ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 8, στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

κοπή δέντρου
κοπή δέντρου
ή
Πως και πόσο ενοχλούνται από ένα υγιές δέντρο στο πεζοδρόμιο του Δήμου Ηλιούπολης πολλοί τοπικοί μας άρχοντες, όταν αυτό βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του υπαίθριου χώρου ενός καταστήματος, που θα έπρεπε να είναι πρασιά και πεζοδρόμιο, αλλά έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα!
ή
Πως τα τραπεζοκαθίσματα, που εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων δεν ενοχλούν τη Δημοτική Αρχή, αλλά ενοχλείται από το δέντρο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της καφετέριας να κάνει πλήρη κατάληψη και εκμετάλλευση του πεζοδρομίου...

Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη, για κοπή του δέντρου (λόγω επικινδυνότητας πτώσης και καταστροφής του πεζοδρομίου!!!) το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης, στις 14/2/18.

Η γεωπόνος του Δήμου κ. Κατσορίδα στην Τεχνική της Έκθεση εισηγήθηκε την κοπή του δέντρου, με την αιτιολογία οτι η λεύκα δεν έχει κλαδιά (μετά από συνεχείς κλαδεύσεις), με αποτέλεσμα η κόμη του δέντρου να αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος, οπότε μειώνεται η σταθερότητα του δέντρου και καθίσταται επικίνδυνο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.....

Εμείς ξέραμε, μέχρι τώρα, οτι τα κλαδιά της λεύκας ξαναβγαίνουν κι αν θέλεις να σταθεροποιήσεις ένα δέντρο κλαδεύεις την κορυφή του για να απλώσει κλαδιά στο πλάι, αλλά η γεωπόνος άλλα μας λέει...Η στήριξη του δέντρου, αν πραγματικά θεωρεί οτι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους πεζούς και η απελευθέρωση του πεζοδρομίου από τα τραπεζοκαθίσματα, ώστε και οι πεζοί να μπορούν να περνούν ελεύθερα και το δέντρο να μπορεί να στηριχθεί, βεβαίως δεν συζητείται...

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε ομόφωνα την κοπή του (Γ. Χατζηδάκης, Δ. Καλαντίδης, Ι. Αντζινάς, Ε. Ψυρρόπουλος, Κ. Παπδόπουλος, Μ. Κουρής).

Βεβαίως απαιτείται και άδεια από την αρμόδια πολεδομία, η οποία δεν έχει ακόμη ζητηθεί και δοθεί.

Τα δέντρα είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύουν την πόλη από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η πλημμύρα. Ιδιαίτερα η λεύκα είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλο δέντρο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντιπλημμυρική ασπίδα για την πόλη! Κυρίως όταν αφήνεται και επαρκής χώρος με χώμα γύρω από τις ρίζες, τα νερά της βροχής απορροφώνται πολύ γρήγορα από τις ρίζες του δέντρου και το χώμα.

Τα πεζοδρόμια είναι επίσης δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να διευκολύνουν την κυκλοφορία στην πόλη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καρατομεί τα δέντρα με τόση ευκολία, να επιτρέπει την κατάληψη των πεζοδρομίων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζεται η κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται σαν προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ