προϊόντα: σογιέλαιο
Επιδόρπια: γαλακτοµατοποιητής λεκιθίνη (Ε322), σογιέλαιο, πρωτεΐνες σόγιας
Έτοιµα πιάτα κουζίνας: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια (Ε471)
Ζαχαρωτά - γλυκά: αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322)
Κονσέρβες ψαριού: σογιέλαιο
Κρέµα για καφέ: γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια (Ε471)
Μπισκότα: σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια Ε471)
Παιδικές τροφές: πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, µαλτοδεξτρίνη, φυτικά έλαια
Προϊόντα σοκολάτας: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητής λεκιθίνη (Ε322)
Τσίχλες: λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια
Σούπες: σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο-διγλυκερίδια (Ε471)
Σπορέλαια, λιπαρές πρώτες ύλες και µαργαρίνες: σογιέλαιο Στιγµιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322)
Τροφές για κατοικίδια: πρωτεΐνες σόγιας
Χορτοφαγικά προϊόντα: πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο
Ψωµί: αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, γαλακτοµατοποιητές όπως λεκιθίνη (Ε322) και µονο- διγλυκερίδια (Ε471)

Πού κρύβονται τα παράγωγα καλαµποκιού
Δηµητριακά: καλαµποκάλευρο, σιµιγδάλι καλαµποκιού, άµυλο καλαµποκιού, νιφάδες καλαµποκιού
Ζαχαρωτά - γλυκά: σιµιγδάλι καλαµποκιού, τροποποιηµένο άµυλο καλαµποκιού*
Καραµέλες: αµυλοσιρόπιο (σιρόπι γλυκόζης)
Κονσέρβες ψαριού: καλαµποκέλαιο (αραβοσιτέλαιο)
Μαγιονέζες, λιπαρές πρώτες ύλες: καλαµποκέλαιο
Μίγµατα καρυκευµάτων: άµυλο, τροποποιηµένο άµυλο καλαµποκιού*
Παιδικές τροφές: καλαµποκέλαιο, σιµιγδάλι καλαµποκιού
Ποτά: φρουκτόζη από άµυλο καλαµποκιού, γλυκόζη, αµυλοσιρόπιο
Προϊόντα υγιεινής διατροφής: καλαµποκέλαιο, σιµιγδάλι καλαµποκιού
Σιρόπι: αµυλοσιρόπιο
Σούπες: τροποποιηµένο άµυλο καλαµποκιού*
Τορτίγια τσιπς: καλαµποκάλευρο
Τσίχλες: αµυλοσιρόπιο
Φυτικά έλαια: καλαµποκέλαιο

* η τροποποίηση αυτή του αµύλου έχει γίνει µε φυσικοχηµικό τρόπο και όχι µε γενετική µετάλλαξη. Το “τροποποιηµένο άµυλο καλαµποκιού” µπορεί λοιπόν να προέρχεται από µεταλλαγµένο καλαµπόκι, µπορεί και όχι.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ – Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Η παραγωγή ζωοτροφών απορροφά το µεγαλύτερο µέρος της αγοράς των µεταλλαγµένων οργανισµών. Το 80% των εισαγωγών σόγιας και καλαµποκιού προορίζεται για την παραγωγή ζωοτροφών. Η χώρα µας εισάγει περίπου 500.000 τόνους σόγιας και 400.000 τόνους καλαµποκιού κάθε χρόνο. ¶γνωστο παραµένει το ποσοστό των εισαγωγών που περιέχει µεταλλαγµένους οργανισµούς δεδοµένης της απουσίας συστηµατικών ελέγχων. Εποµένως, προϊόντα όπως κρέας, πουλερικά, γάλα, τυρί, αβγά και ψάρια είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισµούς.
Μέχρι στιγµής, ελάχιστες επιστηµονικές µελέτες έχουν ασχοληθεί µε τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων - και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους - από τη χρήση των µεταλλαγµένων στις ζωοτροφές. Αξίζει να τονίσουµε ότι σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. στα κοτόπουλα και στα γουρούνια) η σόγια ξεπερνά το 20% της καθηµερινής διατροφής τους. Σε αντίθεση µε τους ανθρώπους, λοιπόν, τα ζώα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες σόγιας και καλαµποκιού σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.
Σύµφωνα µε τη νέα Ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη Σήµανση και την Ιχνηλασιµότητα των µεταλλαγµένων τροφίµων και ζωοτροφών (Κανονισµός 1829/2003 & Κανονισµός 1830/2003) καθίσταται υποχρεωτική η σήµανση των µεταλλαγµένων είτε πάνω στην εµπορική συσκευασία είτε σε συνοδευτικό έγγραφο. Η σήµανση όµως των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό σηµαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αβγά ή ψάρι δεν µπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισµούς.
Παντού στην Ευρώπη οι καταναλωτές δείχνουν την αντίθεσή τους στους µεταλλαγµένους οργανισµούς και τη χρήση τους στα τρόφιµα. Έρευνα του Ευρωβαρόµετρου (?εκέµβριος 2001) δείχνει ότι το 93,3% των Ελλήνων καταναλωτών δε θέλει να τρώει µεταλλαγµένα τρόφιµα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των Ευρωπαίων καταναλωτών ανέρχεται σε 71%. Η ενεργός συµµετοχή των καταναλωτών είναι αναγκαία για να σταµατήσει η χρήση µεταλλαγµένων οργανισµών στις ζωοτροφές. Είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να απαιτήσουν από τις βιοµηχανίες τροφίµων να µη χρησιµοποιούν µεταλλαγµένα συστατικά στις ζωοτροφές. Μόνο τότε θα κλείσει ο δρόµος των µεταλλαγµένων προς την αγορά τροφίµων.

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ;
Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των γενετικά µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον επειδή:
• Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και µη αναστρέψιµοι. Ανάµεσα στους κινδύνους που εντοπίζουν σήµερα οι επιστήµονες σηµειώνουµε την αλλοίωση της βιοποικιλότητας, την αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, την αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόµων σε ζιζανιοκτόνα και εντοµοκτόνα αντίστοιχα, τη µεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη (γενετική ρύπανση), την απελευθέρωση στο περιβάλλον οργανισµών που είναι δυνατό να παραγκωνίσουν φυσικά συγγενικά είδη. Μετά την απελευθέρωση των µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον, η ανάκλησή τους είναι αδύνατη.
• Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (µέσω των ζωοτροφών) είναι εν πολλοίς άγνωστοι. Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι, όπως εντοπίζονται από γιατρούς και γενετιστές, είναι: εµφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.
• Η απελευθέρωση γενετικά µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον απειλεί άµεσα τη βιοποικιλότητα, και κατ’ επέκταση την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια για τις επόµενες γενιές.

Παρόλο που η απελευθέρωση µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον αποτελεί µιας ευρείας κλίµακας και µη αναστρέψιµη απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, οι σχετικές µελέτες για τις επιπτώσεις τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το γεγονός αυτό είναι αρκετό για την επιτακτική εφαρµογή της Αρχής της Προφύλαξης και την απαγόρευση της απελευθέρωσης των µεταλλαγµένων οργανισµών καθώς και της χρήσης τους σε τρόφιµα και ζωοτροφές.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές δηλώνουν όλο και πιο έντονα την αντίθεσή τους στα µεταλλαγµένα τρόφιµα, αλλά διαθέτουν ελάχιστες πληροφορίες για να επιλέξουν τη διατροφή τους.

Γι αυτό το λόγο η Greenpeace ανέλαβε πρωτοβουλία και δηµιούργησε το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από την Greenpeace σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αµερική.

Χρησιµοποιήστε την καταναλωτική σας δύναµη και πείτε ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!
Παντού στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσµο οι καταναλωτές δείχνουν την αντίθεσή τους στα µεταλλαγµένα προϊόντα και απαιτούν φυσική και ασφαλή τροφή. Η επιµονή των καταναλωτών οδήγησε βιοµηχανίες, παραγωγούς και εµπόρους τροφίµων να σταµατήσουν τη χρήση µεταλλαγµένων προϊόντων.
Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα µας όχι µόνο δεν υπάρχουν εµπορικές καλλιέργειες µεταλλαγµένων φυτών, αλλά δεν πραγµατοποιούνται ούτε πειραµατικές καλλιέργειες (εξαίρεση αποτελεί η παράνοµη καλλιέργεια περιορισµένης ποσότητας µεταλλαγµένου βαµβακιού). Επίσης η Ελλάδα κατέχει µία σηµαντική παγκόσµια πρωτιά: το σύνολο (54) των Νοµαρχιών µας έχουν ανακηρύξει, ύστερα από σχετικό ψήφισµα, την επικράτειά τους σε Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγµένους Οργανισµούς!
Εποµένως, ο κύριος δρόµος των µεταλλαγµένων προς το πιάτο µας περνάει µέσα από τις βιοµηχανίες τροφίµων και ζωοτροφών. Με τη βοήθειά σας µπορούµε να τις ενθαρρύνουµε να βάλουν ένα φραγµό στην απελευθέρωση των µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον.

Δέκα απλά βήµατα για να διώξουµε τα µεταλλαγµένα 1. Αποφύγετε τα µεταλλαγµένα προϊόντα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες µε τα ψιλά γράµµατα. Αν δείτε κάποιο µεταλλαγµένο προϊόν, σηµειώστε τα στοιχεία του (τη µάρκα, το όνοµα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-µάρκετ και την ηµεροµηνία που εντοπίσατε το προϊόν). Επικοινωνήστε µε τον προϊστάµενο του σούπερ-µάρκετ και απαιτήστε να µην εµπορεύονται µεταλλαγµένα προϊόντα. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα µεταλλαγµένο προϊόν, επιστρέψτε το και ζητήστε την αντικατάστασή του από µη µεταλλαγµένο.
2. Απαιτήστε τρόφιµα απαλλαγµένα από µεταλλαγµένα συστατικά. Διαµαρτυρηθείτε στις βιοµηχανίες τροφίµων και απαιτήστε να σας εγγυηθούν ότι τα προς πώληση τρόφιµα δεν περιέχουν συστατικά από µεταλλαγµένους οργανισµούς.
3. Απαιτήστε (από τις βιοµηχανίες τροφίµων και τα σούπερ-µάρκετ), τα αβγά, το γάλα, το κρέας,να παράγονται χωρίς τη χρήση µεταλλαγµένων ζωοτροφών. Στις συσκευασίες συνήθως αναγράφεται η γραµµή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας.
4. Απαιτήστε από τις βιοµηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων (γαλακτοκοµικά, κρέας, αβγά) να ελέγχουν το σύνολο των ζωοτροφών που χρησιµοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους.
5. Απαιτήστε από τις βιοµηχανίες παραγωγής ζωικών προϊόντων να δηµοσιοποιούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τις εργαστηριακές αναλύσεις που βεβαιώνουν ότι τα προϊόντα τους προέρχονται από ζώα που δεν τρέφονται µε µεταλλαγµένα.
6. Επικοινωνήστε µε τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές. Απαιτήστε την απαγόρευση των εισαγωγών µεταλλαγµένων τροφίµων και ζωοτροφών και της καλλιέργειας µεταλλαγµένων οργανισµών στη χώρα µας.
7. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους άλλους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην απελευθέρωση µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον. Προτιµήστε τα βιολογικά προϊόντα! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήµατα και σούπερ-µάρκετ και λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.
8. Προσοχή: Ακόµα και αν καθαρίσουµε από τα µεταλλαγµένα συστατικά όλα τα προϊόντα, η µεταλλαγµένη σόγια και το µεταλλαγµένο καλαµπόκι θα συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα µας και να καταλήγουν στις ζωοτροφές. Γι ‘αυτό ενηµερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς για την πανευρωπαϊκή προσπάθεια συλλογής υπογραφών της Greenpeace µε αίτηµα την υποχρεωτική σήµανση των ζωικών προϊόντων. Προτρέψτε τους να υπογράψουν και αυτοί την έκκληση!
9. Ενηµερώστε µας για τα αποτελέσµατα της δράσης σας, µέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. µέσω fax στο 210 38 04 008, ταχυδροµικά στη διεύθυνση Κλεισόβης 9, Αθήνα, 10677, τηλεφωνικά στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών: 210 38 38 990, Ώρες: 11:00 - 16:00, ?ευτέρα έως Παρασκευή.
10. Γίνετε µέλη στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών.
Ο Οδηγός Καταναλωτών βασίζεται στις γραπτές απαντήσεις και στις εγγυήσεις που προσκοµίζουν οι εταιρίες τροφίµων όσον αφορά στη χρήση µεταλλαγµένων ζωοτροφών στην παραγωγή των προϊόντων τους. Αυτό τον καιρό ανανεώνουµε τα στοιχεία µας.
Αν θέλετε να βοηθήσετε στην έρευνά µας, επικοινωνήστε µε τις εταιρίες των οποίων τα ζωικά προϊόντα αγοράζετε (γάλα, αυγά, κρέας, ψάρι) και ζητήστε τους να εγγυηθούν ότι δε χρησιµοποιούν µεταλλαγµένα. Περιµένουµε τα αποτελέσµατα των δικών σας ερευνών στο τηλέφωνο επικοινωνίας του ?ικτύου ?ράσης Καταναλωτών 210 3838990 ή στην ηλεκτρονική µας διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Greenpeace

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΤΟ MAGAZINO